Kramp en een eetstoornis

Zo maar ineens schiet de kramp in je voet, kuit of bovenbeen. Zonder enige waarschuwing, niet te stoppen en bijzonder pijnlijk en lastig. Wie kent het niet? Als het antwoord -nee- is op deze vraag, wees blij want leuk is het niet! Wat is het precies, hoe ontstaat het, wat zijn de oorzaken, hoe kom je er af en heeft het iets met het hebben van een eetstoornis te maken? Lees verder en de antwoorden op deze vragen volgen hieronder.

Wat is kramp?
Kramp is een onwillekeurige samentrekking van de spier. Of beter gezegd, het is een ongecontroleerde aanspanning van alle spiervezeltjes in de spier. Normaliter spant een deel van je spiervezels aan en een deel ontspant (werken en rusten), zo kunnen je spieren het lang volhouden. Echter soms trekt alles tegelijk aan en ontstaat kramp. Meestal gebeurt het na of tijdens een flinke inspanning, maar soms ook “zomaar”.

Hoe ontstaat het?
Het ontstaat als de zenuw die de spier aanstuurt een verkeerd signaal krijgt, in de war raakt zeg maar.

Wat is de oorzaak hiervan?
Daarover zijn de meningen verdeeld. Waar men het min of meer over eens is zijn de volgende oorzaken:

  • Tekort aan vocht. Door overmatig zweten (tijdens sport) of te weinig drinken. Ook tijdens je slaap verlies je vocht, zeker als je het veel koud hebt en daarom veel kleding draagt of onder iets te dikke dekbedjes ligt (met de kachel aan op een electrische deken etc) Of bijvoorbeeld als je door bewegingsdrang veel dezelfde bewegingen maakt en daardoor je spieren langdurig op spanning houdt.
  • Slechte doorbloeding van spieren kan ook kramp opwekken omdat er door deze slechte doorbloeding ook een tekort aan zuurstof in de spieren kan ontstaan. Als je veel en lang met je benen over elkaar zit, in een onmogelijke houding in bed ligt, te strakke kleding (skinny jeans of strakke sokken!) draagt of door juist heel weinig te bewegen.
  • Tekort aan suiker in je spieren. Zowel in je spieren als in je lever slaat je lichaam suiker op, dat heeft het nodig om te kunnen bewegen. Als je te weinig eet (of in verhouding veel te veel beweegt) raakt deze voorraad op en kun je kramp krijgen.
  • Tekort aan zout, magnesium, kalium etc. Dit kan voorkomen als je te veel vocht verliest of een te eenzijdig voedingspatroon hebt. Ook door het gebruik van laxeermiddelen of afslankpillen kan je een vocht tekort krijgen, aangezien beide een vochtafdrijvende werking hebben.

Waar kramp?
In principe kun je in elke spier kramp krijgen, maar meestal schiet het in je kuit, voet, tenen, kaken, scheenbeenspier, bovenbenen.

Hoe kom je er af?
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar wat nu als het toch te laat is. Zorg dat je de ongewilde reflex van de spier stopt en deze weer in een normaal patroon van aan,- en ontspannen (rusten en werken) terecht komt. Dit kan je doen door rustig te rekken. Stretchen dus. Niet in 1 ruk alles weer op lengte brengen maar heel geleidelijk anders is de kans groot dat je spier scheurt!!

Daarna kun je de doorbloeding weer op gang brengen door zacht te masseren. Soms kan na de kramp een gevoel van spierpijn voelbaar blijven. Dat is ook niet zo gek als je leest wat er met je spier is gebeurd. Als je als gevolg van hitte of uitdroging kramp krijgt mag je trouwens niet masseren!

Eetstoornis en kramp….een verband?
Zoals je al hebt kunnen lezen, is het ontstaan van kramp ook in verband te brengen met het hebben van een eetstoornis. Niet voldoende voedingstoffen binnen krijgen door te eenzijdig te eten kan een tekort aan belangrijke zouten te weeg brengen. Vochtafdrijvende medicatie, overmatig bewegen en te dik ingepakt gaan slapen kan een tekort aan vocht veroorzaken. Dwangmatig veel bewegen, of continue je spieren aanspannen kan een te grote belasting zijn waardoor de spier niet genoeg kan rusten.

Ook kan een tekort aan voeding zorgen voor een laag suikergehalte in de spier. Het ontstaan van nachtelijke kramp is veelal te wijten aan het plotseling ontspannen (zoals bijvoorbeeld het ontstaan van kramp na een marathon te lopen) of een slechte doorbloeding omdat je in een rare houding ligt.

Slapende lichaamsdelen
Een slapende voet, been, arm, hand is lastig maar niet schadelijk. Het komt vaak door een beknellende houding waardoor je spieren niet genoeg van bloed worden voorzien. Met je benen over elkaar, of 1 been onder je gevouwen op de bank zitten, s’nachts op je arm gaan liggen etc. Het zijn van die typische houdingen waardoor soms een lichaamsdeel in slaap valt. Het aannemen van een andere houding is vaak genoeg om er weer vanaf te komen. Schrikken is het soms wel als je wakker wordt met een arm die voelt alsof hij niet meer van jou is!

Kramp is op zich niet direct schadelijk voor je spieren, maar wel heel hinderlijk vooral als je daardoor slechter slaapt. Nog een reden om gevarieerd en voldoende te eten, zorgen voor ontspanning en goed voor jezelf te zorgen.

Loes

Geschreven door Loes

Reacties

17 reacties op “Kramp en een eetstoornis”

  1. Wow! Zo herkenbaar, daar heb ik echt vaak last van! 🙁

  2. Nou ja wat ik kwijt wil is dat dit geheel aansluit wat er bij mij gebeurde tijdens mijn wedstrijd en dat dat niet tof was. En ja dat de oorzaak bij mijn eten ligt klopt helemaal.
    Heb dit ook nog nooit zo extreem gehad……dus ben nu druk aan het goed verantwoord eten om te kunnen presteren. Het gevoel van dik worden blijft wel daar moet ik wel wat mee want het sporten is mijn drijfveer om goed te eten.

  3. heel herkenbaar..
    toen ik nog (veel) te weinig at, had ik dit eigenlijk iedere nacht..
    iedere nacht werd ik er wakker van, op een gegeven moment raakte ik er zelfs een beetje aan gewend..
    maar nu ik weer gezond eet is de kramp gelukkig weg!!

  4. wat ook helpt is dat je je voeten flext als je kramp hebt, dat helpt ook heel erg!

  5. Mijn situatie voldeed zo te zien aan alle oorzaken. Nu drink ik meer en ik hoef me met deze temp. niet meer helemaal in te pakken ‘s nachts.

  6. Herkenning!
    Ik ben hiervoor zelfs naar de kinderarts geweest want ik had het super vaak. Dan was ik aan het schaatsen, begon ik opeens keihard te huilen door kramp in mijn voet en dan zat ik dus weer een half uur aan de kant. Of dan lag ik te zoenen met mn vriendje en opeens schoot die pijn weer door mn voet =S Maar t probleem bij mij is dat ik nu heel goed en gevarieerd eet maar nog steeds veel last heb, ookal is het wel ietsje minder denk ik.
    Echt vervelend is dat!

  7. hier ook veel herkenning…
    had een keer sprinttraining bij de atletiek, kwam amper de startblokken uit of allebei mn kuiten schoten in de kramp. dacht serieus dat ik een zweepslag had! daarna vette spierpijn…brrr
    nu vaak in mn voet, das echt niet tof:(
    van slapende ledematen heb ik geen last, wel tintelende vingers, schijnt ook bij kaliumtekort te horen

  8. Vroeger had ik het vaker maar toevallig had ik vandaag nog kramp in m’n voet. Ik drink wel niet veel, het zal daar wel aan liggen…

  9. oh, ik wist helemaal niet dat het iets met eetstoornis te maken kon hebben! ik heb tegenwoordig heel vaak kramp in mijn voeten, vooral ‘s nachts. ik denk dat het komt door te weinig drinken, want ik drink alleen ‘s ochtends thee, op school bijna niets en s’avonds koffie… zou eigenlijk meer moeten drinken maar ik merk het niet als ik dorst heb / heb nooit dorst…

  10. Ik lees niks over het verband tussen braken (boulimia) en kramp. Is toch ook zo dat door braken je ook meer last kan krijgen van kramp? Had ik iig wel…

  11. Hier had ik echt extreem veel last van gelukkig door vooral weer meer eten is het over (bewegeingsverbod had ik al)
    en slaap ik weer lekker 🙂

  12. ik heb elke achte spierkrampen, zo om het half uur.
    heb ergens gelezen dat het door de e numers in de voeding komt, deze tasten je zenuwen aan.
    ooral de e nummers in de smaakversterkers.

  13. Jep… Nu… Auw 🙁

  14. Ik heb dit echt dagelijk bijna, zo hatelijk! Ik denk dat het door mijn anorexia komt..

  15. Au au au heb het as we speak, zo zo zo pijnlijk. Had geen idee dat het door mijn eetstoornis kwam.

  16. Ik ben heeeel verantwoord aan het lijnen. WW n.l. maar heb het ook ! Ik krijg alles binnen wat ik nodig heb maar heb , zodra ik weer verantwoord eet, en afval, meteen weer last van nachtelijke krampen.. Bij mij wil INHIBIN nog wel eens helpen.Ik begin met 2 per dag en stap na een paar dagen gewenning over op 1 per dag.

  17. Mijn arme rechtervoet …..

    Een tip
    bij meerdere keren op een dag braken
    zo af en toe hebben we die rotdagen gewoon
    eet een banaan (kalium suikers vitaminen)
    En een kop bouillon (zouten vocht)
    En zoek afleiding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *