Mindfulness helpt tegen eetdrang

Steeds vaker zien we dat vormen van meditatie, mindfulness en andere vormen van bewustzijnstraining worden toegepast in behandelingen voor bijvoorbeeld depressie, angst of eetstoornissen. Ook mensen die last hebben van emotie-eten of eetbuien, gebruiken soms meditatie en dat is niet voor niets, blijkt uit onderzoek. Canadese onderzoekers kwamen tot de conclusie dat meditatie kan helpen wanneer iemand last heeft van eetdrang. Sterke hunkering naar eten kan volgens de onderzoekers daadwerkelijk verminderen door regelmatig mindfulness te beoefenen.

Dat mindfulness, waaronder meditatieoefeningen, een positief effect heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens is duidelijk. Welke mechanismen en aspecten hiervoor verantwoordelijk zijn is echter nooit goed onderzocht. Eigenlijk weten we alleen dat het werkt, maar niet hoe en dat was dan ook de motivatie voor dit onderzoek”, legt de onderzoeksleider Julien Lacaille, psycholoog aan de McGill University in Qeubec uit.

De onderzoekers wilden onderzoeken hoe meditatie werkt bij onbedwingbare trek en welk aspect van mindfulness het belangrijkste is hierin. Ze hebben daarom 196 vrijwilligers gevraagd om mee te doen aan het onderzoek. De deelnemers werden verdeeld in vijf groepen, waarvan vier groepen een training in mindfulness kregen. De vijfde groep werd gevraagd hier juist geen gebruik van te maken en afleiding te gaan zoeken, wanneer zij trek kregen in bijvoorbeeld chocola.

De onderzoekers richtte zich op drie aspecten uit mindfulness. De eerste noemden ze Awareness (bewustzijn), simpelweg jezelf bewust zijn van je gedachtes. De tweede noemden ze Acceptance (acceptatie), wat inhoudt dat je geen oordeel hebt over de gedachtes die voorbij komen. De derde was Disidentification (niet indentificeren met), waarbij deelnemers de verlangens die ze naar het eten hebben zien als iets los van zichzelf. De deelnemers van de vier mindfulness groepen richtte zich op het gebruiken van deze vaardigheden. Er werd ook getest hoe goed ze deze oefeningen deden.

Voor het onderzoek werd gevraagd hoe zeer ze verlangden naar chocolade, zodat deze resultaten gemeten konden worden met de resultaten na het inzetten van mindfulness of het zoeken van afleiding. Na twee weken kregen de deelnemers een stuk chocolade om uit te pakken en vast te houden. Vervolgens werd opnieuw gevraagd hoe zeer het verlangen naar het eten van de chocolade was. Er was duidelijk een verschil tussen degene die mindfulness hadden beoefend en degene die dat niet hadden gedaan. De mensen die gemediteerd hadden, verlangden minder heftig naar de chocolade.

“Hun verlangen was gedaald omdat ze hadden geleerd dat hun verlangens minder belangrijk zijn.” Zegt meneer Lacaille.

“Iets wat we allemaal mee kunnen nemen uit dit onderzoek is dat we niet onze gedachten en verlangens zijn en dat we dat kunnen leren in een zeer korte periode.” voegt Patrick Williams, een postdoctoraal onderzoeker en psycholoog aan de Univeriteit van Chicago er aan toe volgens Reuters Health. Echte veranderingen van het brein ontstaan echter pas na langere tijd en intensief mediteren. De onderzoekers beschrijven in hun artikel ook dat de resultaten van meditatie op lange termijn nog verder onderzocht moeten worden. Ook de controle groep bij dit onderzoek was erg klein, maar de resultaten natuurlijk alsnog interessant.

Ik zelf ben al jaren bezig met mindfulness. Ik wil heel graag bewust en echt leven. Tijdens mijn eetstoornis heb ik mijn gevoelens vaak weggestopt en toen ik ze weer toeliet, overviel dit mij. Ik vond gevoelens overweldigend, maar ben nu veel meer in balans. Vooral het stukje acceptatie zonder te oordelen, heeft mij daarin geholpen, ook wat betreft de gedachtes over eten. Ik probeerde te luisteren naar mijn lichaam in plaats van lekkere trek of de gedachtes die ik had door mijn eetstoornis. Ik zag de gedachtes als iets dat los van mij stond. Ik ben niet wat ik denk.

In mijn vriendinnen groep en op de redactie van Proud2Bme weet iedereen wel hoe enthousiast in ben over mindfulness. Ik zou het dan ook echt iedereen aanraden. Je kunt er zelf heel klein mee beginnen door naar een yogacentrum te gaan, een mindfulnesstraining te doen of een module mindfulness op therapie te volgen. Je kunt zelfs nog kleiner beginnen door boeken te lezen zoals ‘De kracht van het NU’ of ‘Buddhist Boot Camp’. Ook zijn er cd’s verkrijgbaar of kun je simpel en leuk aan de slag met de App Headspace.

Ik denk dat je mindfulness niet alleen goed kunt gebruiken om bij eetdrang, liefdevoller omgaan met jezelf, schuldgevoelens na de maaltijd of gevoelens toelaten. Het kan in mijn ogen en uit mijn ervaring ook helpen als je bezig bent met het eten naar behoefte. Het is onder andere dan heel belangrijk om naar je lichaam, in plaats van naar je gedachtes, meningen en behoeftes te luisteren. Mindfulness heeft mij echt geholpen om meer in contact te zijn met mezelf en wie ik ben in plaats van me te laten leiden door gedachtes en oordelen die ik had.

Bron: dailymail.co.uk

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

9 reacties op “Mindfulness helpt tegen eetdrang”

  1. Ik heb ook de ervaring dat het kan werken, dan in het kader van het niet over geven aan negatieve gedachten.
    Ook al klinkt mindfulness misschien stom, lijkt het allemaal zo zweverig; probeer het toch eens. Vaker dan één keer, want het vraagt wel om doorzettingsvermogen.
    Ik hoop dat deze methode meer mensen gaat helpen. Succes allemaal!

  2. Vandaag op yoga:

    ”Er is ruzie tussen goed en kwaad. Opeens komt er een prachtige praalwagen voorbijrijden (het lichaam). In de praalwagen zit het Ik’je. Het Ik stapt uit en zegt: stop, stop! Ik wil geen oorlog meer! Ik kan het niet meer aan! En gooit het bijltje erbij neer. Vervolgens komt er nog iemand anders de praalwagen uitstappen (het diepere zelf). Het gaat een heftige discussie aan met het Ikje. ”Waar ben je nou mee bezig? Waarom het gevecht?” maar het Ikje gaat verder vechten. Want dat is nou eenmaal zijn taak.”

    Het Ikje in jou zijn je gedachten. Dat Ikje in jou probeert van alles en nog wat in je te regelen. Die moet ik nog bellen, Dit ga ik wel eten, dat niet, dit wil ik halen etc. etc. het is een echte bemoeial! Vaak denken we dat we het Ikje zijn.
    We luisteren heel erg naar onze gedachten.

    Maar we zijn onze gedachten niet! Iedereen mag voor zichzelf invullen wat hij/zij wel is, maar gedachten héb je alleen maar.

    Het diepere zelf is je intuïtie, je gevoel, je instinct. Het is een liefdevol licht dat in ieders ziel zit. Vaak luisteren we er niet naar, want het zit best ver weg. De ik probeert te overheersen.

    Maar ”het dichter bij jezelf komen” is dus je gedachten proberen los te laten of er iniedergeval geen oordeel meer aan laten hangen. Zo komt het Ikje in een lagere positie en ga je meer naar je diepere zelf luisteren. Hoe doe je dat dan?
    Wat in de blog staat, ga op yoga, ga mediteren, lees boeken, luister CD’s…
    Je confronteert jezelf met je gedachten, en dat is iets pittigs, maar waardevols.

    Dus meiden, je bent het waard om van jezelf te houden. Jijzelf bent de belangrijkste persoon op aarde. Gun jezelf de liefde. Gun jezelf de aandacht.
    JIJ hebt de touwtjes in handen, niet je ikje. 🙂

    (ik hoop niet dat dit een te langdradig verhaal is… anders excuses!)

  3. @ Irene
    Heel erg mooi gezegd!!

    En mooi geschreven blog 🙂
    Ik doe af en toe aan yoga, maar ik wil het toch vaker gaan doen. En ik probeer ook steeds vaker om naar mijn echte gevoel te luisteren, maar zoals Irene zegt is dat best moeilijk. Toch blijf ik het proberen, want ik heb al weleens ervaren hoe fijn voelt.

  4. ik doe niet aan dat soort dingen, maar ik doe het in mijn hoofd wel: niet oordelen over wat je voelt of wilt of denkt want het is er en het mag er zijn

  5. Heel erg bedankt N en Irene. Ik ga hiermee aan de slag.

  6. Als je mind-full met je drang naar chocolade bezig bent, geef je volgens mij toe aan die drang, maar merk je na een paar stukjes of misschien na een hele reep dat je genoeg hebt gehad, werkelijk genoeg. Als je die chocolade niet neemt, hunker je twee dagen later misschien 10 x zo erg naar chocolade of neem je op dat moment twee repen, terwijl je werkelijke mind-full-behoefte twee of vijf stukjes was bv. Ik vind het niet erg mind-full om je behoefte op dat moment te negeren. Voor iedereen is mind-full denk ik weer anders en kun je anders uitvoeren. Ik voel me behoorlijk mind-full bezig als ik simpelweg fiets en me daar heel bewust van ben. In andere dingen lukt me dat niet zo, misschien het proberen waard.

  7. Mooie blog, weer my compliments, je blogs lezen heerlijk weg! Ik vond het heel lastig toen ik startte met Yoga en mediteren, ik was zo rusteloos en een uitzetknop voor je hoofdje heb je eenmaal niet ;(. Maar nu kan ik Yoga en meditatie niet meer wegdenken. Ik zit ook op les maar rol ook graag thuis mijn matje uit zeker op dagen dat ik het moeilijk heb doe ik het juist, ik voel me altijd beter daarna. Voor iedereen werkt het denk ik anders, ik vind het fijn om er een beetje een ritueeltje van te maken, mooie mantra/muziek, kaarsjes aan, losse fijne kleding aan, geurolie, heerlijk.
    Ik gun dat gevoel gewoon aan iedereen!
    Oh en die Knor op dat matje haha zo herkenbaar dat doen mijn katten ook soms heb ik gewoon geen plek op mijn mat 😉

  8. ik wil niet vervelend doen maar uiteindelijk zal je onrust altijd terug komen. In Christus vind je de echte rust, als je weet wie Hij is. (Hij heeft zelf gezegd “kom naar Mij als je vermoeid en belast bent, ik geef je rust”). Wauw die eeuwige rust en vrede 🙂

  9. @ Hanna; ik ben het helemaal met jou eens! Het is wel een andere gedachtengoed. Ik probeer een combinatie te vinden in Mindfulness en christen zijn. Dat kan namelijk ook! Veel dingen zijn ‘gecopieerd’ en aards gemaakt. Het is maar net; waar haal jij je kracht vandaan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *