Heb jij weleens gelogen bij de dokter? Misschien uit schaamte of omdat je niet wilde dat hij verkeerd over je dacht? Ikzelf heb denk ik niet met opzet gelogen, maar wel dingen heb verzwegen, simpelweg omdat ik niet wist hoe ze te verwoorden. Tegen andere psychologen heb ik daarentegen weleens gelogen, maar het betrof dan vooral mijn gewicht. Er waren strenge eisen omtrent het in behandeling mogen zijn met welk gewicht. Als ik hier wat onder zat vond ik het niet nodig om dit te melden of sjoemelde ik er een beetje mee. Achteraf gezien hield ik hiermee meer mezelf voor de gek van de betreffende psycholoog. Uit een recent onderzoek van ZocDoc blijkt dat ruim 30% van de mensen weleens liegt bij de huisarts. Waarom?
Voor het onderzoek werden een paar duizend Amerikanen ondervraagd over het contact met de huisarts. Zo’n 30% van de vrouwen en in mindere mate, 23% van de Amerikaanse mannen bleek weleens niet eerlijk over de gezondheid tegen de huisarts.
Waarom niet eerlijk?
Bijna de helft van de mensen die af en toe niet eerlijk is tegen de huisarts doet dit uit schaamte en angst voor veroordeling. Ongeveer 30% van deze mensen liegt omdat ze het niet het juiste moment vinden om over het betreffende gezondheidsprobleem te praten of omdat er niet concreet naar gevraagd wordt.
Waar wordt over gelogen?
Er zijn 4 onderwerpen waar het meest over wordt gelogen:
1. Roken
Mensen zeggen liever dat ze niet roken of enkel roken tijdens een feestje tegen de dokter. Ze hebben geen zin in een preek of om de gevaren die ze al kennen opnieuw te horen te krijgen. Toch kan je beter eerlijk zijn, want een dokter zal er uiteindelijk toch wel achter komen én uiteindelijk is het misschien wel goed om gewoon nog eens de gevaren te horen.
2. Drinken
Mensen vinden het lastig om helemaal eerlijk te zijn over de hoeveelheid alcohol die ze drinken. ‘Ik drink weleens een glas wijn’ is echt iets anders als dagelijks een hele fles leegdrinken. Een huisarts is er om je te helpen én ziet je heus niet ineens als een heel ander persoon als je toegeeft dagelijks te drinken. Wil je dit zelf veranderen, wees er dan eerlijk over.
3. Sporten
Mensen vinden het toch wat schaamtevol om bij de huisarts toe te geven dat ze maar zo weinig of niet sporten. Hierdoor wordt er vaak maar een beetje wat ‘verzonnen’ of overdreven. Ze hebben geen zin om een heel verhaal te horen te krijgen over hoe belangrijk het is om wel te sporten en gaan dat door te liegen uit de weg.
4. Veilige seks
Mensen praten liever niet over een one night stand met hun huisarts en over het toch niet veilig doen. Ze willen niet dat de huisarts hen veroordeelt en anders gaat zien hierdoor.
Liegen in therapie
Als ik terugdenk aan de tijd waarin ik in therapie was, dan waren er een aantal zaken waar mensen over logen. Ik ben benieuwd welke zaken jij herkent en hoe jij hierop terugkijkt of over denkt.
– Gewicht
Zoals ik in de inleiding al schreef was ik een van die meiden die in therapie weleens over haar gewicht loog. Ik wilde niet buiten therapie komen te staan, ik wilde de verplichte doelen halen én ik wilde niet de stempel chronische eetstoornis patiënt krijgen. Het is ingewikkeld hoe hiermee om te gaan in therapie. Ik hield niet alleen de hulpverleners voor de gek, maar ook mijzelf. In plaats van dat ik vooruitging in gewicht, loog ik, zodat ik niet buiten therapie gezet zou worden. Dit zorgde er echter wel voor dat ik niet in gesprek kon gaan over mijn angst voor aankomen, ik was immers netjes aangekomen.
– Zelfbeschadiging
In therapie wordt er nogal eens gelogen over zelfbeschadiging. Dit vanuit de angst om weggestuurd te worden of de angst voor boze reacties van groepsgenoten. Het is belangrijk om in gesprek te gaan met iemand waarom het niet gelukt is om jezelf niet te beschadigen. Doe dit op tijd en niet pas nadat het meerdere malen fout is gegaan.
– Alcoholgebruik
Net zoals over zelfbeschadiging wordt er ook nogal eens gelogen over alcoholgebruik. Deels uit schaamte, deels uit angst voor straffen. Onderzoek waarom je die drank nodig hebt en wat je had kunnen doen in plaats van drank te gebruiken. De andere opties zijn vaak niet even makkelijk als drank, maar wel een stuk beter voor je gezondheid.
– Dagindeling
In therapie wordt soms gelogen over de dagindeling. Ook ik loog hierover tegen familie en vrienden. Ik las soms door sombere gevoelens hele dagen in bed, maar zei dan tegen mijn omgeving dat ik dingen had gedaan, de stad in was geweest e.d. Ik schaamde me voor mijn luie gedrag. Ik zag die als iets heel negatiefs aan mijzelf als persoon.
– Gevoelens
Tenslotte wordt er natuurlijk ook nogal eens gelogen over gevoelens in therapie. Mensen zeggen soms dat het goed gaat of dat ze niet boos of angstig zijn, terwijl het helemaal niet goed gaat en er enorm veel angst speelt. Vergeet niet dat therapie er is om jou te helpen, dan werkt alleen als je helemaal eerlijk bent, hoe moeilijk ook.
Lieg jij weleens in therapie of bij de huisarts?
Geef een reactie