Uit een recent Canadees onderzoek blijkt dat er bij kinderen tussen 8 en 12 jaar oud vaak sprake kan zijn van een niet herkende eetstoornis. Ruim 15 procent van de 215 onderzochte kinderen braakte het eten uit en had symptomen van boulimia. Bovendien leden deze kinderen vaker dan gemiddels aan allerlei angsten, stemmingsstoornissen en problemen met de concentratie. Psychische problemen kwamen bij 36 procent van de kinderen in de familie voor.
Hoe eerder een eetstoornis wordt gedetecteerd, hoe beter deze te behandelen is. De meeste eetstoornissen worden rond de puberteit gedetecteerd, terwijl uit dit onderzoek duidelijk naar voren komt dat het al veel eerder kan spelen, al op de basisschool.
Het onderzoek werd gedaan onder 215 kinderen tussen 8 en 12 jaar oud. Bij 95 procent van de kinderen was er sprake van restrictief eetgedrag, 69 procent was bang om aan te komen en 47 procent beschreef zichzelf als dik. ‘Dit geeft aan dat een preoccupatie met het uiterlijk al op de basisschool kan leiden tot problematisch eetgedrag.’, aldus Professor Meilleur. Bovendien kwam er uit het onderzoek dat 15 procent van de kinderen hun eten uitbraakt en 13 procent tekenen vertoonde van boulimia.
Van de kinderen die problemen met eten hadden was 52 procent één keer opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van hun eetprobleem en werd 48 procent poliklinisch behandeld.
‘Diverse factoren dragen bij aan het ontstaan van eetstoornissen. In dit onderzoek gaf 23 procent van de kinderen aan dat het gepest worden met hun uiterlijk de aanleiding was voor het ontstaan van de problemen met hun lichaam en met eten.’, aldus Prof. Meilleur.
Uit het onderzoek bleek tenslotte dat eetstoornissen op deze leeftijd niet vaker voorkomen bij meisjes dan bij jongens. De factoren die verband hielden met het eetprobleem waren ook hetzelfde. Het enige verschil was dat er bij jongens een sterker verband was met een sociaal isolement.
Bron: medicalnewstoday.com & welingelichtekringen.nl
Geef een reactie