Eetstoornis Online: ik ken de twee kanten

Het is niet altijd makkelijk om veilig online te zijn met een eetstoornis, eetproblemen of een laag zelfbeeld. Naast een groeiende body positivity movement en pro-recovery communities op social media, zien we ook pro-ana bewegingen en het eindeloze aanbod aan ‘perfecte lichamen’ en ‘hyper gezonde’ What I Eat In A Day-video’s van onder andere #fitgirls groeien. Ook valt het ons op hoe diagnoses en het aantal opnames gedeeld wordt in biografieën en foto’s van infusen en sondevoeding in Instastories verschijnen. Deze verschillende werelden kunnen behoorlijk door elkaar lopen en dat kan best triggerend zijn. Is sociale media nog wel weg te denken uit het normale leven? En hoe vind je daar dan op een gezonde manier je weg in? De komende tijd zal wekelijks iemand zijn of haar ervaring rondom social media en eetstoornissen delen. Om zo samen bij te dragen aan het vinden van die online veiligheid. Hoe zorg jij voor jezelf online?

Vorige keer kon je het verhaal van Aniek lezen. Vandaag gaan we verder met het verhaal van Floortje. Floortje is 18 jaar en zit nu in haar derde jaar van de MBO opleiding bewegingsagoog. Ze is erg enthousiast, behulpzaam en kan echt genieten van de kleine dingen in het leven.

Wat is jouw achtergrond met eetstoornissen?

“Al zo’n acht jaar heb ik last van eetstoornissen. Het begon met lichtelijk restrictief eten in combinatie met ARFID. Later groeide dit uit tot eetbuien en compenseren, extreem ‘gezond’ eten dat samen ging met veel sporten. De laatste jaren ontwikkelde dit zich tot anorexia nervosa, zowel het purgerende als restrictieve type.”

Gebruik jij social media en waar gebruik je dit voor?

“Ik besteed veel tijd aan social media. Ik gebruik dit vooral ter motivatie, maar ook om het leven van mensen die ik ken te kunnen volgen. Om op de hoogte van de gebeurtenissen in de rest van de wereld te blijven. Om contacten te onderhouden en om mijn verhaal en ervaringen met mentale problematiek te delen – zowel op mijn persoonlijke als mental health account.”

Maakt social media je leven leuker?

“Op sommige momenten wel. Ik word er blij van om anderen gelukkig te zien en ik vind zeker ook dat er veel motiverende accounts te vinden zijn tegenwoordig. Deze helpen mij en anderen vooruit. Ik heb echt heel veel aan de body positivity-accounts en de herstelde kant van social media. Echter zijn er ook triggerende accounts, die er voor zorgen dat ik soms de verkeerde kant op ga. Die probeer ik altijd te ontvolgen en te vermijden.

Ook vind ik het soms lastig om te zien dat anderen het leven leiden dat ik ook zou willen hebben, maar wat voor mij niet altijd haalbaar is. Hoewel ik me – door de druk die ik op mezelf gelegd heb om te voldoen aan het ideaalbeeld – niet altijd op mijn plaats heb gevoeld op social media, heb ik ook geleerd dat ik niet perfect hoef te zijn en dat ik er niet alleen voor sta.”

Kun je makkelijk afstand nemen van de digitale wereld?

“Ik kan afstand nemen van social media, maar dit kost me soms wel wat moeite. Als het goed gaat vind ik het heel fijn om social media even weg te leggen en me te focussen op het echte leven. Maar als het slecht gaat vind ik mezelf vaak terug op de triggerende pro-ana kant van social media. Als ik daar eenmaal beland ben, vind ik het soms lastig om het weer weg te klikken.”

Wat voor accounts volg jij zelf? 

“Voornamelijk muziek-accounts, artistieke-accounts, mensen die dichter bij mij staan zoals klasgenoten of vrienden, body positivity-accounts en accounts van anderen met mentale problematiek.”

Krijg je op je social media accounts aangeraden wat je daadwerkelijk wilt zien, of komt er ook veel voorbij waar je niet in geïnteresseerd bent?

“Ik merk dat ik veel te zien krijg wat ik wil zien. Dit komt doordat ik op een gegeven moment de triggerende en niet interessante context als ongeïnteresseerd ben gaan markeren. Maar soms duikt er nog wel eens een post op die ik liever niet gezien had.”

Wat vind je ervan dat mensen zichtbaar zijn met hun eetstoornis op social media?

“Afhankelijk van wat ze delen vind ik dit goed. De pro-ana accounts vind ik vanzelfsprekend stigmatiserend en triggerend en zijn vaak erg aanstootgevend. Maar het delen van wat er in ons hoofd omgaat, vind ik juist goed. Anderen snappen zo beter waar we doorheen gaan en kunnen ons zo misschien iets steunen. Ook helpt het om het standaard beeld dat mensen van een eetstoornis hebben te verminderen. Een eetstoornis is vaak niet duidelijk zichtbaar en niet te begrijpen, ik vind het fijn dat die kennis gedeeld wordt en dat we zo samen het stigma verbreken.”

Hoe denk je dat social media mensen kan helpen in hun herstel?

“Ik denk dat de motiverende accounts heel veel kunnen bieden doordat die je laten zien hoe mooi het leven zonder eetstoornis kan zijn. Ook hebben mensen met eetstoornissen soms juist een goede invloed op elkaar, omdat ze elkaar verder kunnen helpen door hun eigen ervaringen in te zetten en omdat ze elkaar begrijpen. Ik heb veel tips van anderen gekregen en me ook erg begrepen en minder alleen gevoeld in waar ik doorheen ga.”

Hoe denk je dat social media eetstoornissen juist kunnen verergeren?

“Vooral de welbekende pro-ana-accounts kunnen je heel veel verder je eetstoornis in krijgen, zeker omdat juist eetstoornissen zo competitief zijn. Ook de mensen die zonder na te denken alles op social media gooien –  zoals BMI, gewicht, kcal enzovoort – vind ik niet helpend voor anderen. Dit kan een eetstoornis verder ontwikkelen of zelfs aanzetten tot, zeker bij de kwetsbaardere groepen.”

Wat doe jij om jezelf online te beschermen? 

“Ik geef het aan als ik iets lastig vind om te zien. Ik rapporteer de pro-ana-accounts en ik geef het aan bij Instagram dat ik niet geïnteresseerd ben in accounts die afvallen en dergelijke promoten. Op momenten dat ik vooruit wil vind ik dat niet lastig om te doen, maar als het slecht gaat kost dat me soms erg veel moeite of zoek ik het zelfs op.”

Je hebt een recovery account, waarom heb je daarvoor gekozen?

“Omdat ik graag mijn gedachten van mij af wil schrijven en anderen inzicht wil geven in mijn problematiek, zodat het stigma verbroken wordt en anderen hopelijk het idee krijgen dat ze er niet alleen in zijn.”

Is het hebben van een recovery account alleen maar helpend, of kom je hierdoor ook veel triggerende inhoud tegen?

“Het is vaak helpend, omdat anderen erg positief reageren op de angsten die je overwonnen hebt of hoe je dingen verwoord hebt. Maar soms is het erg lastig om te zien hoe anderen het erger hebben en dat je ze niet kan helpen, omdat je jezelf dan in de weg staat en jij het niet voor ze op kan lossen.”

Denk je erover na wat voor invloed jouw content kan hebben op jouw volgers?

“Ik ben zeker kritisch op het beeld dat ik van mezelf laat zien op de pagina die ik voor bekenden heb. Ik wil niet te veel delen, omdat mijn leven niet alleen om mijn problemen draait en ik deze indruk ook niet wil wekken. Maar ik wil ook niet doen alsof ik nergens last van heb en alles maar stilzwijgen. Ik denk altijd na over wat ik plaats. Ik wil geen triggerend account zijn. Ik wil anderen juist graag vooruit helpen. Daarom controleer ik altijd of uitspraken te ver gaan en of ik dingen heb benoemd die voor anderen lastig om te lezen kunnen zijn. Als ik er over twijfel, vraag ik het vaak nog even na bij een bekende.”

Wat zou er gebeuren als je vandaag zou stoppen met je account? Wat zou dat voor verschil maken in jouw leven en herstel?

“Voor mij zou het lastig zijn. Ik heb er juist heel veel aan om alles van me af te kunnen schrijven en daarin een doel te hebben. Het helpt me vaak vooruit en het zorgt ervoor dat ik mijn eigen gedachten begin te snappen en mijn emoties niet vermijd. Maar misschien zou het soms wel beter voor me zijn als ik mij iets meer op mijn eigen vooruitgang ga focussen en iets minder op dat van anderen.”

Wat wil je graag meegeven aan de lezers van Proud2Bme over het gebruik van social media?

“Houd je grenzen in de gaten. Hoe lastig het soms ook is om anderen te ontvolgen, kies voor jezelf hierin. Je kan er niet voor anderen zijn als je er niet eerst voor jezelf bent. Jouw eigen gezondheid staat ALTIJD voorop, want jij bent het waard om jezelf te ontwikkelen en lief te zijn voor jezelf.”


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *