Relatie fitspiration en eetstoornissen

Uit recent onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen fitspiration op Instagram, eetstoornissen en obsessief bewegen. De bekende fitspiration hashtag levert vandaag de dag meer dan 10 miljoen zoekresultaten op met voor het grootste deel foto’s en video’s van mannen en vrouwen die een work-out doen in de sportschool, die extreem gezond eten of die hun spieren en afgetrainde lichaam laten zien. Het onderzoek naar fitspiration en eetstoornissen werd gedaan door de Universiteit van Adelaide in Australia.

Er deden 200 vrouwen aan het onderzoek mee. Honderd vrouwen die regelmatig fitspiration berichten plaatsten werden vergeleken met 100 vrouwen die met regelmaat foto’s van reizen plaatsten. Beiden groepen hadden ongeveer hetzelfde BMI en verschilden slechts een klein beetje in leeftijd. Er werd gebruik gemaakt van een vragenlijst voor eetstoornissen: De EDEQ, Eating Disorder Examination Questionnaire. Hiermee werd gekeken hoe groot de kans was bij de deelnemers op het hebben of ontwikkelen van een eetstoornis. Daarnaast werd getest op obsessief sporten middels het onderzoeken van gevoelens van schaamte en depressie als er niet gesport werd.

bron foto

De vrouwen die fitspiration foto’s plaatsten scoorden hoger op de wens om dun te zijn en op de kans om boulimia te ontwikkelen, dan de vrouwen die reisfoto’s plaatsten. Ook scoorden zij hoger op de schalen voor obsessief bewegen en de wens om spieren te ontwikkelen. Bijna 1 op de 5 vrouwen die fitspiration foto’s plaatsten bleek een groot risico te lopen op het ontwikkelen van een eetstoornis. 

“Vrouwen die fitspiration foto’s plaatsen op Instagram lopen meer risico op eetgedrag en een bewegingspatroon dat schadelijk is voor hun gezondheid en psyche. Bijna 20 procent van de vrouwen loopt zelfs een groot risico om een eetstoornis te ontwikkelen,” aldus de onderzoekers van de Universiteit van Adelaide.

Het lijkt waarschijnlijk dat veel vrouwen die dénken fit en gezond bezig te zijn en dit posten op social media, eigenlijk ongezond restrictief dieet gedrag en eetstoornis gerelateerd gedrag op een maatschappelijk geaccepteerde manier goed proberen te praten.

bron foto

Thomas Quine, van de eetstoornis organisatie B-eat, maakt zich zorgen over de invloed van social media. Een eetstoornis kan volgens hem niet enkel ontstaan door social media, daar is deze ziekte veel te complex voor, maar het kan het gedrag als gevolg van een genatief zelfbeeld wel triggeren.  

Het onderzoek werd gepubliceerd in de meest recente uitgave van the International Journal of Eating Disorders.

Bron: Independent.co.uk

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

7 reacties op “Relatie fitspiration en eetstoornissen”

  1. Ik voel me ook een beetje schuldig iedere keer dat ik door mijn insta scroll en ik iets niet cleans eet en al lang niet gesport heb☺️ Nu al helemaal, aangezien ik met een knie blessure thuis zit en echt de hele dag op de bank zit 😫

  2. Ik kan mij dit levendig voorstellen en maak me hier ook dagelijks schuldig aan. Aan de andere kant volg ik ook hele positieve ècht gezonde dames en heren, die dus posts maken over rustdagen/lekker eten/niet obsessief bezig zijn. Dat heeft zeker ook een positief effect op mij gehad.

  3. Ik zie het ook om me heen (in de sportschool bijvoorbeeld). Het lijkt gewoon normaal te zijn om gefixeerd te zijn op je lichaam. Ik zweer het je, zelfs een paar mannen die ik ken hebben last van schuldgevoelens nadat ze een snack hebben gehad of ala een paar dagen niet getraind hebben. En meiden (zonder eetstoornis!) die ik ken zijn bezig met het compenseren van cheat-momenten om van schuldgevoel af te komen. Onder andere door Faya Laurens aangespoord. Soms wil ik echt wel schreeuwen: ‘dit is super eetgestoord!!! En dit helpt totaal niet om van mijn eetstoornis af te komen.’ Ik weet dat ik me er niks van moet aantrekken en me niet moet vergelijken met deze fitgirls, maar dat is echt een zware opgave wanneer zij pretenderen ‘gezond’ bezig te zijn..

  4. Mij heeft het hele fitgirl gebeuren juist geholpen om te focussen op fit en sterk zijn ipv dun. En om spiermassa op te bouwen moet je ook eten. Ik merk dat als ik let op dat ik niet teveel kcal binnenkrijg en het juiste eet en weinig ongezond dat ik mij juist goed voel. Niet zo opgeblazen, clear mind etc

  5. Hier ben ik ook schuldig aan… ik weeg al me voeding, check nonstop etiketten, eet weinig etc etc. Daarnaast train ik 4x per week intensief… en ja, om af te vallen. Wat ook lukt. Voor de train hoeveelheid eet ik veelste weinig. Ik weet dit, maar ik kan het niet stoppen. Ik ben zo ontzettend obsessief met voeding en bewegen, dat mijn psygoloog bang is dat ik een eetstoornis aan het ontwikkelen ben. Waar ik enorm van baal.. als ik uit eten ga, eet ik de hele dag niks (om het te compeseren in mijn hoofd). Ben ik aangekomen? Eet ik die dag minder om het weet kwijt te raken. Eet ik een zak chips leeg? Moet ik er na direct sporten om het te verbranden. Ik doe me best, maar het word steeds erger.

  6. … het zou mijn reactie zijn Kim…

  7. Ik herken het wel van Instagram en dat gezeik van Fajah lourens die niet eens diëtist noch arts is. Dus hoe kan zij nou weten wat goed voor je is? Maar niet van mijn oude sportschool gelukkig waar ik een abonnement had. Hun vonden rustdagen erg belangrijk, het ging ook meer om wat je kan dan hoe je eruit zag. En een sportinstuctrice had ook ingegrepen dat ik nooit dik was geweest alleen een wat vrouwelijker figuur. En dat ik toen echt moest stoppen met afvallen. Ze had me ook toen geholpen met weer proberen eten. Maar uiteindelijk toch kliniek helaas in 2015

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *