Al jaren vragen wetenschappers zich af waar de hunkering bij van lichaam en geest gezonde mensen naar bepaald calorie-rijk voedsel uit voortkomt. Psychotherapeut Dorothy Deugd denkt misschien het antwoord hierop te hebben. Ze gelooft dat de onbedwingbare hunkering naar voedsel even logisch en voorspelbaar is als een verbaasde reactie op een hard geluid.
Haar werk richt zich op de overtuiging dat emoties zoals stress, woede, angst en schaamte ons doen hunkeren naar zoet, knapperig, stevig en romig voedsel.
1. Ben je boos, gestresst, bitter of gefrustreerd dan heb je grote kans dat je behoefte hebt aan voeding die knapperig is. Chip en crackers kraken op die manier de spanning uit je lichaam weg. ###
2. Ben je angstig of onzeker. Schaam je je of voel je je schuldig, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan voedsel dat romig is. Denk bijvoorbeeld aan IJs of kaas of romige yoghurt.
3. Heb je last van lang onderdrukte gevoelens als jaloezie, afkeer, verwarring of de angst dat er iets heel naars gaat gebeuren, dan ontstaat de drang om naar plakkerig voedsel te grijpen. Denk hierbij aan produkten als toffees, kauwgom, drop.
4. Hunker je naar opwinding, naar intensiteit, spanning in je leven omdat het op moment maar een beetje saai is, dan heb je waarschijnlijk trek in pittig, zuur of excotisch eten.
5. Heb je op moment te weinig lol in je leven, dan is de kans groot dat je trek krijgt in noten.
6. Koolhydraten (brood, rijst en pasta) zijn het meest in trek bij mensen die gestresst, gespannen of angstig zijn.
7. Een verlangen naar koekjes, cake en taarten weerspiegelt een verlangen naar troost en geruststelling, maar het kan ook een signaal zijn dat je iets moet doen waar je geen zin in hebt.
8. Chocolade is een van de meest voorkomende onbedwingbare hunkering en deze speelt met name wanneer we behoefte hebben aan liefde of wanneer we ons teleurgesteld voelen in een relatie.
Bron: hindustantimes.com
Wat denk jij? Klopt het?
Geef een reactie