Italiaanse Vogue over anorexia

“Hoe is het huidige schoonheidsideaal, waarin dun gelijk staat aan schoonheid, ontstaan?” Deze vraag stelde Franca Sozzani, de hoofdredactrice van de Italiaanse Vogue, tijdens haar speech over eetstoornissen en de mode-industrie op Harvard University. “Waarom hebben de modellen van tegenwoordig geen vrouwelijke vormen meer? Waarom worden magere lichamen mooi gevonden?” aldus Sozanni. Mooie vragen, waar de Vogue redactrice overigens niet echt antwoord op had, maar die wel gesteld moeten worden.

Franca’s boodschap was dat de mode- industrie een belangrijke rol speelt bij eetstoornissen, maar dat er ook een heleboel andere factoren zijn, zoals psychologische problemen, pro-anorexia websites, familieproblematiek, traumatische ervaringen en de voedselindustrie.

“Volgens verschillende psychiaters heeft het omarmen van het huidige schoonheidsideaal, waarin mager de standaard is, desastreuze gevolgen voor veel jongeren en jongvolwassenen en hun eetgewoontes. En hier speelt mode een belangrijke rol in, samen met modellen, modetijdschriften en alle andere aan esthetiek gerelateerde fenomenen.”

Sozzani’s volledige speech is hier te lezen.

Vogue heeft vorig jaar, met veel fanfare, een issue uitgebracht met ‘curvy’ modellen. Een mooie ontwikkeling, maar waarom moet dat nu als ‘bijzonder’ worden gezien? Want ‘curvy models’ zijn gewone, gezonde vrouwen. Waarom moeten ‘gewoon’ en ‘gezond’ als bijzonder worden gezien? Dat zou juist de standaard moeten zijn, in plaats van die magere kinderlijven.

Natuurlijk zijn er modellen die van zichzelf mager zijn, of gewoon nog heel erg jong zijn en nog geen vrouwelijke vormen hebben ontwikkeld. Het is niet de bedoeling dat zij worden afgestraft voor hoe ze eruit zien. Maar de meeste vrouwen hebben wél rondingen en willen vrouwen in tijdschriften en op de catwalk zien met wie ze zich kunnen identificeren. Mode hoort leuk te zijn: het hoort je niet een rotgevoel te geven over jezelf.

Franca Sozanni sprak ook over de voedsel industrie en de rol die deze speelt bij obesitas, obsessief diëten en een verstoorde relatie met voeding. Doordat we zoveel worden blootgesteld aan advertenties over lijnen, afvallen en light- producten, krijg je vanzelf het idee dat je moet afvallen. Kranten, internet, televisie en radio: op dagelijkse basis word je geconfronteerd met het schoonheidsideaal dat dun mooi is. Dat je moet afvallen om succesvol te zijn.

“Trends veranderen naar aanleiding van esthetiek. Vandaag de dag accepteren we dit schoonheidsideaal als ‘normaal’. En dat is een negatief voorbeeld.”

Franca ervaart pro-ana websites als zeer schadelijk en is een petitie gestart tegen websites die anorexia en boulimia promoten.

“Eén van meest gevaarlijke en verstorende factoren in het verspreiden van eetstoornissen zijn de pro-ana websites, waar dun zijn en afvallen wordt geïdealiseerd, pathologisch gedrag wordt gepromoot en extreme dieettips worden gegeven. (…) Op deze websites worden anorexia en boulimia beschreven als verkeerd begrepen, persoonlijke keuzes van iemand om er een bepaalde levensstijl op na te houden. In plaats van levensgevaarlijke, psychiatrische ziektebeelden die een enorme impact hebben op iemand psychische en fysieke gezondheid.”

Na de Israelische wet die modellen met ondergewicht bant en de strengere regels voor NY Fashion Week, is deze speech weer een gezonde stap in mode-land. Het zijn kleine stapjes, maar voor invloedrijke fashionvrouwen, zoals Franca,  is een belangrijke rol weggelegd in de ontwikkeling van het schoonheidsideaal.

Update: Proud2Bme leverde vandaag commentaar op dit onderwerp bij RTL Boulevard.

Bron: http://nymag.com/

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

13 reacties op “Italiaanse Vogue over anorexia”

  1. soms voel je dingen aan, soms is het overduidelijk waarom.

    Berlusconi: “Angela Merkel heeft onneukbare dikke kont”

    als je volwassen wordt of bent, ben je ineens gemeenschappelijk bezit op een ander level..

  2. Eerlijk gezegd.. zit ik niet echt te wachten op curvy modellen in tijdschriften. Echt dat hele dunne hoeft niet maar dat hele curvy hoeft van mij ook echt niet. De meeste mode ontwerpers zijn ook vaak mannen en vaak zelfs homoseksuele mannen. En daar komt ook het ideaal vandaan; zij vallen op slanke, strakke mannen/jongens. Kleding valt daarom ook gewoon mooier op modellen zonder vormen want zo is het ook ontworpen. En daarnaast is kleding in maatje 32 goedkoper om te produceren dan in een maatje 40 wat ook logisch is want je hebt minder stof nodig. En daarnaast heeft iemand met een maatje 32 nooit last van een vetje dat er raar uitziet in bepaalde kleding en daardoor verkoopt het ook gewoon veel beter en komt het kledingstuk het beste tot zijn recht op een model. Het is net als kleding op een paspop eigenlijk, dat ziet er ook altijd heel gaaf en mooi en strak en perfect uit omdat paspoppen zero vormen hebben.. Als ik een broek zie in een reclame waar een model het draagt en er komt net een ongemakkelijk rolletje vet onder vandaan denk ik toch wel echt even langer na voordat ik de broek koop omdat ik daar de broek dan mee asocieer. En ja, de mode industrie draagt bij mij ook bij aan m’n verstoorde zelfbeeld maar toch zit ik niet te wachten op vrouwen met alleen maar maatje 40 of meer in de mode wereld. Een maatje 34 (of 36) zou ik dan wel heel graag terug zien. Modellen zijn nou eenmaal niet te vergelijken met je buurmeisje of met jezelf.. professionele voetballers zijn er ook maar weinig, daar hebben ook maar enkelen het geluk voor het talent te bezitten.. anderen bezitten schoonheid (wat dat dan ook is) maar goed, dit is puur mijn visie er op..

  3. Als je inderdaad dat rolletje vet ziet betekent dat eerder dat het model in een te kleine maat geperst is. Maten zijn nummers, doe aan wat past en waar je lijf in tot zijn recht komt! Die muffintops komen niet door vet, maar door eigenwijze vrouwen die perse in die kleinere maat moeten en willen passen…

  4. Curvey modellen vind ik wel mooier. Het ziet er veel vrouwelijk en gezonder uit. Ik vind dat ze gewoon modellen moeten nemen van gemiddelde maten. Ik kan er soms echt niet tegen als ik superdunne modellen zie, dan wil ik alleen maar meer afvallen en ga ik eetgestoorder eten.
    En modellen zijn niet te vergelijken met het buursmeisje maar iedereen doet dat wel. Er zijn genoeg mensen die er net zo uit willen zien als dunne modellen.Mensen die gek op voetballen zijn kijken toch ook op naar hun favoriete voetballer en doen hun best om zo goed te worden!

  5. rebecca, weet je wat de gemiddelde maat is van vrouwen? maat 40, waarom zouden modellen dat moet 34 aanmoeten hebben, daardoor worden vrouwen alleen maar onzekerder als ze een keer een grotere maat hebben.

    ik vind t prima als modellen maat 38 hebben, maar ik heb zelf ook een tijdje maar 34 gehad en ik ben blij dat ik daar nu niet meer opzit. Ik denk dat het juist goed is als je een wat meer reëel beeld geeft voor vrouwen.

  6. Er was net een stukje op RTL met Scarlet hierover…

  7. Draait het niet om de kleren?
    Daar gaat het om, niet om de modellen.

    Eigen keus om je daar mee te vergelijken lijkt me.

  8. Sommige mensen vinden kleren niet mooi staat in curvey modellen…
    Al vind ik het veel mooier!

  9. ja zag het net scarlet was in rtl lounge!

  10. Eetstoornissen= anorexia dat heb ik er van geleerd =D

  11. Eetstoornissen zijn natuurlijk meer dan alleen anorexia; iemand kan met iedere vormen lichaam een eetstoornis hebben (dus ook het buurmeisje met maatje 36/38, de vrouw met maat 44, en een meisje met maat 32 kan gewoon een lucky basterd zijn).. al zou ik aan de andere kant me liever neit hoeven schamen voor het feit dat ik nu eenmaal niet broodmager ben, en dat is wel het gevoel wat ik krijg als ik naar die magazines kijk..
    Enneh, Berlusconi over Angela Merkel? Hij heeft zelf ook wel spekjes op zijn derriere hoor!

  12. Ik heb het stukje in RTL Boulevard gezien, en ik ben er serieus chagrijnig van geworden. Hoe die modeinterviewster alles probeerde te ontkennen en de manier waarop, ECHT verschikkelijk. Zij heeft mazzel dat ze zichzelf niet lelijk vind als ze naar die dunne modellen kijkt, Ik wel! En ik denk eerlijk gezegt niet dat ik de enige ben die het dan wel denk.. Sorry, mijn respect krijgt ze zeker niet..

    Maar ik vind het wel heel erg goed dat er nou hopelijk wat aan gedaan wordt!

  13. Ik vind muffintops zelf ook niet mooi. Maar die kun je met de juiste broek prima verhullen als je bv. maat 38/40 hebt.
    Je moet inderdaad niet een te kleine maat kopen.
    Maar daarom hoeven er niet persee alleen dunne modellen te zijn.
    Ik vind de combinatie van dun en curvey eigenlijk wel leuk.
    Zo merk je weer een beetje dat iedereen anders is en iedereen mooi is op zijn eigen manier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *