CGT effectief bij winterdepressie

Onlangs publiceerde de American Journal of Psychiatry de resultaten van een nieuwe studie over de behandeling van Seasonal Affective Disorders (SAD), ook wel bekend als seizoensgebonden stoornissen zoals een winterdepressie. Eerder werd altijd gedacht dat lichttherapie de beste manier zou zijn om een winterdepressie te behandelen maar deze studie werpt hier een ander licht op. Hoewel lichttherapie zeer effectief is om acute episodes van SAD te behandelen, blijken Seasonal Affective Disorders over het algemeen beter te behandelen te zijn door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT).

Bron

Zeker bij het voorkomen van een terugval in toekomstige winters is CGT een stuk effectiever dan andere therapieën. Deze studie werd gedaan door de Universiteit van Vermont onder leiding van psycholoog Kelly Rohan en is de eerste grootschalige studie naar de langetermijneffecten van lichttherapie. Ruim 14 miljoen Amerikanen zouden leiden aan SAD. Geschat wordt dat ongeveer tien tot twintig procent hiervan ieder seizoen last heeft van terugkerende klachten. 

Voor deze studie werden 177 deelnemers zes weken lang blootgesteld aan lichttherapie óf kregen zij zes weken lang cognitieve gedragstherapie om hen te leren om te gaan met negatieve gedachten over de donkere wintermaanden en de neiging zich te isoleren, wat een negatief effect heeft op de stemming.
Na zes weken kreeg de groep die lichttherapie had gevolgd, de instructie om door te gaan met de lampen tot aan de lente. De groep uit de CGT kreeg na zes weken nog eens zes weken iedere week een therapiesessie van vijftig minuten.

Twee winters later gaf 46 procent van de deelnemers uit de lichttherapiegroep aan opnieuw depressieve symptomen te vertonen tegenover 27 procent van de deelnemers uit de CGT groep. Rohan zegt hierover het volgende: ”Lichttherapie is net als medicatie voor een hoge bloeddruk, je zult het moeten gebruiken als je het gewenste resultaat wilt behouden. Het kan lastig zijn om vijf maanden lang iedere dag voor een lamp te moeten zitten.” Uit het onderzoek bleek ook dat de tweede winter nog maar dertig procent van de deelnemers uit de lichttherapiegroep gebruik maakte van de lamp terwijl zij deze wel tot hun beschikking hadden.

Cognitieve Gedragstherapie is daarentegen vooral een preventieve behandeling. Mensen die last hebben van winterdepressies leren hier manieren om om te gaan met de symptomen. Ze krijgen hier als het ware meer controle over waardoor het op lange termijn een beter effect heeft. Hun klachten zullen, zoals ook uit het onderzoek blijkt, minder snel terugkeren. 

Bron

Heb jij last van een winterdepressie?

Bron

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

2 reacties op “CGT effectief bij winterdepressie”

  1. Ik geloof het wel! Je gedachtes kunnen zo van invloed zijn op hoe jij je voelt en gedraagt…

  2. Ja ik voe me al sinds het weer kouder is somberder worden. Dit heb ik vrijwel elke winter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *