Lichamelijke klachten bij een depressie

Hoewel niet iedereen precies weet hoe een depressie in elkaar zit, is het wel bekend dat een depressie een psychische stoornis is. Het gaat om een mentale toestand waarbij je je onder andere voor langere tijd heel erg somber voelt, misschien ook kampt met suïcidale gedachten en waar vaak een diepere oorzaak aan ten grondslag ligt. Toch heeft een depressie niet enkel kenmerken op psychisch vlak. Als je kampt met een depressie, dan kun je ook te maken hebben met een aantal fysieke problemen die aangeven dat er iets niet in orde is. Een depressie heeft namelijk ook te maken met het wel of niet functioneren van het zenuwstelsel waarbij informatie verwerkt wordt, onder andere informatie rondom fysieke pijn. Als hier een storing plaatsvindt, dan kun je deze pijn anders ervaren dan als je niet zou kampen met een depressie.

Deze fysieke problemen worden lang niet altijd gelinkt aan een de depressie. Je verwacht in eerste instantie immers niet dat een bepaalde pijn in je lichaam eigenlijk laat zien dat er sprake is van een depressie. Er zijn mensen die hierdoor door een medische molen gaan waarbij zelfs artsen niet weten wat er aan de hand is met een patiënt. Later kan dan blijken dat de oorzaak niet fysiek is, maar dat er iets heel anders speelt. Daarom is het goed om te weten welke fysieke problemen mogelijk een signaal kunnen zijn voor een dieper liggen, psychische probleem. In deze blog deel ik er een aantal.

Hoofdpijn
Hoofdpijn komt veel voor bij mensen die depressief zijn. Dit kan enerzijds natuurlijk spanningshoofdpijn zijn omdat het niet goed gaat, maar ook ‘gewone’ hoofdpijn komt veel voor. Bovendien wordt de pijn vaak als ernstiger ervaren. Mensen die al kampten met migraine, merken vaak een toename van hun klachten als het psychisch niet goed met hun gaat. Bovendien kunnen de klachten ook dan intenser en heftiger voelen.

Spier- en gewrichtspijn
Pijn in bepaalde spieren en gewrichten komt veel voor bij mensen met een depressie. Spieren in je benen kunnen bijvoorbeeld aanvoelen alsof je de hele dag door de stad hebt gelopen terwijl je amper je bed uit geweest bent, en simpele klusjes in huis zorgen voor pijn in gewrichten.

Pijn op de borst
Hier heb ik enige tijd geleden een uitgebreide blog over geschreven. Het kan waardevol zijn om dit nog eens te lezen als je hier last van hebt en je je er zorgen over maakt. Pijn op de borst komt veel voor bij mensen met depressie en daarnaast sowieso bij mensen met psychische problemen.

Problemen in spijsvertering en buikpijn
Als je depressief bent, dan kun je erg veel last hebben van misselijkheid. Ook kunnen je darmen verstopt raken of kun je juist last krijgen van diarree. Het hele spijsverteringsstelsel kan dus wat van slag raken.

Slaapproblemen
Ook slapen is vaak een probleem bij mensen met een depressie. De een kan niet slapen en de ander slaapt juist heel erg veel. Het niet kunnen slapen kan natuurlijk ook samen hangen met gepieker omdat het niet goed gaat, maar het komt ook vaak voor dat mensen simpelweg de slaap niet kunnen vatten. Mensen die veel slapen kunnen ook geneigd zijn om overdag te gaan slapen. Hierdoor ontstaan er nog meer slaapproblemen omdat het dag- en nachtritme verstoord wordt.

Uitputting en vermoeidheid
Logischerwijs kunnen problemen met slapen leiden tot een gevoel van uitputting en vermoeidheid. Toch gebeurt het ook vaak dat mensen met depressieve klachten zich eigenlijk constant uitgeput en extreem vermoeid voelen, ondanks dat zij wel (redelijk) goed slapen. Hierdoor ontstaan er vaak problemen in het functioneren.

Toe- of afname in eetlust en gewicht
Een depressie zorgt vaak in een verandering van eetlust. Er zijn mensen die depressief zijn en hierdoor geen hap meer door hun keel krijgen. Als dit een tijd aanhoudt, val je logischerwijs af. Er zijn echter ook mensen bij wie de eetlust toeneemt. Deze mensen komen in een depressieve periode vaak wat aan. 

Duizeligheid
Tot slot komt ook duizeligheid geregeld voor bij mensen met een depressie. Je kunt het gevoel hebben dat je elk moment je evenwicht kunt verliezen, licht in je hoofd zijn of dubbelzien. Soms voelt het ook als een algeheel wazig gevoel in je hoofd wat lastig te omschrijven is. 

Wat kun je eraan doen?
Als je bij jezelf merkt dat je kampt met fysieke klachten die (mogelijk) samenhangen met een depressie, dan is het goed om hier iets mee te doen. Het is daarbij belangrijk om te werken aan de oorzaak, de depressie dus. Je kunt immers aan de slag gaan met pijn in je spieren, hoofdpijn of slaapproblemen maar als dat het echte probleem niet is, dan ligt daar ook niet de oplossing. Dit neemt overigens niet weg dat je op de korte termijn niets kunt doen aan deze fysieke problemen. Deze zijn immers erg vervelend en het is logisch dat je graag wil dat zulke klachten afnemen. Slaap je al lange tijd slecht, dan is het bijvoorbeeld goed om dit met de huisarts te bespreken, net als hoofdpijn, pijn op de borst of in spieren en gewrichten.

Welke fysieke kenmerken herken jij?

Fotografie: Ben Seldelman

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

18 reacties op “Lichamelijke klachten bij een depressie”

  1. Hoofdpijn. Meestal voortkomend uit veel spanning-> te verkrampt zitten/liggen of slecht slapen. Zie het als een soort cirkeltje.

    En spierpijn dus door te verkrampt zitten.

    Oh ja, en moeie spieren en zelf heel moe zijn.

    Maar ik merk wel duidelijk verschil tussen moe en moe. dus moe uit depressie of moe uit echt moe zijn.

  2. Ik voel ook altijd het verschil tussen vermoeid van de dag zelf, druk etc. Of van een dag waar ik erge last had van depressieve gevoelens, dan ben ik echt afgemat en voelen mijn benen zwaar aan. Niet fijn. Meestal geef ik er dan aan toe en ga eerder naar bed.

  3. Bij mij de vermoeidheid en dat me gewicht heel erg schommelt

  4. Ik heb eigenlijk last van al deze lichamelijke klachten, maar had het niet aan depressie gekoppeld.
    Maar ik heb ook veel van deze klachten door een lichamelijke reden. Het is moeilijk om te weten wat wat is.
    Spanning is wel iets wat ik door depressie voel ook buikklachten en gebrek aan eetlust.
    Lichamelijke klachten kunnen door een depressie komen, maar en depressie kan ook door lichamelijke klachten of onevenwichtigheden komen.

  5. Ik had vooral last van minder eetlust en vermoeidheid terwijl ik wel goed sliep. En wat hielp: gek genoeg juist wél actief zijn waardoor ik wel weer honger kreeg en ook meer energie. Is zo’n cirkeltje van weinig energie, geen honger, nog minder energie, … en uiteindelijk quasi de hele dag slapen. En nee het is niet gemakkelijk geweest om dat te doorbreken en mezelf uit bed/de zetel te sleuren maar het hielp wel.

  6. Vooral licht in mijn hoofd/duizeligheid. Als paniekreactie ga ik eten. Waardoor ik me naderhand alleen maar depressiever voel en de deur niet meer uit durf…

    1. Goedenmiddag, Ik kamp al maanden met duizeligheid/licht gevoel in hoofd, waarvan ik doodmoe ben geworden en deur bijna niet uit durf. Ben in 1 1/2 jaar tijd mijn partner kwijtgeraakt aan hartstilstand hier in huis, mijn 3 hondjes. En nu sta ik er alleen voor. Alles weggestopt door veel te doen.
      Bloed is onderzocht, hartfilmpje gemaakt…..
      Kortom dit is om gek te worden. Is dit herkenbaar???
      Mvg, Desiree

  7. Best herkenbaar! Slecht slapen, duizeligheid, spier/gewrichtspijn en gewicht verliezen. Al ben k er nog niet uit of dat laatste met mn depressie te maken heeft of met hoe k mezelf zie….

  8. ik heb last van ademtekort dan denk ik. maar kan ook van de stress zijn die ik momenteel ervaar.

  9. Heel ‘fijn’ om dit te lezen, het verklaart voor mij een hoop. Ik wist niet dat spierpijn hoofdpijn etc ook gevolgen kunnen zijn van een depressie.

  10. Ik ben sinds mijn 12e depressief, nu al weer 25 jaar dus. Heb wel therapie gehad zo af-en-toe een half jaartje gesprekken ofzo maar chemische hulpmiddelen. Steeds meer besef ik dat wisselende lichamelijke en psychische klachten samenhangen met depressie en stress. Heb periodes last van iets en dan wordt het weer iets anders. Bijvoorbeeld trillend oog, dat ging weer weg en toen kreeg ik eczeem. Ging dat weg en kreeg ik slaapproblemen (wakker liggen of juist niet uit bed kunnen komen van vermoeidheid), later kreeg ik weer nachtmerries of lage rugpijn en momenteel heb ik veel last van aanhoudende misselijkheid (wekenlang). Eetbuien zijn wel vast onderdeel helaas, die gaan niet echt voorbij.

    Kei leuk man :-/

  11. Ik ben zo depressief dat ik het nut van het leven niet in zie..
    Aangezien ik een zoon heb moet ik maar door gaan…

  12. Ik heb hoofdpijn spierpijn in benen
    Pijn op de borst
    Ruis in oren
    Heel moe
    Slappe knieën
    Misselijk duizelig

    1. En wat heb je hier aangedaan?
      Heb je geen depressie, omdat ze zeggen dat dit soorten klachten die jij hebt hiermee te maken kunnen hebben.

  13. Ik heb al 19 maanden hoofdpijn en heb al vele onderzoeken gehad.
    Heb veel last van mijn benen en heb heel weinig energie.
    Ben ook depressief en ben daarom door de neuroloog doorgestuurd naar de psycholoog.
    Ik hoop dat dit resultaat oplevert.
    Wie heeft hier ervaring mee?

  14. Ik voel me al bijna 3 jaar klote. En het is erger geworden sinds mijn relatie is uit gegaan. Artsen denken dat het een depressie/angststoornis is. Maar zie het leven door dit alles niet meer zitten. Ben constant aan het vluchten om mezelf maar beter te voelen. Iemand hier ervaring mee? Vind het leven echt niet leuk meer zo.

    1. Ja, heel herkenbaar. Zelfde hier. Cognitieve gedragstherapie in combi met medicijnen kan wellicht helpen?

  15. Na een relatie breuk van 11 jaar ben ik weer in een depressie gekomen ik slik al van af 2007 antidepressiva
    Ik slik nu 2 keer 150 mg en nog een hoop pillen ik heb nu al 6 maanden er veel last van. Ga elke dag naar buiten om een stuk te lopen alles tegen mijn zin. Nu mag ik van mijn ex mijn kinderen niet meer zien heb mijn ex 11 jaar op haden gedragen en ben altijd een goede vader geweest. Ik begrijp er niks van waarom mijn ex zo opeens zo hard is geworden. Dit slaat in als een bom op mijn leven. Elke dag is het weer een gevecht om mijn bed uit te komen. Mijn ex is boos op mijn. Omdat ik niks laat horen aan mijn kinderen. Maar ik kan het niet. Ik ben elke dag met me zelf in gevecht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *