‘’Mijn hoofd voelt licht, alsof ik er niet helemaal meer bij ben. Tegelijkertijd voelt het zwaar, als het hoofd van een baby dat het nog niet zelfstandig kan dragen. Ik voel kleine schokjes in mijn hoofd en zie sterretjes. Mijn zicht vertroebelt en ik voel mijn lichaam trillen. Ik word misselijk en heb het gevoel dat ik over moet geven. Ik weet niet goed wat er met me aan de hand is, maar ik weet wel dat ik nu moet gaan zitten of liggen, anders val ik neer. Voor mijn gevoel loop ik zonder dat iemand het merkt, naar een bankje, maar in werkelijkheid strompel ik en word ik halverwege opgevangen door twee vrienden en op de grond gelegd. Ik drink wat en vrij snel voelt mijn hoofd rustiger aan en neemt de duizeligheid af.”
Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht en is er bovendien in verschillende varianten. Iedereen staat bijvoorbeeld weleens iets te snel op waardoor het even zwart voor de ogen wordt en veel mensen zullen het ook herkennen dat je bij de gymles een bal tegen je hoofd krijgt waardoor je hoofd heel even gek aanvoelt. Dit zijn vormen van duizeligheid die weliswaar erg vervelend zijn en je wel degelijk serieus moet nemen, maar die uiteindelijk vrij snel weer overgaan. Ook hebben de klachten verder niet zoveel betekenis en zijn het niet direct signalen van een ernstiger onderliggend probleem.
Er zijn ook vormen van duizeligheid die vaker voorkomen en waar je je meer zorgen over kunt of moet maken. Zeker als je problemen hebt met eten en /of andere psychische problemen hebt, dan is het belangrijk om deze klachten serieus te nemen. In deze blog zet ik 10 belangrijke oorzaken van duizeligheid op een rijtje.
1. Snel opstaan / verandering bloeddruk
Snel opstaan na het zitten of liggen kan zorgen veranderen in de bloeddruk. Hierdoor worden sommige mensen duizelig. Vaak wordt dit gekenmerkt door ‘’zwart zien” voor de ogen. Waarom de een dit wel heeft en de ander niet, is niet altijd even duidelijk. Bij de een stijgt en daalt de bloeddruk nu eenmaal wat sneller dan bij de ander. Als je dit van jezelf weet, dan is het goed om hier rekening mee te houden. Als je ‘s ochtends wakker wordt, spring dan niet direct je bed uit. Ga eerst even rustig zitten en als je eenmaal zit en je goed wakker bent, sta dan rustig op.
2. Te lang staan of heftige emoties en veel pijn
Als je lang staat, dan kan het bloed wat uit de hersenen wegtrekken. Dit is natuurlijk heel simpel uitgelegd, maar soms zorgt dit ervoor dat de bloeddruk daalt en dat mensen wat duizelig worden en/of zelfs kunnen flauwvallen. Dit geldt ook voor het ervaren van heftige emoties of voelen van intense pijn.
3. De ziekte van Ménière
Mensen die erg veel last hebben van duizeligheid en daarbij andere klachten hebben zoals oorsuizen en wisselend gehoorverlies, kunnen mogelijk kampen met de ziekte van Ménière. Dit is een aandoening van het binnenoor. Het belangrijkste symptoom is dat er sprake is van regelmatige aanvallen van duizeligheid. De ziekte van Ménière is een chronische ziekte waar tot op heden nog geen behandeling voor is.
4. CVA / TIA
In sommige gevallen kan duizeligheid natuurlijk een symptoom zijn voor een ernstige aandoening zoals een CVA / TIA. Toch kun je er vanuit gaan dat als je duizelig bent, dit niet direct aan de hand is. Deze aandoeningen gaan in vrijwel alle gevallen gepaard met andere symptomen zoals uitvalsverschijnselen of warrige spraak.
5. Te weinig eten
Zeker als je een eetstoornis hebt, dan kun je bij jezelf nagaan of duizeligheid wellicht voortkomt uit het feit dat je wellicht wat te weinig eet. Iedereen eet weleens iets te weinig en een lichaam laat dit goed weten door een hongsignaal af te geven, maar als dit lang duurt dan ga je ook andere dingen aan je lichaam merken. Je wordt bijvoorbeeld misselijk, rillerig, je krijgt het koud of juist warm en vaak krijg je dus ook last van duizeligheid. Je lichaam heeft op zo’n moment echt eten nodig.
6. Problemen bij het evenwichtsorgaan
Je merkt dan vooral duizeligheid bij het draaien van je hoofd, het voorover buigen, omdraaien in bed of omhoog kijken. Vaak duurt de duizeligheid een paar minuten en daarbij kun je je misselijk voelen en moeten overgeven. Er is vaak sprake van een storing in het evenwichtsorgaan. Vaak het gaat om een korte ruis en gaan de de klachten in veel gevallen vanzelf weer over, maar als het meerdere weken aanhoudt, is het goed om naar de huisarts te gaan.
7. Psychische aandoeningen
Met namen angst- en paniekstoornissen kunnen leiden tot duizeligheid. Dit heeft te maken met paniekaanvallen die hierbij vaak voorkomen. Ook kan veel stress en druk leiden tot lichamelijke klachten als hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn en duizeligheid.
8. Medicatie
Medicijnen hebben veelal bijwerkingen en duizeligheid komt veel voor. Zeker antidepressiva en antipsychotica kunnen ervoor zorgen dat je hier last van krijgt. In sommige gevallen zijn de bijwerkingen van tijdelijke aard, maar het kan ook zijn dat deze aanhouden. Bespreek dit dan vooral met een arts of psychiater. De bijwerkingen moeten immers niet tegen je gaan werken.
9. Vitaminetekort
Ook vitaminetekort kan leiden tot lichamelijke klachten als duizeligheid. Het kan bijvoorbeeld duiden op een vitamine D, B12- of ijzertekort. Vaak gaat de duizeligheid dat gepaard met klachten als vermoeidheid, lusteloosheid en spierverslapping. Vitaminetekort kan natuurlijk samen hangen met niet goed eten. Vermoed je dat je hier last van hebt, ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan je bloed laten prikken om te checken hoe het ervoor staat. Het is niet verstandig om op eigen houtje vitaminepillen te gaan slikken.
10. Geen
Bij ongeveer een derde van de mensen die kampen met duizeligheid is helaas geen oorzaak vast te stellen. Dit kan allerlei redenen hebben. Er zijn bijvoorbeeld mensen, met name ouderen, die simpelweg wat minder stevig op hun benen staan en zich daardoor sneller duizelig voelen. Ook kunnen mensen zich nu eenmaal weleens duizelig voelen zonder dat daar direct een medische oorzaak voor te vinden is.
Wat kun je doen als je duizelig bent?
Of je nu wel of niet weet waar het vandaan komt, het is altijd fijn om te weten wat je kunt doen op het moment dat je duizelig bent. Dat is immers een heel naar gevoel waar je dan zo snel mogelijk vanaf wil. Kamp je regelmatig met duizeligheid, dan is het goed om eens een dagboekje bij te houden waarin je je klachten beschrijft. Wanneer heb je er last van? Hoe voelt het precies? Hoe lang duurt het? Wat heb je voor die tijd gedaan? Door dat soort dingen bij te houden krijg je meer inzicht in je klachten en kun je er ook meer mee. Heb je al in de gaten dat je klachten te maken hebben met je evenwichtsorgaan, dan is het belangrijk om altijd wat voorzichtig te doen. Dat klinkt wat suf, maar betekent niet dat je altijd thuis op de bank moet zitten. Het gaat er vooral om dat je in het dagelijks leven niet ineens allemaal gekke dingen doet en wilde sprongen maakt. Houd er rekening mee dat je lijf soms wat van slag kan raken en pas je daar op aan.
Voel je je nu duizelig en wil je daar nu iets aan doen? Ga dan even zitten en probeer een glaasje water te drinken. Het helpt vaak om je hoofd even te laten rusten. Sommige mensen doen hun hoofd tussen de knieen om het bloed weer naar hun hoofd te laten stromen. Dit kan aan de ene kant helpen, aan de andere kant is het niet zonder risico’s. Als je lichaam wat zwak aanvoelt is er namelijk een kans dat je hierdoor omvalt en je jezelf bezeert. Als je dit doet, doe het dan het liefst als er iemand bij is. Blijf je je niet lekker voelen, neem dan contact op met een arts.
Heb jij weleens last van duizeligheid?
Fotografie: Romain Toornier
Geef een reactie