Mindfulness ipv anti-depressiva?

Mindfulness is steeds gewoner aan het worden. Het wordt verwerkt in verschillende therapieën, gesprekstechnieken, ontspanningsmethoden en er is van alles over te lezen. Jaren geleden kwam ik al er mee in aanraking tijdnes mijn eigen behandeling voor mijn eetstoornis. Uit onderzoek is nu gebleken dat minfulness net zo goed werkt als het gebruik van anti-depressiva. Hieronder zal ik uitleggen hoe dit is onderzocht en waarom het zo is.

Onderzoekers ontdekten dat mensen die leden aan een depressie bijna dezelfde resultaten behaalden met mindfulness als met het gebruik van anti-depressiva. Als er werd gekeken naar twee jaar was de kans op terugval bij de groep die medicatie gebruikte 47% en de groep die een cursus mindfulness had gedaan 44%.

De meeste cursussen mindfulness duren 8-10 weken, zo ook de cursus die voor het onderzoek werd gebruikt. De cursus bestond vooral uit mediteren, maar ook cognitieve gedragstherapie en yoga. Het is de bedoeling dat mensen hierdoor leren een gezondere relatie met zichzelf en hun gevoelens op te bouwen en meer acceptatie te ontwikkelen. Mindfulness is niet beter dan medicatie, maar heeft gelijke resultaten. Wel is mindfulness iets beter betaalbaar, in vergelijking met andere therapie die vaak individueel wordt gegeven.

Een deelnemer van het onderzoek zei dat hij door mindfulness op lange termijn meer handvatten heeft gekregen, dan door het constante gebruik van anti-depressiva. Hij zegt: ‘’Mindfulness zet me in mijn kracht en geeft me de controle over mijn eigen toekomst terug. Ik leer signalen herkennen en heb dingen veranderd om gezond te blijven.”

Mindfulness helpt mensen om emoties toe te laten in de geruststelling dat deze komen en weer gaan. Mindfulness leert mensen negatieve gevoelens te accepteren, zonder ze te ontkennen. Wil je meer lezen over mindfulness en eetstoornissen, lees dan dit eens.

De uitkomst van dit onderzoek geeft mensen die er tegenop zien om medicatie te gebruiken een andere mogelijkheid voor behandeling van hun depressie. Ook zijn er veel mensen die niet in staat zijn om medicatie te gebruiken tegen hun depressie vanwege de bijwerkingen of omdat het lange tijd gebruikt moet worden. Bij mindfulness zijn er geen bijwerkingen en hoeven mensen geen onnatuurlijke stoffen in te nemen.

Mindfulness is al bij verschillende psychologen en zorginstellingen meegenomen in de behandeling. Soms worden er ook aparte modules mindfulness gegeven. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een cursus in jouw omgeving. Soms worden deze (deels) vergoed door je zorgverzekeraar.

Wat vind jij van mindfulness i.p.v. anti-depressiva?

Bron: Dailymail.co.uk

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

10 reacties op “Mindfulness ipv anti-depressiva?”

  1. TOPP! ik doe het zelf ook 🙂

  2. In de blog staat dat er bij mindfullness geen onnatuurlijke stoffen worden gegeven. Het klopt inderdaad dat de meeste antidepressiva stoffen zijn die zijn gemaakt door de mens en in die zin niet natuurlijk zijn. AD heeft meestal ook wel een aantal bijwerkingen waardoor ik me kan voorstellen dat iemand/jullie de voorkeur zouden geven aan mindfullness. De blog lijkt echter de indruk te wekken dat AD niet de voorkeur zou verdienen boven mindfullnes omdat het onnatuurlijk is. Dit is natuurlijk niet waar. Sint Janskruit is bijvoorbeeld zo natuurlijk als maar kan en blijkt ook effectief tegen depressie, maar heeft ook gewoon een bijwerkingenprofiel.

    Wat betreft het kostenaspect wordt hier een vergelijking gemaakt tussen mindfullness en andere individuele therapie. Dat is niet helemaal ‘eerlijk’ omdat de rest van de blog over antidepressieve medicatie gaat. Dit lijkt de indruk te wekken dat mindfullness een goedkope optie is, terwijl antidepressiva gebruiken zonder aanvullende behandeling veel goedkoper is (fluoxetine kost bijv. maar 42 cent per 2 weken) – en blijkbaar dus even effectief.

    Ten slotte mis ik hier bij welke patiënten het onderzoek precies is gedaan. Het is welbekend dat mensen met een lichte depressie minder goed reageren op AD dan mensen met een ernstige depressie. Daarom is dat dus wel interessant om te vermelden. Verder is het natuurlijk heel fijn dat mindfullness relatief goed blijkt te werken bij depressie, want dat zou ook betekenen dat mensen hiermee geholpen kunnen worden.

  3. Het is misschien wel ‘n keer goed om zo’n positief onderzoek te zien voor de farmaceutische industrie, die tegenwoordig de Geestelijke Gezondheidszorg enigszins begint te domineren. Al die middelen worden ‘te makkelijk’ voorgeschreven… Goede blog :-)!

  4. Mindfullness wordt vergoed als je in behandeling bent bij de ggze of als je ander hulp krijgt. Dit is dus wel de goedkoopste en gezondste manier , zodat je geen bijwerkingen krijgt van medicijnen en je doet het op eigen kracht. Gedachtes beinvloeden je gevoel en dat leer je bij mindfullness op een positieve manier

  5. ik ben niet geholpen met mindfulness in plaats van antidepressiva
    ik heb de combinatie nodig, en dat werkt de laatste jaren redelijk goed

  6. Fijn dat Mindfullness zo goed werkt, een leven lang pillen slikken is inderdaad niet altijd ideaal.

    Wel mis ik bij dit artikel wel wat achtergrondinformatie over de patiëntpopulatie: ik kan me voorstellen dat het per patiënt verschilt hoe effectief Mindfullness is, afhankelijk van de mate waarin men er voor open staat/er in geloofd en de ernst van de klachten. En daarnaast, als er CGT aan de behandeling is toegevoegd, in hoeverre was dit dan vertekenend? Want daarvan was natuurlijk al bekend dat het effect vergelijkbaar was met medicatie.

  7. Voor mij werkt de combinatie hiervan perfect. Vorig jaar dacht mijn behandelaar dat het goed zou gaan met me, ook zonder medicatie. Ik doe aan Yoga en mediteren. Ik heb een erge terugval gekregen, zware depressie, angsten en suïcidale gedachten. Het was heel eng allemaal. Ik durfde op sommige dagen zelfs niet eens meer naar buiten, die dagen mediteerde ik veel en Yoga gaf me troost, dat hielp me die periode door tot ik weer aan de antidepressiva kon beginnen en ze aansloegen.

  8. Voor mij werkte de combinatie goed. Maar mindfulness zonder AD was niet aan de orde gezien mijn negatieve toestand. Ik heb twee jaar AD geslikt en inmiddels afgebouwd maar moet er niet aan denken dat ik ze niet had gehad. Tuurlijk wordt het tegenwoordig makkelijk voorgeschreven maar toen ik een paar jaar na mn vader ook mn moeder verloor waren ze meer dan welkom en noodzakelijk. Vind dat er ook te makkelijk gedaan wordt alsof er wel lichtere alternatieven zijn terwijl we ons ook moeten realiseren dat sommige situaties te zwaar zijn voor meditatie of homeopathische druppeltjes 😉

  9. Ik sluit me aan bij veel dingen die al gezegd zijn. De ernst van de klachten speelt denk ik ook een grote rol. Heel lang wilde ik niet aan medicatie beginnen, wilde ik tijdens mijn cgt het op eigen kracht doen en heb ik ook mindfulness geprobeerd. Maar uiteindelijk bleken AD een belangrijk hulpmiddel, een extra steuntje om toch belangrijke stappen te kunnen zetten. Ik geloof nog steeds in mindfilness en de werking ervan. Bij mildere depressies moet er tijd en aandacht geïnvesteerd worden in plaats van makkelijk een pilletje voor te schrijven. Maar in sommige situaties moet je alle zeilen bijzetten en zijn al deze dingen van levensbelang voor iemand. (zoals ik)

  10. Weet je wat ook net zo goed, of zefls beter werkt dan antidepressiva? Hardlopen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *