Accepteer je lichaam

Het klinkt zo makkelijk. Accepteer je lichaam zoals het is. Wees blij met hoe je er uit ziet. Je kent ze wel die uitspraken die je alleen maar meer doen beseffen dat je jezelf niet accepteert zoals je bent. Je zou het zo graag willen maar het lukt gewoon niet om blij te zijn met hoe je er uit ziet. Kun je het leren? Ik denk van wel. Hieronder wat tips die je misschien kunnen helpen.

Allereerst: accepteer waar jij geen invloed op hebt.

1. Genetische aanleg. Elk lichaam is anders en “ontworpen” volgens een uniek patroon. De een is wat dunner, de ander wat steviger en weer een ander zit er tussenin. Hoe veel je ook probeert om bepaalde dingen aan je lichaam te veranderen, het zal zich bijna altijd weer stabiliseren op hoe het bedoeld is. Moedertje natuur kan je niet te slim af zijn en daarom: accepteer hoe je er van nature uit ziet.

2. Ouder worden. In elke levensfase kom je dingen tegen die je lichaam doen veranderen. Hoe gezond je ook leeft en hoe veel je ook sport, zaken als pubertijd, zwangerschap, menopauze en ouder worden in het algemeen hebben effect op je lichaam. Je hebt hier geen controle over hoe zeer je dat ook probeert.

3. Ga niet lijnen. Hongergevoel is een van binnenuit geregeld signaal dat bedoeld is om gestild te worden. Bewust te weinig eten is als een boemerang. Het komt net zo hard weer bij je terug en heeft dan vaak dwangmatig met eten omgaan tot gevolg of het bekende jojo effect.

Mensen die na het volgen van een dieet toch weer aankomen zijn niet zwak. Ze hebben te maken met het wetenschappelijk bewezen patroon dat alles dat je jezelf verbiedt, juist aantrekkelijker wordt. Niet mogen eten, maakt het juist onweerstaanbaar. We weten ook dat het zo werkt dus waarom beginnen we toch elke keer weer aan een nieuwe lijnpoging? ###

Ten tweede: steek je energie in dingen waar je wél invloed op hebt. 

4. Stil je honger door voldoende gezonde en volkoren producten te eten. Vandaag de dag is het zo makkelijk om snelle maaltijden te nuttigen. Ze liggen te schreeuwen in het koelvak en je zwicht er misschien elke keer weer voor omdat het er zo lekker uit ziet. Vaak echter gaat het om weinig voedzame kant en klaar maaltijden. Leer je lichaam te voeden.

5. Beweeg. Iedereen kan en zou moeten bewegen. Elke dag een minuut of 30 is genoeg. Iedereen die niet aan bed gekluisterd is kan dat. Beweging zorgt voor de aanmaak van bepaalde hormonen, verlaagt stress, houdt gewrichten soepel en spieren sterk. Ik heb het over normaal bewegen en niet over obsessief of overmatig sporten. Doen dus!

6. Balans. Laat tot je doordringen dat het gewicht dat van nature bij je past tevoorschijn komt als je een actief leven leidt en je goed en gezond eet. Voor iedereen is die balans anders, de een is lichter of zwaarder dan de ander. Een lijf dat in balans is zorgt voor een goede zondheid en een gelukkig leven. Laat je niets wijsmaken en leg fabels en meningen over het slankheidsideaal naast je neer.  

7. Wees realistisch. Vergelijk jezelf zo min mogelijk met anderen en als je het toch doet, kijk dan naar mensen waar jij je goed bij voelt. Stel je standaard bij zodat jij je op je gemak voelt bij die anderen en je niet het gevoel krijgt dat je moet veranderen om meer op de ander te lijken.

8. Wees wie je bent. De media doet je graag anders geloven, maar imago is niet alles. Het gaat niet om hoe je er uit ziet. Je “looks”zijn slechts 1 kant van wie je bent. Je eigen identiteit is gebaseerd op alle dingen die je kan, doet, gelooft, en wie je in de kern bent.  

9. Geloof in jezelf. Miljoenen euros worden betaald aan slimme reclame jongens die je eerst doen geloven dat je niet goed genoeg bent om vervolgens een product te introduceren waarmee jij beter kan worden. Laat je niets wijsmaken. Dat trucje heb je toch allang door?

10. Samen. Zoek contact met mensen die net als jij een gezonde levenstijl nastreven. Zo kan je elkaar aanomoedigen en steunen om slimme reclame taktieken te negeren, kant en klaar voedsel te laten staan en te gaan voor een lijf en leven dat gekenmerkt wordt door balans en innerlijke kracht. Laat kinderen zien waar het om gaat zodat zij op hun beurt ook mee kregen dat hun lijf goed is zoals het is en ze mooi zijn zoals ze zijn.

Hoe zorg jij dat je niet verstrikt raakt in negatieve gedachten over je lichaam?

Loes

Geschreven door Loes

Reacties

5 reacties op “Accepteer je lichaam”

  1. Het is wel waar, als je echt gezond eet en leeft word je zoveel vrolijker, mooier en gezonder !!!
    😀

    Waarom is het dan zo moeilijk vraag ik me weleens af als het zoveel goeds brengt!

  2. Tja, ik vraag me eerder af, hoe wordt ik weer verlost van mijn negatieve gedachten patroon over mijn lichaam…..

  3. Wauw! Ik had ik zo nodig, ik kan mijn lichaam niet accepteren. Dus dit zal ik regelmatig doorlezen, thanks Proud!

  4. Ik vraag me af of ik mijn lichaam ooit wel zal accepteren.
    Ik verafschuw mijn lichaam echt.

  5. Door te beseffen dat ik meer ben dan een lichaam alleen.
    En daarnaast mijn lichaam dankbaar ben voor hoe het me tot nu toe gezond door het leven heeft gebracht en in de toekomst hoop ik ook blijft doen!

    Dat hele lichaam zegt uiteindelijk niks over wie je bent als persoon. Hoe leuk, lief of aardig je bent. Sinds ik dit eindelijk besef en genoegen kan nemen met wie ik ben als persoon, mezelf kan accepteren, is mn lichaam eigenlijk helemaal niet meer zo belangrijk voor me. Tuurlijk moet je je lekker in je vel voelen, maar zolang ik geen over- of onder(!)gewicht heb, ben ik eigenlijk best tevreden met mn lichaam 😀 (wat raar dat ik dit kan zeggen na een heel wat jaren mn lichaam verafschuwd te hebben :P) hihi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *