Lagere eigenwaarde door selfies

Social Media zoals Facebook en Instagram hebben een grote plek ingenomen van in het leven van veel jongeren. Het posten van selfies online lijkt een belangrijk onderdeel te worden van het opgroeien. Onderzoek door het Dove Self-Esteem Project toont aan dit het gevoel van eigenwaarde van meiden kan beschadigen. Het nemen en online posten van selfies lijkt misschien heel onschuldig, maar het wordt steeds vaker in verband gebracht met psychische problemen als depressie, problemen met het zelfbeeld en eetstoornissen.

Het gebruik van Social Media als Instagram, Facebook en Twitter heeft inmiddels een ongekende hoogte bereikt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de helft van alle 13 tot 23-jarige vrouwen voortdurend te vinden is op Social Media. Gemiddeld posten zij een selfie per dag en een verontrustende 60% geeft aan teleurgesteld te zijn wanneer zij minder likes krijgen dan zij hadden verwacht of gehoopt.

Volgens nieuw onderzoek van het Dove Self-Esteem Project zijn er meer dan een miljoen meisjes in Groot-Brittannië die een negatief lichaamsbeeld hebben en tweederde van hen zegt dat zich online mooier te voelen dan in het echte leven. De impact van Social Media op deze kwetsbare groep meisjes in het bijzonder, kan niet worden onderschat. Het wordt nog erger wanneer ze ouder worden. De interactie van jonge meisjes op social media is grotendeels positief. Zeventig procent van de meisjes tussen de 13 en 17 jaar geeft aan dat ze het gevoel hebben dat ze online echt zichzelf kunnen zijn. Dit verandert wanneer zij ouder worden en zich meer bewust zijn van hoe zij er uit zien.

Voor het onderzoek van Dove zijn meer dan 1.000 meisjes tussen de 13 en 23 jaar ondervraagd in het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft geleid tot een campagne met de naam: ‘No Likes Needed’ om jonge vrouwen aan te moedigen zichzelf te waarderen in plaats van hun eigenwaarde te laten bepalen door social media. In het artikel op Daily Mail over dit onderzoek staan verhalen van drie vrouwen die vertellen wat het enorme effect van Social Media was op hun leven.

Zonder selfies hoor je er niet bij
Zo vertelt Annie van 14 jaar dat het nemen van selfies een voorwaarde is om er bij te horen. Als je dit niet doet, val je er buiten en ben je niet populair op school. Zelf maakt ze ongeveer 10 selfies per dag en ze post er twee op facebook. Niet meer dan dat, want dat vinden anderen irritant en dan liken ze de foto niet meer. Het gaat allemaal over likes krijgen. Hoe meer je er krijgt, hoe populairder je bent. Ze besteed zo’n 2,5 uur per dag aan het nemen van selfies en wanneer ze minder dan 75 a 80 likes krijgt, delete ze de foto’. Ze geeft aan dat dit pijnlijk is en dat het ervoor zorgt dat ze zich zorgen maakt als minder mensen haar leuk vinden dan ze dacht.

Hierbij is het wel interessant om op te merken dat ze dus zegt dat minder mensen haar leuk vinden dan ze dacht en dat het niet enkel en alleen gaat om dat ze de foto wel of niet een like geven op facebook. Ze betrekt het dus heel erg op zichzelf terwijl ook niet al mijn vrienden mijn foto’s liken op Facebook terwijl ik weet dat ze mij wel leuk vinden.

Ook geeft Annie aan dat veel likes ervoor kunnen zorgen dat ze een goed humeur heeft op een dag. Ze zegt dat het haar goed doet om meer dan 100 likes te krijgen. Haar record is tot nu toe 195 likes en ze wil de 200 halen. Volgens haar heeft iedereen een selfie gezicht, die van haar is altijd lachend. Als ze zich verveelt, maakt ze zich op en gaat ze selfies maken. Ze neemt zoveel selfies totdat ze tevreden is.

