Sporten is leuk en gezond. Het zorgt ervoor dat je fit blijft, je wordt er vrolijk van en het kan zorgen voor een fijne afleiding; even je hoofd leegmaken. Toch kan sporten soms lastig zijn, vooral als je te maken hebt met een eetstoornis of problemen met zelfbeeld. Sommige mensen vinden het moeilijk om motivatie te vinden om te gaan sporten, terwijl anderen juist overmatig sporten. Op een gezonde manier sporten is heel belangrijk en daarom laat ik je in deze video zien hoe je dat kunt aanpakken.
Onder de video geef ik je nog wat extra informatie en vertel ik hoe ik sporten ervaar, wat ik doe en geef ik je wat interessante links mee.
Er zitten een hoop voordelen aan lichamelijke beweging. Zo werkt het goed tegen depressie, kun je er meer energie van krijgen, een betere weerstand en kan het je opvrolijken. Je kunt denken aan wandelen, fietsen, hardlopen, een teamsport, zwemmen, de sportschool of dansen. Op een gezonde manier bewegen en je lichaam gezond houden kan op allerlei manieren.
Het is goed om op te letten dat je niet meteen te hard van stapel loopt als je begint. Wil je af en toe een stukje hardlopen, gebruik dan een hardloopschema dat je ongeveer volgt om dit op te bouwen. Daarbij is eten en drinken, zoals ik in de video al vertel, ook heel belangrijk. Denk ook aan de motivatie die je hebt. Als je je teveel richt op het veranderen van je lichaamsvorm of afvallen, maak je het vaak niet heel erg leuk. Denk meer aan doelen als gezondheid, je fit voelen, lekker in je vel zitten, voldoening of meer energie krijgen.
Zelf sport ik niet heel fanatiek, maar wel regelmatig. Ik ga af en toe, ongeveer een tot twee keer per week, een stukje joggen door het park, het bos of op het strand. Ik vind het heerlijk om even in de buitenlucht te zijn en heb gemerkt dat ik daardoor meer energie heb en me vrolijker voel. Vooraf vind ik het soms moeilijk om zin te maken, maar achteraf ben ik altijd blij dat ik het heb gedaan.
Ik sport meestal in de ochtend. Ik sta dan wat eerder op uit bed en ga een stukje joggen in de buurt of fiets ergens naartoe waar ik ga lopen. Ik ontbijt dan meestal twee keer, wat samen een wat groter ontbijt is dan normaal. Een klein ontbijt voor het sporten en de rest daarna. Als ik thuis kom na het hardlopen en aan het werk ga of andere dingen ga doen, voel ik me helemaal trots omdat ik al lekker wat actiefs gedaan heb.
Hoeveel ik beweeg verschilt per keer. Ik merk dat ik steeds wat meer en langer kan of sneller loop, maar focus me daar niet heel erg op. Ik doe het vooral om me goed te voelen. Eerst gebruikte ik een schema, maar inmiddels niet echt meer, ik luister vooral naar mijn lichaam en vergelijk mezelf niet met wat anderen doen. De ene keer loop ik langer dan de andere keer en de ene keer sneller of verder dan de andere keer. Net wat mijn lichaam en mijn hoofd aankan, waar ik me goed bij voel en waar ik zin in heb.
Ik doe vooral gewoon wat ik leuk vind en waar ik me goed bij voel. Soms ga ik voor wat meer uitdaging en een andere keer doe ik lekker rustig aan. Het gaat me er vooral om dat ik het doe en dat ik bezig ben. Het geeft mij een goed gevoel dat ik sport en daar gaat het om. Hoe ver ik ook loop of hoe hard maakt iets uit, maar niet heel veel. Ik heb gesport op die dag en ben daar tevreden mee. Ik denk dat dat de fijnste manier van sporten is voor mij. Doe dus vooral wat voor jou leuk en haalbaar is, als ik je een advies mag geven.
Stel eisen, zodat je het gaat doen, maar stel geen te hoge eisen, waardoor je het niet meer gaat doen of veel te ver gaat. Merk je dat je teveel gaat doen of er een wedstrijdje met jezelf van maakt vanwege je perfectionisme of eetstoornis achtergrond, dan is het goed om daar op te letten. Ga dan gerust samen met iemand sporten, zodat je niet door kunt slaan en wat afleiding hebt. Bespreek het opbouwen van sporten ook met je hulpverlener of diëtist als je daar bij loopt. Dit voorkomt dat het een destructieve vorm kan krijgen en je juist constructief met lichaamsbeweging omgaat.
Bekijk de links in dit artikel voor meer informatie en leuke tips over sporten op een gezonde manier als je een eetstoornis hebt of pas net beter bent of andere problemen met je zelfbeeld of eten hebt.
Geef een reactie