Fitspiration triggert eetstoornissen

Wanneer je actief bent op Instagram, is de kans groot dat je geregeld geconfronteerd wordt met super healthy levensstijlen, superfoods en meiden die bijna alle vrije momentjes in de sportschool doorbrengen om een slank modellenfiguurt en een afgetraind lichaam te krijgen. Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat ‘fitspiration’ een inspiratie is voor eetstoornissen bij jongeren. Zelf ben ik regelmatig op Instagram te vinden en ik merk ook dat dit steeds meer ruimte in beslag neemt op deze social media app. Ik zoek er niet naar, maar toch kom ik het tegen. Het lijkt echt iets te zijn wat in deze tijd steeds meer voorkomt en ik kan me voorstellen dat het sommige mensen erg onzeker kan maken.

Voor het onderzoek heeft een team Amerikaanse wetenschappers een online enquete gehouden onder 262 mensen. Er is onder andere gevraagd naar hun eetgewoontes, sportrituelen en het social media gebruik. Zij toonden hiermee aan dat er een verband is tussen social media, lichaamsbeeld, dwangmatig sportgedrag en eetstoornissen. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die veel fitness inspiratie opdoen ook een grotere kans hebben om eetstoornissen als boulimia en anorexia te ontwikkelen.

Bron

Veronica Heffner, een van de onderzoekers van de Georgia College & State University, geeft aan dat er al veel onderzoek is gedaan naar het effect van social media op het zelfbeeld van jongeren. In dit onderzoek gaat het om inspiratie rondom fitness die jongeren op doen via Social Media en dat dit kan leiden tot dwangmatig trainen en uiteindelijk zelfs het risico op een eetstoornis kan vergroten. Natuurlijk heeft dit ook te maken met gevoeligheid en is de ene persoon hier meer vatbaar voor dan de ander, maar het is belangrijk om dit wel in de gaten te houden.

Wanneer je al een eetstoornis hebt, lijkt het mij sowieso niet helpend om de zogenaamde ‘fitgirls’ te volgen op Instagram en Facebook. Elke keer, ook op momenten dat je zelf niet lekker in je vel zit en heel gevoelig bent, word je hier op onverwachte momenten mee geconfronteerd. Dit kan je zelfbeeld naar beneden halen.

Het is een soort hype geworden waarbij mensen in extreme mate bezig zijn met sporten, extreem gezond eten en eigenlijk al hun tijd en energie daar in steken. Juist omdat je het nu zoveel ziet, lijkt het soms misschien een nieuwe standaard te worden. Het kan lijken alsof jij anders bent omdat jij er niet aan meedoet.

Je bent geen uitzondering en je bent zeker niet de enige die hier niet aan mee doet. Het is geen normale weerspiegeling van de maatschappij. Het is niet nodig om elke dag uren in de sportschool door te brengen. Ik kan me echter wel voorstellen dat het moeilijk is om je hier voor af te sluiten nu het zoveel voorkomt, maar vergeet niet dat het vaker niet voorkomt. In mijn persoonlijke omgeving ken ik niemand die zich hier mee bezig houdt en dat relativeert.

Bron

Sporten hoort leuk en gezond te zijn, niet dwangmatig. Daarnaast kan het, zeker wanneer je een eetstoornis hebt, heel ongezond en zelfs gevaarlijk zijn als je het overmatig doet. Als dit dus de nieuwe standaard zou zijn en als fitgirls uitstralen wat mooi zou moeten zijn, dan zou ik daar buiten vallen. Ik heb geen wasbordje. Ik heb geen ‘perfect’ gespierd lichaam en ik breng geen dagen door in de sportschool. Ik geniet van mijn leven, ik geniet van eten en ik sport wanneer ik wil. Daarnaast ben ik blij met hoe ik er uit zie en trots op wat mijn lichaam allemaal voor mij doet.

Lees ook eens deze blog van Nouska over ‘Fitspo en een eetstoornis’. Wellicht heb je ook iets aan blogs over orthorexia en bewegingsdrang.

Bron: metro 

Hoe ga jij hiermee om?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

16 reacties op “Fitspiration triggert eetstoornissen”

  1. Wat mij ook heel erg triggert en irriteert zijn meiden die een “recoverypagina” aanmaken met in de beschrijving hoe veel ze wegen (ONGEZOND GEWICHT), dat ze anorexia hebben, hoevaak ze zijn opgenomen (en zijn geweest) en bij welke instelling zij hulp krijgen. Alsof het een status is en een wedstrijd hoe vaak je opgenomen moet zijn?! En dan ook nog foto’s droppen waarop je ongezond mager bent en dan zegt: “ik ben veel te dik”. Sorry, ik heb zelf een eetstoornis, maar dit gaat mij echt te ver. Keer op keer als ik het onbewust tegenkom, omdat ik bijv iets zoek over recovery, krijg ik deze pagina’s te zien waar meiden schreeuwen om aandacht. Come on, besef eens dat dit anderen kan beschadigen…

  2. Ik dacht al: Wanneer komt deze blog eens?
    Maar duimpjes voor Laura

  3. Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed. Ik heb zelf ook moeite met de fitgirls hype.
    Ik merk dat ik mezelf ga vergelijken en ook graag strakker wil zijn door alles wat je tegenkomt op social media. Fijn, ontnuchterende blog!

  4. Ik ben het helemaal eens met x.

    En ik vind dit een heel goede blog. ‘Healthy is the new skinny’ jaja, maar is deze gezondheidshype wel zo ‘healthy’? Nee. ‘Gezond’ betekent voor mij voldoende beweging i.p.v. obsessief fitnessen, gezond eten met regelmatig eens wat lekkers i.p.v. leven op ‘superfoods’.

    Ik denk ook altijd dat ik de enige ben die hier niet aan meedoe.

  5. Goede blog. Ik ben zelf sinds kort ook weer een beetje aan het sporten, gewoon naar de sportschool omdat het anders moeilijk te combineren is met mijn studie. Maar dan voel ik me soms toch een beetje naar omdat ik ‘maar’ twee keer in de week een uurtje ga.

  6. Eindelijk, top blog dit. Ben het er helemaal mee eens! Tegenwoordig wordt je doodgegooid met ‘fit’girls, ‘fit’dit en ‘fit’ dat. Iets wat best tegenstrijdig kan zijn in het herstel tijdens je eetstoornis..

  7. Nou Laura je hebt net echt m’n dag gemaakt!!
    Enorm bedankt. Dat jullie eindelijk eindelijk eindelijk ook eens een ander wortel pakken van de ooo Zoo lange boom van eetstoornissen, want dat fitgirlhype gedoe is de kern van bijna alle huidige die nu ontstaan

  8. De grap is dat het vooral in de sportschool over dat soort dingen gaat. Ik loop altijd weg dan.

  9. Ik word hier ook enorm door getriggerd.Eigenlijk zou naar de sportschool willen omdat ik her leuk vind om groepslessen te volgen, maar het lijkt /is nu zo dat je perfect moet eten en drinken ,bewegen en leven wil je daar terecht kunnen.Ik word er bang van.
    Gelukkig dat niet iedereen op die manier bezig is, ben blij te lezen dat o.a. Laura gewoon geniet van haar leven en zich er niets van aantrekt.En dat niet iedereen ermee bezig is.Het is zo saai om steeds maar erover te lezen en te praten.
    Als je je hele leven wijdt aan je lichaam, wat je eet en drinkt, en hoeveel je beweegt ben je dan gelukkig en zou je dat op je grafsteen willen hebben staan, dat je gestreefd hebt naar een perfect lichaam, en dat dat je levensdoel is geweest?

  10. Bij mij heeft de hele “fitgirl” hype er eigenlijk voor gezorgd dat ik van ernstig ondergewicht met amper spieren, naar een gezond gewicht ben gegaan, met inmiddels aardig wat spieren. Nee, ik ben niet super strak, maar ik heb wel spiervorming. Bij mij op de sportschool is er ook veel “clean” eating, maar er zijn ook instructeurs en medewerkers die aan de balie rustig twee stokbroden met kruidenboter naar binnen werken als tussendoortje. Bij mij hebben ze me eigenlijk geholpen om juist úit de eetstoornis te komen, en als ik (een enkele keer) 2 groepslessen doe moedigen ze mij aan om tussendoor wat te eten. Daarnaast houden ze in de gaten dat ik niet teveel sport. Ik snap dat sportscholen mensen onzeker kunnen maken, maar als ik kijk naar wat er bij ons in de groepslessen staat, dan is het 99% mensen met “normale” lichamen, variërend tussen iets te mager en overgewicht, en alles daar tussenin. In het fitnesshonk zijn wel enkele “fitgirls” te vinden, maar die laten de meeste mensen gewoon wat links liggen. In ieder geval, voor mij is de sportschool m’n redding en motivatie geweest om mijn anorexia te overwinnen. Jammer dat op sommige andere sportscholen niet zo’n motiverende sfeer hangt..

  11. Goede blog!

  12. Fijn te lezen dat ik niet de enigste ben.
    Heb al een tijd geleden instagram verwijderd omdat het heel erg triggerd.
    Geen moment spijt van gehad !

  13. Hmm ik kijk ook altijd naar “fitgirls” en gezonde voeding op instagram. Het geeft mij juist gezonde inspiratie. Een gezond fit lichaam bereik je namelijk niet met perioden van vasten (dan breek je alleen maar je spieren af) en eetgestoord gedrag, dus het stimuleert mij juist om goed te blijven eten en goed voor mezelf te zorgen. Maar ik ben dan ook niet zo sterk aan het streven naar zo’n lichaam, ik sport nauwelijks, ik kan mezelf ook accepteren met een niet zo strak lichaam. Maar het helpt me gewoon om af en toe wat lichaamsbeweging te doen (fiets ipv de bus bijv.) en gezond en (ruim) voldoende te eten.

  14. Ontzettend actuele en pertinente blog! Dank je Laura! Ik kijk uit naar meer tips om met dergelijke negatieve beelden/mensen/trends om te kunnen gaan…

  15. Ik kan me helemaal vinden in de comment van Ezra. Ik heb altijd van sporten gehouden en na een ingrijpende operatie was sporten noodzakelijk om weer op krachten te komen en opnieuw te leren werken met mijn veranderde lichaam. Inmiddels sport ik elke week een dag of 5 tamelijk intensief. Doet me goed, temeer omdat ik een zittend en cognitief inspannend beroep heb. Dus ik heb dat echt nodig om mijn hoofd leeg te maken en daarnaast hou ik er een sterk en fit lijf aan over, waar ik heel blij mee ben. Ik zorg daarnaast overigens goed voor mezelf en zal nooit foto’s op instagram of pinterest posten over mijn ‘progress’ in termen van spieropbouw. Dat is voor mij. Ik hoef dat niet met de hele wereld te delen, het gaat erom dat ik me fit en sterk voel en dat er balans is in mijn leven. Net zomin als dat anderen het gevoel willen krijgen dat het niet goed is als ze ‘maar’ eens per week een uurtje in de sportschool staan, wil ik het gevoel opgedrongen krijgen dat er met mij iets mis is omdat ik tien uur per week in de sportschool sta. Ik vind dat iedereen die keuzes zelf kan maken. (Hoewel ik het er mee eens ben dat intensief sporten met ernstig ondergewicht of gestoord eetgedrag erg gevaarlijk kan zijn, maar daar heb ik het niet over.)

  16. Oh en dan wilde ik nog iets toevoegen: er is natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om niet op instagram te kijken. ‘Er zit een knop op je tv, die helpt je zo uit de puree…’ zong ‘Doe Maar’ ooit. Niemand verplicht je om op sociale media actief te zijn. Als fitspo je stoort, kijk er dan niet naar en ga er niet mee aan de slag. Zo simpel is het volgens mij ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *