Mag je zelf beslissen over je behandeling als je nog geen achttien bent? Ja, dat mag! Maar er zitten wel iets meer regels aan vast. De wet deelt minderjarigen (dus onder de 18 jaar) in, in drie leeftijdsgroepen:
Kinderen beneden de twaalf jaar
Als je beneden de 12 jaar bent beslissen je ouders over jou. Je ouders moeten toestemming geven voor een behandeling. Als jij anders denkt over deze behandeling of de behandeling misschien wel helemaal niet wil, moeten hulpverleners naar jou luisteren en jouw mening serieus nemen. Hulpverleners zijn ook verplicht jou uitleg te geven over de behandeling die je krijgt.
Twaalf tot en met vijftienjarigen
In deze leeftijdscategorie heeft een hulpverlener toestemming nodig van jou én je ouders voordat er met een behandeling gestart mag worden. Als jouw behandeling noodzakelijk is (als je erg ziek bent bijvoorbeeld) dan is alleen jouw toestemming voldoende. Als je ouders deze behandeling weigeren gaat hij dus wel door als jij toestemming geeft. Toestemming van je ouders is ook niet nodig als je een behandeling moet ondergaan die niet ingrijpend is.
###
Voordat jouw ouders kunnen beslissing over een behandeling hebben ze informatie nodig over jouw gezondheidstoestand. Hulpverleners zijn verplicht je ouders informatie te geven voor zover dat nodig is om toestemming te kunnen geven voor behandeling. Een hulpverlener mag dus dingen verzwijgen voor je ouders als deze niet belangrijk zijn voor het geven van toestemming. Over deze informatie bepaal jij zelf of je wil dat je ouders dat weten.
Zestien en zeventienjarigen
Jongeren van zestien en zeventien jaar mogen zelf beslissen over behandeling. Je wordt door de wet als meerderjarig (boven de 18 jaar) gezien. Je hebt geen toestemming nodig van je ouders voor een behandeling.
Je ouders hebben ook geen recht op informatie over jou. Jij beslist zelf of een hulpverlener iets over jouw gezondheidstoestand aan je ouders vertelt. Dit is, heel begrijpelijk, iets wat niet altijd even makkelijk is voor ouders.
Toch nog een paar uitzonderingen:
– Heb je een IBS (Inbewaringstelling) of een RM (Rechtelijke Machtiging) dan gelden er andere regels dan hierboven zijn beschreven
– Bij zeer ernstig gevaar voor de patiënt of anderen mogen hulpverleners een patiënt dwingen voor een behandeling. Een voorbeeld hiervan is de separeercel of het toedienen van medicijnen. Ook dan gelden er andere regels als hierboven beschreven zijn.
Inkijken van jouw gegevens
Je hebt altijd recht op het inkijken van de gegevens die over jou zijn opgeschreven door hulpverleners. Dus alles wat een behandelaar over jou opschrijft mag jij lezen. Je mag ook vragen of hulpverleners de gegevens willen veranderen als jij het er niet mee eens bent. In het Burgerlijk Wetboek bestaat er geen uitzondering op deze regel. Het mag dus altijd.
Jouw gegevens moeten vijftien jaar lang bewaard worden. Ze mogen eerder vernietigd worden als jij hierom vraagt. Ook mag je vragen om een kopie van de gegevens die over jou zijn opgeschreven.
Foto1: A6U571N
Foto2: Pink Sherbet Photography
Geef een reactie