Calorieen op de menukaart

Het doel van het vermelden van het aantal calorieën per product op menukaarten is om mensen gezonder te laten eten. Een nieuw onderzoek van de University Langone Medical Center laat echter zien dat deze methode niet werkt. Niet alleen ziet minder dan de helft van de mensen het aantal calorieën op de menukaart staan, ook hadden deze aantallen geen enkele invloed op wat de mensen bestelden en hoe vaak ze het betreffende restaurant bezochten.

bron foto

De onderzoekers keken naar de bonnen van 2000 mensen bij Burger King en McDonald’s in Philadelphia voor en na februari 2010 toen de aantallen calorieën op de menukaarten werden vermeld en bij wet werden verplicht. Ook werd de mensen gevraagd of de calorie vermelding op de menukaart hen was opgevallen en of deze hun keuze voor het eten heeft beïnvloed. Ook werd hen gevraagd hoe vaak ze deze week al eerder iets hadden besteld bij een keten als McDonalds en Burger King. Daarnaast werden willekeurige telefoongesprekken gevoerd met mensen uit de stad. Hen werd gevraagd of en hoe vaak ze de laatste drie maanden fast food hadden gegeten.

Minder dan de helft, 49 procent bij Burger King en 34 procent bij McDonalds, van de mensen die Burger King en McDonalds hadden bezocht was de calorievermelding op de menukaart opgevallen. Bovendien was er geen verschil in het aantal keren dat de mensen de fastfood restaurants bezochten voor- en na de calorievermelding. Ook was het totale aantal bezoekers binnen de fastfood restaurants niet gedaald na het vermelden van de calorieën op de menukaart.

bron foto

‘Wat we zien is dat de meeste klanten, met name de kwetsbare groep, aangeeft de calorieën op de menukaart niet te hebben gezien. Nog minder mensen, slechts 10 procent, geeft aan gebruik te maken van de aantallen om een gezondere keuze te maken.’, aldus Dr. Brian Elbel, assistent professor of Population Health and Health Policy bij NYU School of Medicine.

Deze resultaten komen overeen met eerder onderzoek naar het vermelden van calorieën. In New York bleek de onderzochte groep zelfs meer calorieën te kopen nadat de calorieën werden vermeld op de menukaarten.

Een onderzoek onder jongeren laat daarentegen zien dat zij geneigd waren om eerder een light cola te bestellen, dan normale cola wanneer de calorieën werden vermeld op de menukaart.

Bron: Huffingtonpost.co.uk

Hoe denk jij over het vermelden van calorieen op menukaarten?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

31 reacties op “Calorieen op de menukaart”

  1. Inderdaad, fout. Je weet zelf wel als je overgewicht hebt dat de Mac en Burger King sowieso geen gezonde keuzes zijn. Dit zorgt ervoor dat de hele maatschappij zich nog meer gaat focussen op die calorieën…

  2. Ik bedenk van te voren al wat voor lekkers ik ga nemen bij de Mac, als ik daar eet weet ik toch al dat het ongezond is. :’)
    En het vervelende is altijd dat ik moeite moet doen om niet per ongeluk de cijfertjes te zien, want dan ben ik altijd bang dat ik er stiekem aan weer op ga letten.

  3. Ronduit irritant… dat hadden ze nooit uit moeten vinden!

  4. calorieën zijn zo’n eenzijdig verhaal! Het gaat helemaal daar niet op, het gaat om de voedingswaarden. Naar fastfoodketen moet je niet gaan voor de gezonde maaltijd… Het zou verboden moeten worden die ketens.

  5. Ik zou het super vinden…nog beter zou het zijn wanneer ze vermelden hoeveel uur ik moet lopen om het weer te verbranden. Dat zegt meer vind ik dan het aantal kcal.

  6. Dat zou heerlijk zijn, kon ik eindelijk weer eens zorgeloos uit eten in een restaurant ipv al die calorie gerelateerde angsten in m’n hoofd… Gewoon even kijken wat er in zit en rustig bestellen. Klinkt als een droom.

  7. bij ons in gent doen ze dat dus niet alleen bij fastfood maar ook in het studentenrestaurant
    de hel! ik ging er net heen omdat alles daar zo makkelijk al uitgeschept was in ‘normale’ porties, maar als je dan de keuze krijgt en de confrontatie met al die cijfertjes, dan wordt het toch weer moeilijk…

  8. Oh mijn god, alsjeblieft niet. Als ik het niet precies weet, lukt het nog wel. Maar als ik het aan de hand daarvan kan vergelijken weet ik zeker dat ik niet meer kies wat ik lekker vind.

  9. Ik ging een tijdje geleden daar eten. Ik had een hamburger en frietjes besteld en toen zag ik inderdaad het aantal calorieën erop staan. Eerlijk gezegd schrok dit mij af en had ik daarna spijt dat ik bij de McDonald’s was gaan eten. Wat mij betreft mogen ze het dus weer afschaffen!

  10. Ik vind de exacte aantallen vermelden een beetje not-done, want alleen de mensen ‘die er eigenlijk niet op zouden moeten letten’ houden dat zo precies bij. (Meestal)
    Wel zou het een idee zijn om ‘ergens’ in de winkel een factsheet te maken, kort en bondig, met wat echte ongezonde keuzes en hun eventuele betere optie zijn.

  11. Ik vind het wel goed. Het helpt je juist bewuster te kiezen. 😉

  12. eerlijk gezegd vind ik het wel prettig… maar daar moet ik natuurlijk juist vanaf
    (overigens heb ik laatst die kcalwaarden eens gezien en m’n mond viel open van verbazing!!! Zoveel als ik altijd dacht was het helemaal niet!!!)

  13. enne
    @shira 86
    ik hoop dat dat sarcasme was…

  14. Ik vind dat echt ontzettend vervelend.
    Als ik niet weet hoeveel calorieën ergens inzitten, dan eet ik het gewoon met plezier op. Geen probleem. Maar als het groot op de verpakking staat dan braak ik het weer uit als ik er achteraf achter kom, of ik vermijd het hele product. Thuis doe ik dus bijvoorbeeld de koekjes in een doos en gooi ik de verpakking weg en bij avondeten kijk ik niet eens op de verpakking. Ik word echt helemaal gek van die getalletjes.Gelukkig ben ik al wel zo ver dat ik niet meer op de achterkant van de verpakking kijk. Het wordt pas echt lastig als het nog eens in grote letters op de voorkant staat.

  15. Ik zou het ook fijn vinden, want dan zou ik juist veel meer durven te eten, hihi..

  16. Voor mensen met overgewicht is het goed om te weten wat ze naar binnen werken, maar die zien het niet. Mensen met ondergewicht zouden het best wel kunnen gebruiken (alleen ben ik dan voor de meer voedzame calorieen zoals die in noten), maar die zien het altijd.

    Het is net als sportabonnementen die op je werk worden aangeboden: degene die al sporten maken er dankbaar gebruik van, maar de mensen die liever lui dan moe zijn (en evt. een paar pondjes te veel hebben) die bedanken.

  17. Calorieen vermelden?

    Zouden alle ketens en restaurants moeten doen!

    Plus de koolhydraten vetten eiwitten en alle vitamines en mineralen enzo…

    NOT!!!

  18. @ TS Dat vind ik wel heel erg generaliserend naar mensen met overgewicht of ondergewicht.

    Verder vind ik het niet zo’n goed idee om calorieën te vermelden.

  19. afschaffen die onzin!

  20. Ehm… als mijn eetstoornis zou kiezen: “Wooooww, super handig!”
    Als ik zelf moest kiezen: “Nou ja… calorieën zeggen niet veel over hoe gezond de maaltijd is”

  21. ik zag het inderdaad bij een macdonalds in londen.. en ik moet zeggen ik begon gelijk de lijst af te gaan… het maakt zo onzeker .. niet goed dus

  22. goed voor mensen die eten zonder te beseffen wat ze eten en hoeveel er eigenlijk inzit, slecht voor mensen met een eetstoornis zoals ik 🙂 Want dat moet je juist beetje loslaten dan hé..

  23. heel erg fout. in amerika hebben ze dit al en ik heb toen gevraagd waarom ze dit doen, ze doen het omdat ze mensen er bewust van willen maken hoeveel kcal er in het eten zit.
    voor mij werkt dit totaal niet mee, ik ben nog te zwak om te overwinnen en kies meestal voor het minste. de gedachte erachter is misschien wel goed bedoelt, maar de uitwerking ervan is echt heel fout, zeker voor meisjes die gevoelig zijn voor een eetstoornis.

    liefs.

  24. Bij ons op school staat er op de kaart van de broodjes enzo hoe lang je moet lopen om het verbrand te hebben… Belachelijk…

    Ik erger me er kapot aan :’) Wat kan het mij nou schelen, ik wil gewoon een lekker broodje!

  25. Bij gewone broodjes(zaken) kan ik me nog voorstellen dat mensen die gezond willen eten zich kunnen ‘vergissen’ in de hoeveelheid calorieën en dan toch maar iets anders kiezen de volgende keer. Met name bij sommige belegsoorten is dat het geval en dan denk ik dat de meesten hier wel weten wat ik bedoel.

    Maar bij de mac en burgerking weet toch iedereen al dat het ongezond is? ik denk niet dat iemand daar denkt: ‘owww zoveel calorieën in hamburgers? Dan de volgende keer maar wat anders..’ Nee want dat het ongezond is wisten ze natuurlijk allang. Mensen komen daar niet met het idee om even wat gezonds of voedzaams te eten maar gewoon om ff lekker hamburgers met friet te eten (wat ik overigens ook heerlijk vind).

  26. Ze doen maar. Stel dat ik naar Burger King zou gaan, dan weet ik heus wel dat wat ik daar eet, ongezond is. Calorieën zijn zo nietszeggend..
    Als ik ergens trek in heb, laat ik dat echt niet (meer) staan omdat het aantal kcal me niet bevalt.

  27. Het staat bij ons tegenwoordig ook op de automaten en de kantine in school. Geen hond die er naar kijkt volgens mij. Ik denk niet dat dit helpt, wat het onderzoek ook uitwijst is dat mensen er niet echt op gaan letten. Een enkeling misschien, maar daar in tegen is er ook een groep waarvoor het alleen maar slechter gaat werken. En ik denk dat als je mensen er alleen nog maar bewuster van maakt dat ze niet meer echt lekker eten of zo. Ik denk dat iedereen wel weet dat je daar niet zo gezond eet dus ik denk niet dat dit invloed heeft of zo. Als mensen er niet elke dag eten, is het geen probleem als ze er wel een keer eten. Ongeacht het aantal calorien die er in het eten daar zitten. Als mensen er wel elke dag eten (of gewoon vaak natuurlijk), dan zal dit echt hun keuze niet veranderen. Als die mensen verslaafd zijn aan fast food niet maar ook niet als ze niet verslaafd zijn. Dan vinden ze het gewoon lekker en laat ze het ook maar lekker vinden. Veel mensen, zonder eetprobleem/stoornis ook, voelen zich schuldig na een maaltijd met veel calorien, als je dan ook nog eens op de menu kaart gaat vermelden hoeveel erin zitten denk ik niet dat mensen het echt heel fijn vinden, hoewel ik niet denk dat ze het zullen veranderen (wat ook niet hoeft als je er niet al te vaak eet). En ik denk trouwens dat voor jongeren geld dat ze al veel te bewust worden gemaakt van calorien, al heel vroeg. Ik denk niet dat dat helpt in het voorkomen van een eetprobleem, noch in het verbeteren van het zelf beeld. Ik denk dat het op dit moment belangrijk is om de aandacht wat minder te gaan focussen op het gezond eten. Want ook gezond eten aanraden wordt door veel jongeren opgevat als minder eten. Het hoeft niet in een eetstoornis te resulteren maar het aantal gevallen van eetstoornissen is niet zomaar toe genomen natuurlijk. Op een gegeven moment zijn mensen de hele gezond-eten rage ook wel zat denk ik. Het heeft volgens mij in geen enkel opzicht geholpen; de laatste jaren is het aantal mensen met obesitas sterk toe genomen en het aantal mensen met een eetstoornis ook. Dus in hoeverre helpt dat gezond-eten-adviseren nou? Dit is gewoon belachelijk eigenlijk. Van de kaart af, en wel heel snel. Laat mensen eens even gewoon genieten van wat ze eten 😉

  28. Ik weet niet of het werkt. Ik denk eerlijk gezegd dat het de meeste mensen weinig interesseert. Zelf vind ik het altijd wel interessant om te bestuderen. Ik doe er niet zo heel veel mee. Alleen als iets echt shocking veel calorieen bevat, dan neem ik het toch maar niet. In het buitenland heb je ook best vaak dat calorieen vermeld worden, ook bij andere soorten restaurants. Ik had in de UK (in een pub) een keer een gerecht op het oog dat 1700 kcal bevatte :O. Dat ga ik dan dus echt niet nemen.

    Ik zag gisteren bij de Subway dat ze adviezen geven voor welk type broodje/beleg als je op vet, zout of nog iets (weet niet meer wat) wil letten. Op zich vind ik dat wel goed want veel mensen willen er wel op un gezondheid letten maar hebben echt geen idee. Ze zullen nog wel op het idee komen dat je beter een half broodje kan nemen als je op calorieen wil letten maar waar nou veel of weinig zout of vet in zit dat weten veel mensen niet.

  29. Dat zou naar zijn! Ben je eindelijk zo ver dat eens een frietje durft mee te eten bij de mac, zie je ineens die kcal en is de paniek er meteen weer.
    Tenminste dat zou ik nu wel hebben. Hopelijk dat ik me daar later niks meer van aan zou trekken : )

    Wat ik eerder zou doen is ook gezonde keuzes in het menu maken. Nu moet je daar wel iets gefrituurds nemen of meteen een saaie salade die je geen energie geeft.
    Dat vond ik op school ook altijd lastig, als je je brood was vergeten hadden ze alleen saucijzenbroodjes, of een snoepautomaat met marsen. En toen had ik nog geen es ; )

  30. Nou ik vind het onzin. Je weet als je naar de mcdonalds gaat dat alles daar met veel calorieen is. En trouwens, als minder dan helft van de mensen dit opmerkt en alsnog voor een lekker broodje gaat, dan is het toch niet nodig. Je gaat onnodig veel mensen er bewust van maken terwijl er ook heus wel mensen bij fastfood ketens komen die gewoon een gezond gewicht en leefstijl hebben en die worden zich er alleen maar bewust van. Als mensen het zo nodig moeten weten googlen ze maar hoeveel erin zit. Ik zou er onvermijdelijk op letten, en dit zou voor mij bijna betekenen dat ik nooit zonder gedachtes er naartoe zou kunnen gaan. Erg zonde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *