Waarschijnlijk ben jij net als de gemiddelde student gewend om in iedere vrij momentje even op je telefoon te kijken. Zijn er nog berichtjes binnengekomen in je e-mail, Watsapp, sms of heb je een gemiste oproep? Snel scroll je langs jouw Feed op Facebook, Twitter en Instagram en check je je Snaps. Leraren en ouders waarschuwen jongeren voor de grote hoeveelheid tijd die ze weggooien door zo vaak op hun telefoon te zitten, maar eigenlijk zouden zij zich zorgen moeten maken om iets anders; zelfbeeld.
Een gemiddelde student spendeert zo’n anderhalf uur per dag op Instagram en Facebook. En dat is dus niet eens zozeer zonde van je tijd, het is vooral schadelijk voor je zelfbeeld. In anderhalf uur wordt er heel wat informatie op je netvlies gebrand. En daar blijf het niet hangen. Het wordt opgeslagen in je hoofd, je vergelijkt jezelf ermee of hebt er allerlei associaties en meningen over.
Sociaal media is een platform vol vergelijkingsmateriaal, schrijft Danielle de Bruin, (*UCLA Undergraduate) op Huffington Post. Het is bijna onmogelijk om jezelf niet te vergelijken met zoveel beeldmateriaal. Veel van die foto’s voldoen aan het nieuwste schoonheidsideaal, zijn zorgvuldig uitgekozen, bewerkt en geperfectioneerd met een filter. Zowel als het gaat om een prachtig uitzicht op vakantie, een foto van een Pinterest slaapkamer, als selfies en bikini-foto’s. Alles is bewerkt.
Met de enorme hoeveelheid apps en programma’s om foto’s te bewerken, kun je bijna nooit zeker weten dat iemand geen filter heeft gebruikt. Jezelf vergelijken met deze geperfectioneerde lichamen is zeer schadelijk voor je zelfbeeld. Het is niet realistisch en zeker niet bevorderend om positief over jezelf te leren denken.
Fitspiration en gezond eten zijn de laatste jaren enorm hot and happening geworden. Fitspiration is een combinatie van het woord Fit en Inspiration en wordt ook wel afgekort als Fitspo. Het heeft als doel mensen te inspireren om gezond te leven en meer te sporten. Sommige mensen gebruiken het als motivatie om wat meer te sporten, anderen wisselen Thinspo in voor Fitspo, omdat dit meer geoorloofd is en gezonder lijkt te zijn. Maar is dat ook zo?
Fitspo en Thinspo richten zich volgens de Bruin erg sterk op uiterlijk. Op social media bestaan de foto’s op de accounts vaak uit zeer afgetrainde lichamen, foto’s van wasbordjes en ontblote benen, arme en buiken. Sommige lichamen zijn zo zeer afgetraind dat het de boodschap onder de foto ”Strong is the new Skinny” op een negatieve manier waarheid toekent. Op Instagram zijn inmiddels al ruim 30 miljoen foto’s geplaatst met deze hashtag.
Recent onderzoek onder 130 vrouwelijke studenten wijst uit dat hoewel Fitspiration haar volgers aanmoedigt te sporten en gezond te eten, de beelden vooral schadelijk zijn voor het lichaamsbeeld. Het bekijken van Fitspo foto’s werd geassocieerd met een toename van een negatieve stemming, ontevredenheid over eigen lichaam en afname van eigenwaarde en positief zelfbeeld.
De onderzoekers concluderen dat die negatieve invloed komt doordat Fitspo zich richt op het resultaat door het plaatsen van zulke foto’s en niet zozeer op het proces. Daarnaast is er een bepaald plaatje waaraan je lijkt te moeten voldoen, wil je succesvol zijn tussen de andere Fitspiration foto’s en dat betekent dat er gekeken word naar lichaamsbouw (meestal gespierd en zeer dun), wat suggereert dat alleen dunne, gespierde mensen heel gezond kunnen zijn.
Filter Fitspiration van je Feed, is het advies van Danielle de Bruin. Social media kan een sterke invloed hebben op ons zelfbeeld en kan veranderen hoe wij naar onszelf kijken. Maar we hebben zelf ook een aandeel hierin, je bent niet enkel een slachtoffer van het beeldmateriaal dat je tegenkomt op internet. Om de controle weer in eigen handen te nemen en een betere relatie met je lichaam op te bouwen is het goed om maat te houden in het bekijken van jouw social media. Maar het is nog belangrijker om accounts te ontvlogen die jouw zelfbeeld niet ten goede komen. Dan gaat het niet enkel om Fitspo, maar om alle accounts zie jou een perfect leven laten zien, dat jou het gevoel geeft dat ook te moeten bereiken of je minderwaardig laat voelen. Soms is zelfs het verwijderen van je eigen social media account een goede oplosing.
Zelf doe ik dat filteren ook al een aantal jaren. Ik volg geen accounts die mij op welke manier dan ook het idee geven dat ik harder moet rennen, strenger moet zijn voor mezelf, meer moet presteren of er anders uit moet zien. De jonge vrouwen achter deze accounts willen mij vast dit gevoel niet geven, maar toch denk ik dat het niet goed is om mezelf te voeden met enkel ‘perfecte’ plaatjes. Dit is niet reeel en geeft mij dus geen goed beeld van de echte wereld om mij heen. Dit maakt de kijk die ik heb op mijn eigen leven niet leuker of mooier. Ik volg daarom steeds vaker Youtubers, Instagrammers en mensen op Facebook die mij triggeren iets leuks te gaan doen, goed voor mezelf te zorgen, creatief te zijn of positief te denken. Accounts die zich niet zo zeer richten op uiterlijke en materialistische zaken, maar juist verder gaan dan dat.
*Danielle de Bruin is an undergraduate student at UCLA majoring in Sociology with a double minor in Italian and Global Health. (Huffington Post)
Hoe ga jij hiermee om?
Geef een reactie