Bron

Waarom kan ik niet zo mooi zijn?
Emily is een 14 jarig meisje uit Engeland en ook zij maakt veel selfies en post er elke dag eentje op Facebook of Instagram. Het kan zo een uur duren. Ze doet eerst haar haar en make-up en daarna zoekt ze een goede plek om de foto’s te maken. Bijvoorbeeld bij het raam voor het licht en ze houdt rekening met dat er geen rommel op de achtergrond te zien is. Ze maakt ze altijd thuis omdat ze het beschamend zou vinden om selfies te maken in het openbaar. Na het maken van 50 tot 100 selfies bekijkt ze ze en kiest ze de beste. Wanneer er geen goede foto bij zit, begint alles weer opnieuw. Ze geeft aan de foto vaak eerst naar vrienden te sturen voordat ze het op Social Media post. Het is gewoon voor de lol, maar ze zegt wel dat het er voor zorgt dat ze zich beter voelt over zichzelf wanneer mensen het leuk vinden. Dat gevoel kan lang blijven als je terug kunt gaan om te kijken naar de foto en de comments opnieuw kunt lezen. 

Het was een trigger voor anorexia
Emily is 22 jaar en vertelt dat ze op de middelbare school, toen zij 16 jaar was, selfies postte, net als haar klasgenootjes. De ‘mooie en populaire’ meiden kregen de meeste likes en reacties. Emily werd jaloers omdat die populaire meiden het goed hadden en zij zelf niet. Normaal kun je die mensen gewoon ontwijken, maar op Social Media wordt je er constant mee geconfronteerd, ga je ze idealiseren en wordt je onzekerder over jezelf. De druk die je dan voelt is gevaarlijk, je kunt anderen op een extreme manier idealiseren waardoor het op gegeven moment niet meer duidelijk is wat nou een normaal lichaam en lichaamsbeeld is.

Social Media en de foto’s die hier op staan maken het mogelijk om jezelf op een obsessieve manier te vergelijken met anderen. Het vergelijken zorgde er voor dat ze zich slechter ging voelen over zichzelf. Dat ze onzeker was omdat ze zichzelf niet mooi en dun vond. Dit was een van de dingen die anorexia bij haar triggerde in het laatste schooljaar. Social Media maakte het mogelijk om de vorderingen te laten zien in de honderden selfies die zij postte. Nadat ze drie jaar in therapie heeft gezeten gaat het beter, maar waarschuwt zij wel dat Social Media heel gevaarlijk is voor jonge, kwetsbare mensen die door een moeilijke periode gaan. Nu weet zij dat ze op een andere manier naar zichzelf moet kijken en zich op een andere manier moet gedragen om vrienden te hebben. Ze geeft aan een goed leven te hebben en dat ze zich niet op die manier hoeft te bewijzen aan anderen, ondanks dat ze weet hoe makkelijk het is om meegezogen te worden in de wereld van Social Media.

Op het moment loopt de #NoLikesNeeded campagne van Dove om meisjes te laten zien dat de enige ‘like’ die telt die van henzelf is. Lees hier meer over het project.

Bron: dailymail.co.uk

Wat doen selfies met jou?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

14 reacties op “Lagere eigenwaarde door selfies”

  1. Interessant stuk! Iedere dag een selfie, wow, ik maak letterlijk nooit selfies.
    Ik heb ze nooit begrepen, ik bedoel, waarom zou je een foto van jezelf maken en die delen? Ik heb persoonlijk toch echt te vaak gemerkt dat het puur vissen naar complimenten is.
    De omgeving of iets anders op een creatieve manier fotograferen is toch veel leuker?
    Mooie campagne van Dove zeg, laten zien dat de enige ‘like’ die telt, die van jezelf is!
    xx Sanne
    P.S. Ik zag dat er bij het stukje genaamd ‘Waarom kan ik niet zo mooi zijn?’ een zin afgebroken is… Dit klopt volgens mij niet.

  2. Niets? Ik snap oprecht niet waarom je zoveel foto’s van jezelf wilt maken. Alleen om erbij te horen? Onvoorstelbaar vind ik dat.

  3. Nare ontwikkeling dit qua social media…. Mijn eigen ervaring hiermee is dat ik ondanks dat het me ook steun gaf ik pas echt meer mijn anorexia ben gaan loslaten en dichter bij mezelf ben gekomen sinds ik mijn ‘recovery IG’ heb verwijderd!

  4. Mooie campagne! Zelf snap ik niet waarom sommigen zo veel selfies maken, maar dat komt misschien ook wel door mijn lage zelfbeeld. Wel vervelend dat anderen het raar vinden dat ik geen instagram heb of geen foto’s op Facebook heb. Hierdoor voelt het alsof het verplicht om dat te hebben als je erbij wil horen, terwijl dat gewoon mijn eigen keuze is.

  5. Ik ben niet zo van de selfies ; )
    Ik kijk liever om me heen in plaats van steeds op m’n mobieltje

  6. Ik vind dit echt raar !
    Anderen steeds nodig hebben om bevestigd te worden ,dat is pas onaantrekkelijk ,zeker wat betreft je uiterlijk .Je bereikt alleen het tegenovergestelde van wat je wilt.

  7. Ik heb niet eens social media, ik heb niet eens een smartphone.
    Wel maak ik af en toe een selfie, maar dat is eerder om momenten vast te leggen, dan om complimenten te krijgen.

    social media is niks voor mij 🙂

  8. Zelf vermijd ik het maken van selfies een beetje. Ik wordt er vaak nogal negatief van richting mezelf en zou ze daarom toch nooit online zetten. Als ik er al negatief over denk, laat staan wat anderen wel niet denken. Dat is ook de reden waarom ik een 3 jaar oude foto op facebook als profiel heb staan.
    Vindt het sws wel wat overdreven om iedere dag een foto te plaatsen, maar ken er wel een paar. Denk dat het met sommige ouders die iedere dag 10 foto’s van hun kinderen plaatsen ook een beetje om bevestiging vragen dat ze goede ouders zijn em dat hun kinderen het zo goed doen.

  9. Opzich kunnen selfies wel leuk zijn, je laat jezelf in een bepaalde omgeving bijv zien.

    Maar wat ik echt jammer vind is dat veel meiden dan 100 ongeveer dezelfde foto´s hebben waar hun lippen en ogen wel heeel mooi uitkomen (en ze eigenlijk best nep kijken, soms wel grappig ^^)..
    Dan lijkt t wel erg veel om vragen dat iedereen zegt dat je knap bent

  10. Ik plaats bijna nooit een selfie omdat ik weet dat mijn vrienden dat irritant vinden. Ik hou niet zo van zelfverheerlijking. Nagenoeg alle foto’s van mij op mijn fb en insta zijn door iemand anders gemaakt.

  11. Af en toe een selfie oke. Maar vind het zo irritant dat sommige mensen meerdere keren per dag selfies posten in telkens precies dezelfde houding.

  12. Ik plaats niet vaak selfies. Ik wist niet dat selfies zo’n invloed konden hebben op mensen.
    Ik ben eigenlijk al tevreden als ik 2 likes krijg 🙂

  13. Ik maak nooit selfies puur omdat ik ze gewoon niet mooi vind! Wanneer je een sekfie maakt is de lens wat boller en krijg ik het gevoel van een ‘kerstballengezicht’ net zoals wanneer je in een kerstballen kijkt. Dus nee, voor mij zeker geen selfies. Er zijn mensen die ‘getraind’ en goed zijn in het maken van selfies. Toch heb ik er vanaf dag 1 een hekel aan gehad. Maar voor alsnog, wie graag selfies maakt, wees er vermaakt mee.

  14. Ik maak soms wel selfies als ik een nieuwe profielfoto nodig heb. Maar ik ben er zooo slecht in! Van te voren kijk ik altijd in de spiegel (checken of mn haar goed zit en hoe mn glimlach het mooist is) en dan denk ik ‘hé ik zie er best goed uit’, maar wanneer ik dan een selfie maak is die 10x zo lelijk…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *