Uit recent onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen fitspiration op Instagram, eetstoornissen en obsessief bewegen. De bekende fitspiration hashtag levert vandaag de dag meer dan 10 miljoen zoekresultaten op met voor het grootste deel foto’s en video’s van mannen en vrouwen die een work-out doen in de sportschool, die extreem gezond eten of die hun spieren en afgetrainde lichaam laten zien. Het onderzoek naar fitspiration en eetstoornissen werd gedaan door de Universiteit van Adelaide in Australia.
Er deden 200 vrouwen aan het onderzoek mee. Honderd vrouwen die regelmatig fitspiration berichten plaatsten werden vergeleken met 100 vrouwen die met regelmaat foto’s van reizen plaatsten. Beiden groepen hadden ongeveer hetzelfde BMI en verschilden slechts een klein beetje in leeftijd. Er werd gebruik gemaakt van een vragenlijst voor eetstoornissen: De EDEQ, Eating Disorder Examination Questionnaire. Hiermee werd gekeken hoe groot de kans was bij de deelnemers op het hebben of ontwikkelen van een eetstoornis. Daarnaast werd getest op obsessief sporten middels het onderzoeken van gevoelens van schaamte en depressie als er niet gesport werd.
De vrouwen die fitspiration foto’s plaatsten scoorden hoger op de wens om dun te zijn en op de kans om boulimia te ontwikkelen, dan de vrouwen die reisfoto’s plaatsten. Ook scoorden zij hoger op de schalen voor obsessief bewegen en de wens om spieren te ontwikkelen. Bijna 1 op de 5 vrouwen die fitspiration foto’s plaatsten bleek een groot risico te lopen op het ontwikkelen van een eetstoornis.
“Vrouwen die fitspiration foto’s plaatsen op Instagram lopen meer risico op eetgedrag en een bewegingspatroon dat schadelijk is voor hun gezondheid en psyche. Bijna 20 procent van de vrouwen loopt zelfs een groot risico om een eetstoornis te ontwikkelen,” aldus de onderzoekers van de Universiteit van Adelaide.
Het lijkt waarschijnlijk dat veel vrouwen die dénken fit en gezond bezig te zijn en dit posten op social media, eigenlijk ongezond restrictief dieet gedrag en eetstoornis gerelateerd gedrag op een maatschappelijk geaccepteerde manier goed proberen te praten.
Thomas Quine, van de eetstoornis organisatie B-eat, maakt zich zorgen over de invloed van social media. Een eetstoornis kan volgens hem niet enkel ontstaan door social media, daar is deze ziekte veel te complex voor, maar het kan het gedrag als gevolg van een genatief zelfbeeld wel triggeren.
Het onderzoek werd gepubliceerd in de meest recente uitgave van the International Journal of Eating Disorders.
Bron: Independent.co.uk
Geef een reactie