Overgewicht, afvallen en een eetstoornis

Jongeren die overgewicht hadden en bezig zijn met afvallen lopen een groter risico op het ontwikkelen van een eetstoornis. Daarentegen ontvangen zij door hun gewichtsgeschiedenis veelal niet de juiste hulp.

“Om de een of andere reden zien we vaak niet in dat deze jongeren een risico vormen. We zeggen ‘Oh boy, jij moet echt nodig afvallen, maar dat is moeilijk voor je omdat je zo dik bent”, aldus Leslie Sim, behandeldirecteur van de Mayo Clinic in Minnesota en hoofdauteur van het onderzoeksrapport dat vandaag werd gepubliceerd in het oktober nummer van ‘Pediatrics.’

In het rapport bekijken Sim en zijn collega’s twee situaties waarin tieners met een geschiedenis van overgewicht, een ernstig restrictief voedingspatroon ontwikkelen om gewicht te verliezen. Het indentificeren van een eetstoornis blijft echter uit ondanks regelmatige controles gedurende twee jaar.

De symptomen die bij deze jongeren opspeelden waren onder meer concentratieproblemen, irritatie, het snel koud hebben, pijn op de borst, stress, problemen met de menstruatie, haarverlies en duizeligheid. Doktoren associeerden deze symptomen met minder voorkomende stoornissen, zoals bepaalde maag/darmproblemen en problemen met de eierstokken.

In de Mayo Clinic heeft zo’n 35 procent van de jongeren die wordt behandeld voor een eetstoornis een geschiedenis met overgewicht. Dat zou wel eens nationaal ook zo kunnen gelden. In Amerika heeft zo’n 30 procent van de jongeren overgewicht. Het is daarom ook erg verontrustend dat het zo lang duurt om een eetstoornis te ontdekken bij jongeren met een geschiedenis van overgewicht. De beste prognose voor herstel van een eetstoornis is immers vroegdetectie.

De gevallen waarover wordt gesproken zijn een afspiegeling van een trend, waarvan het aantal gevallen de afgelopen 5 jaar flink is toegenomen, aldus psychiater en behandeldirecteur van Children’s Hospital Colorado, Jennifer Hagman. Volgens haar gaat het hier om een nieuwe risicogroep die niet wordt opgemerkt.

Deze jongeren komen in exact dezelfde toestand binnen (angst voor vet, streven naar afvallen, overmatig bewegen, restrictief eten) als jongeren die de diagnose anorexia nervosa krijgen. Maar omdat ze een normaal gewicht of licht overgewicht hebben wordt aan een eetstoornis niet gedacht.

Volgens Lynn Grefe, voorzitter van de National Eating Disorders Association duwen we jongeren met overgewicht steeds meer in de richting van een eetstoornis naarmate de anti-obesitas campagnes toenemen, door deze te richten op maat en gewicht in plaats van gezondheid en geluk.

De nummer 1 risicofactor voor het ontwikkelen van een eetstoornis is een dieet, zegt Leslie Sim. “Ik heb nog nooit een eetstoornis gezien die niet is begonnen met een bewuste poging om minder te eten.”

Wanneer een jongere met overgewicht start met afvallen, wordt dat gezien als een positief iets en wordt dit toegejuigd. Dat sommige jongeren ondertussen allerlei fysieke en psychische problemen ontwikkelen door hun verstoorde eetgedrag wordt niet gezien als gevolg van hun gewicht. Het is van groot belang dat symptomen van eetstoornissen meer worden herkend ongeacht iemands gewicht.

Bron: usatoday.com

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

24 reacties op “Overgewicht, afvallen en een eetstoornis”

  1. Ben ik het helemaal mee eens, iemand met een gezond gewicht of (licht) overgewicht kan hetzelfde gestoorde eetpatroon hebben als iemand met anorexia of boulimia. Alleen is het qua uiterlijk (nog) niet te zien. Maar dat kan altijd komen. De lichamelijke en psychische klachten kunnen net zo erg zijn, en dus opmerkelijk zijn voor de patient. Helaas word dat door professionals en door familie/vrienden niet serieus genomen. Als ik (met een gezond gewicht) zeg wat ik doe om af te vallen, en mezelf duidelijk te dik vind en niet mooi, zeggen ze; dat kan niet, want je ziet er gezond uit en hebt een gezond gewicht, dus er kan niks aan de hand zijn.. Bullshit, ik kan daar zo boos om worden.. moet je dan eerst dood zijn eer mensen geloven dat ik een eet(stoornis)probleem heb ??

  2. Ik heb ook overgewicht en een eetprobleem maar mensen zien niet wat er in mijn hoofd afspeelt en krijg regelmatig te horen dat ik moet afvallen en alleen maar complimenten als ik overmatig aan het sporten ben

  3. Dit is dus precies wat ik heb meegemaakt. Ik was al een tijdje bezig met wat kilo’s kwijt te raken, werd ernstig ziek wat achteraf flink heeft bijgedragen, kreeg precies de hier boven genoemde symptomen; ik kon me niet meer concentreren op school liep altijd met een dikke trui aan, veel stress, onregelmatige menstruatie, duizelig. Pas na uitgebreid onderzoek door een psycholoog na veel aandringen werd de es ontdekt.
    Hier moet echt meer aandacht voor komen!

  4. Tis inderdaad vaak misleidend het uiterlijk. Mensen maken zich naar mijn idee veel sneller zorgen bij een veel te licht iemand dan iemand met overgewicht, laat staan bij iemand met normaal gewicht. Terwijl de problemen bij al mensen precies even groot kunnen zijn.
    Sterkte voor de mensen die dat hebben, hoop dat jullie iemand vinden die wél begrijpt hoe het zit …!!

  5. Tja. Erg.
    Ooit gelezen van een vrouw die zei: Als je (op een ongezonde manier) afvalt van een BMI 24 naar BMI 20 wordt dat (vaak) gezien als iets positiefs, terwijl afvallen van een BMI 20 naar BMI 16 als eetstoornis wordt beschouwd.
    Vond dat wel verhelderend…

  6. Dat bewijst maar weer eens dat gewicht niets zegt over de ernst van de eetstoornis!

    Ik moest wel even glimlachen bij de naam van de kliniek.
    De “Mayo Clinic” als naam voor een gezondheidscentrum :S

  7. Zo herkenbaar! Ook ik heb altijd overgewicht gehad en nu nog maar ben jaren aan het lijnen en dieeten geweest. Nu al weer 2 jaar lijd ik aan Boulimia maar het werdt niet erkent in eerste instantie nu ben ik al weer een jaar in behandeling en het gaat met ups en downs. Momenteel een hele moeilijke tijd met een onwijze terugval. Als je overgewicht hebt denken veel mensen dat je niet aan een eetstoornis in de trant van anorexia of boulimia kan lijden maar niks is minder waar en daar ben ik een voorbeeld van en ik ben heel blij dat het door Psyq serieus is genomen en ik daar een hele fijne behandeling heb gekregen en nu nog!

  8. Wat eng herkenbaar. En dat overgewicht komt vaak ook al niet uit de lucht vallen…

  9. Wow, dit is precies hoe het bij mij is gegaan. Al toen ik nog op de grens van overgewicht en gezond gewicht had, wist ik dondersgoed dat er iets helemaal fout zat. En ongelooflijk veel kilo’s lang kreeg ik alleen maar complimenten. Pas bij ondergewicht en het stickertje anorexia begrepen mensen dat er iets met mij aan de hand was…

  10. ook mijn geschiedenis begon met overgewicht…

  11. Door mijn gewicht nemen mijn vrienden mij ook amper serieus (mijn ouders durf ik het nog niet te vertellen). Ik eet nog vrij normaal en ook bij andere mensen, maar ze geloven gewoon niet dat het mij ontzettend veel moeite kost om normaal te blijven eten. Soms wens ik wel eens dat mijn lichaam kilo’s afvalt, niet omdat ik dat zelf wil… Maar gewoon omdat ze mij en mijn problemen dan misschien serieus gaan nemen.

  12. Fijn dat hier nu aandacht voor is!

  13. Mooi stuk heel herkenbaar geen overgewicht maar volgens schoolarts op randje dus moest wat letten op gewicht mijn begin van eetstoornis

  14. Wauw echt helemaal mee eens. Ik vind het zo jammer dat eetstoornissen nog steeds vanuit éen perspectief worden belicht en dat terwijl er zoveel verhalen te vertellen zijn. Ik heb zo vaak hiermee te maken gekregen. Als er iets is dat ik zou kunnen veranderen was het dat iedereen serieus genomen wordt en dat taboes rondom allerlei stoornissen niet meer bestonden.

  15. Bij mij begon het met een hoger gewicht dan gemiddelde kinderen van mijn leeftijd. En inderdaad.. toen ik begon met afvallen, overigens erg jong, werd dit nog toegejuichd ook waardoor ik dacht dat het goed voor me was. Dit is geeindigd in een eetstoornis.

  16. Bij mij begon het ook met overgewicht. In het begin werd ik door vrienden aangejuicht, terwijl ik meteen aan heb gegeven dat het niet goed ging en dat ik veel te extreem bezig was. Mijn therapeut nam me wel meteen serieus en zette meteen vol de hulp erop. Mijn vrienden heb ik haast moeten overtuigen over het probleem. Na een keer het noemen van het aantal kcal waren ze overtuigd dat er meer aan de hand was dan een gezonde afvalpoging. Nu merk ik alleen nog dat vrienden nog steeds lekkere dingen bij me weghouden. Vaak heb ik dan het idee dat dat weer een teken is dat ze niet willen dat ik het eet omdat ik nog te zwaar ben. Maar dat is denk ik meer eigen gedachten dan dat zij dat denken.

  17. Goed stuk!
    Ik zit ook op het randje tussen overgewicht en gezond. Toen ik nog heel dun was, zag iedereen problemen. Naarmate ik aankwam, dacht iedereen dat het nu allemaal weer over was. Afvallen wordt nu ook toegejuicht, terwijl dit mijn problemen alleen maar erger maakt. Als ik mensen erover vertel, zeggen ze ook dat ze het niet snappen of geloven ze me niet helemaal. Het stereotype eetstoornispatiënt is niet realistisch. Jammer dat (bijna) iedereen dat wel zo ziet..

  18. Dit mag inderdaad meer aandacht krijgen.
    Nu heb je de biggest loser op tv. Er was een aflevering bij waarbij ze de gezondste maaltijd moesten kiezen uit drie menu’s. De winnaars moesten toen raden hoeveel calorieën er in die maaltijd zaten en diegene die er het dichtste bij zat won. In mijn ogen ben je dan al erg geobsedeerd door calorieën als je dit zo goed kunt en het lijkt me niet goed om er zo mee bezig te zijn. Ik kan me goed voorstellen dat je hierin doorschiet en ook een eetstoornis als anorexia ontwikkelt, terwijl hier geen sprake van was. Lijkt me niet de beste oplossing voor overgewicht.

  19. Heel lastig voornamelijk. Een eetprobleem hebben én overgewicht hebben!
    Wordt vaak over afvallen gesproken en mensen zien niet an je dat je problemen hebt met eten waardoor je zelf het gevoel hebt dat je niet gezien word.

  20. Ik herken me hier zo in. Ik heb overgewicht en heb moeten vechten om serieus genomen te worden.
    Ik heb sinds mijn 13e boulimia en ben gedurende de jaren langzaam steeds aangekomen. Toen ik besloot dat ik een klinische opname wilde omdat deeltijd niet voldoende was, heb ik moeten vechten om binnen gelaten te worden.
    Twee klinieken zeiden bij voorbaad al dat ze mij niet wilde opnemen vanwege mijn gewicht. Gedeeltelijk snap ik dit, misschien dat iemand met ondergewicht in meer levensgevaar is, maar gedeeltelijk werd ik hier ook erg boos om.
    Ik voelde me al een mislukte eetstoornis en nu werd dit ook nog eens bevestigd!

    Gelukkig heeft de PsyQ kliniek in Groningen (Ceres) me wel willen opnemen.

    De behandelaren en mijn mede groepsgenoten namelijk wel serieus, en bleven hameren dat ik net zo goed een eetstoornis had als hun.

    Ik denk dat er zoveel mensen met een eetstoornis zijn die onopgemerkt blijven doordat ze een gezond of overgewicht hebben. Jammer dat mensen nog steeds een bepaald beeld van een eetstoornis hebben.

    Pfff lang verhaal, Kus Veer

  21. heel herkenbaar
    ik had een jaar geleden zelf licht overgewicht
    de felicitaties kwamen enorm binnen op mijn vermageren.. en ik wou daardoor steeds meer en meer vermageren en deed dat dan ook…
    van de opmerkingen: je bent zwaar gebouwd, of je moet toch wat minder snoepen en er mogen een paar kilo’s af… kreeg ik uiteindelijk de opmerkingen dat het moest stoppen, dat ik te mager werd.. Ik werd daar dan lastig op… dat wou ik dan niet horen.. Ze vonden dat ik beter wat zou vermageren en er dan beter zou uitzien, dus mochtten ze hun nu niet moeien. Was best lastig. En idd sommige mensen zien het nu nog niet in en vinden het super hoe ik nu ben geworden en zeggen vaak dat ze jaloers zijn en vragen dan hoe ik het heb gedaan…
    Maar ook bij mij liep het van in het begin al grondig mis, te extreem vasten… en niemand die het doorhad… Neen ik had in ieders ogen veeel karakter…. tot het punt dat het voor velen gewoon TE werd…
    Gelukkig had ik al eetproblemen gehad en had ik vrij snel door dat ik niet goed bezig was weer.. en trok ik tijdig aan de bel en ging ik erover praten.. en kijk.. een jaar verder bijna.. had het nooit gedacht en ik ben nog niet verlost van deze miserie..

  22. Ik ben van overgewicht afgevallen naar gezond gewicht, echt flink wat kilo´s, maar krijg heelveel complimenten, ookal was het echt op en ongezonde manier en veel te snel.

  23. Ik herken dit ook erg. Ik was altijd iets aan de zware kant, viel af, kreeg complimenten en schoot door. Gelukkig had ik oplettende ouders die zagen dat het te snel ging maar de dokter wou het in eerste instantie nog niet zien! Toen ik eindelijk echte hulp kreeg had ik al ondergewicht en zat er al diep in. Nu heb ik na enkele jaren dat het goed ging weer een terugval, maar mijn gewicht is nog gezond. Niemand ziet hoe moeilijk ik het heb, behalve mijn vriend. De vraag is of ik het ze kwalijk kan nemen, want ik probeer het ook te verbergen omdat ik me er voor schaam. Het ging zo lang goed.. Ik ben nu wel weer op het beterende pad gelukkig.

  24. Ik schrik want hier herken ik me in. Worstel al jaren met mijn gewicht en uiterlijk. Na een depressie behoorlijk aangekomen en daar worstel ik nu jog mee. Soms schaam ik me zo voor mezelf dat ik naar mezelf kijk en walg en me niet kan voorstellen dat me vriend me mooi vind. Psychologen onderzoeken het momenteel. Kan gewoon niet van de gedachte af dat ik gelukkiger zou zijn als ik slank zou zijn. Hoop dat ik dit ooit los kan laten en gelukkig kan zijn desondanks wat mijn weegschaal zegt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *