Uit onderzoek met 10.000 studenten van de universiteit van Michigan is gebleken dat 20% van de vrouwelijke studenten vindt dat hun leven wordt beheerst door gedachtes en angsten over gewicht en eten. Er is een wederkerig verband tussen stress en een eetstoornis gevonden, het werkt dus op elkaar door. In dit artikel vind je 6 weetjes over stress en een eetstoornis.
Wanneer iemand met een eetstoornis stress ervaart zal die zich focussen op de eetstoornis, waardoor de stress uiteindelijk intenser wordt. Aan de ene kant zorgt het negatieve zelfbeeld en de focus op eten voor stress, maar aan de andere kant richt je je op eten wanneer er stress ervaren wordt. Het is de bedoeling om gevoelens te onderdrukken door je op eten te richten, maar dat zorgt dan weer voor angsten en negatieve gedachten die passen bij een eetstoornis, wat weer zorgt voor stress.
♥ Stress kan bijdragen aan het ontwikkelen van een eetstoornis
Niemand vindt het fijn om het idee te hebben geen controle over de situatie te hebben of door je gevoel overweldigd te worden, dit zorgt vaak voor veel stress. Iedereen gaat anders met stress om. Sommigen proberen dit te doen door minder te eten eten, anderen proberen dit op te lossen door overmatig te eten. De eetstoornis is een copingmechanisme om met stress en gevoelens om te gaan.
♥ Eetstoornis zorgt voor stress
Naast dat een eetstoornis lichamelijke problemen met zich meebrengt, zorgt het ook voor stress. Veel zorgen maken over eten, je lichaam en je gewicht kost veel energie. Het beinvloedt je hele leven en geeft veel stress. Daarnaast voelt iemand met een eetstoornis veel angst ten opzichte van eten en het lichaam en is er vaak sprake van een laag zelfbeeld. Dit zijn ook aspecten die stress geven.
♥ Studenten
Er is gebleken dat studenten meer kans hebben op een eetstoornis. Ongeveer 28 procent van de vrouwelijke studenten op Universiteit van Michigan heeft problemen met eten. Ongeveer 40 procent gaf aan dat ze minder gingen eten sinds ze op de Universiteit zaten. Er wordt veel van je verwacht wanneer je gaat studeren, waardoor veel mensen druk ervaren. Je gaat voor het eerst op jezelf wonen en voelt daarnaast veel druk vanuit school en vrienden. Dit kan ervoor zorgen dat je de nodige stress ervaartwat kan leiden tot ongezond gedrag, zoals problemen met eten.
♥ Eetstoornis, angst en depressie
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de helft van de vrouwelijke studenten die een eetstoornis bleek te hebben ook last had van een angststoornis. Een kwart van deze studenten was ook depressief.
Wanneer je een angststoornis hebt, kan een eetstoornis deze symptomen verergeren of je herstel vermoeilijken.
♥ Je verhaal delen
Vaak vind je het ongemakkelijk om aan anderen toe te geven dat er iets gaande is. Iemand met een eetstoornis zal dit vaak geheimhouden en zich daarom gaan afzonderen. In de omgeving zal worden gedaan alsof alles goed gaat. Doordat studenten in een stressvolle, perfectionistische, presterende omgeving soms concurrentie ervaren vinden ze het lastig om aan te geven hoe ze zich voelen. Ze ervaren dit namelijk vaak als falen en zijn bang dat ze niet goed genoeg zijn.
♥ Probeer de stress te verminderen
Probeer op een andere manier met stress om te gaan. Je kan bijvoorbeeld gaan wandelen, yoga houdingen aannemen of muziek luisteren. Hier staan nog meer dingen waarmee je afleiding kan zoeken. Wanneer je eetproblemen hebt is het slim om iemand in vertrouwen te nemen. Je kan bijvoorbeeld naar een leraar gaan waar je het goed mee kan vinden of een goede vriendin, om daarmee verder te kijken wat jou kan helpen. Het is echt verstandig om hulp te zoeken.
Bron: Onderzoek
Bron: Foto 1 2 3
Hoe beïnvloedt stress jouw eetstoornis en andersom?
Geef een reactie