Eens per maand voelen veel vrouwen zichzelf niet mooi of dik. Ook ik merk dat ik hier sommige maandelijkse periodes een beetje last van heb. Ik heb dan het gevoel dat mijn buik wat voller is dan gewoonlijk en voel me wat minder blij over mijn uiterlijk. Gelukkig gaat het eigenlijk altijd gewoon weer weg na een dag. Maar hoe komt dat nou? Waarom voelen we ons als we ongesteld zijn soms dikker dan we zijn?
Onderzoek wijst uit dat dit opgeblazen gevoel of het idee dat je tien kilo zwaarder bent, te maken heeft met de hormoonschommelingen rond je menstruatie. Als je ongesteld moet worden of bent, ben je vaak emotioneler dan gewoonlijk. Tijdens de menstruatie raken vrouwen daardoor sneller verstrikt in een negatieve spiraal. Doordat ze negatief denken over hun uiterlijk of zichzelf dik voelen, voelen ze zich schuldig. Vaak hebben ze juist meer trek in lekkers tijdens de menstruatie, waardoor ze schuldgevoelens krijgen, zichzelf minder mooi vinden en hun zelfvertrouwen daalt.
De gevoelens van dik zijn en de verwachting aangekomen te zijn, zijn overdreven gevoelens en worden gevoed door premenstruale spanningen en emoties. Voor de nieuwe studie die gepubliceerd is in het International Journal of Eating Disorders, zijn 352 vrouwen van 15 tot 25 jaar ondervraag gedurende 45 dagen. De deelnemers moesten dagelijks invullen hoe zij zich voelden over hun gewicht, negatieve gevoelens en emotie-eten. Ook werden er dagelijks speekselmonsters verzameld die werden getest op hormonen.
Het onderzoek wees uit dat vrouwen vaak wat meer of zelfs obsessief bezig zijn met hun gewicht tijdens hun menstruatie. Meer dan de rest van de maand. Het gewicht van de vrouwen was namelijk niet per se anders dan de rest van de maand. Het gevoel dikker te zijn, heeft meer te maken met schuldgevoelens gedurende deze menstruatieperiode. Vrouwen eten veelal wat calorierijker of snaaien meer tijdens deze dagen. Hierdoor ontwikkelen ze schuldgevoelens en denken ze dat ze zijn aangekomen.
Kelly L. Klimp, professor in de psychologie aan de Michigan State University zegt hierover: ‘’Op de lange termijn weten we dat het gewicht van vrouwen niet toeneemt door dit maandelijkse emotie-eten. Het probleem zit hem in het gevoel van de vrouwen over hun eetgedrag tijdens deze dagen.”
Onderzoekers zeggen wel dat er meer onderzoek gedaan moet worden om verder uit te zoeken wat de invloed van dit soort gevoelens tijdens de menstruatie is op eetstoornissen. De eetbuien of het snaaien lijkt bijna onvermijdelijk bij de meeste vrouwen. Simpelweg vanwege het vruchtbaar zijn en de lichamelijke behoefte aan eten door de verandering van de hormoonspiegel tijdens deze dagen. Vrouwen denken aagekomen te zijn in gewicht, maar dit is vaak niet het geval. Zeker niet op lange termijn.
Dik voelen is iets anders dan dik zijn. Het is goed om jezelf dat te realiseren. Het is misschien geen fijn gevoel, maar je bent niet meteen lelijk en hoeft ook niet af te gaan vallen. Zie het als een hormonale schommeling waardoor je last hebt van dit gevoel, maar laat het vooral los. Het gaat weer over.
Ook ik heb wat meer trek een of twee dagen tijdens deze periode van de maand. Ik sta mezelf dat dan ook toe, smeer een boterham of twee meer bij de lunch, eet vaker chips en koop een reep chocola die ik vaak in een keer opeet. Ik weet uit ervaring dat een paar dagen meer eten, niet zorgt dat ik meteen blijvend aankom. Ik heb er op die dagen gewoon behoefte aan. De rest van de maand eet ik gewoon normaal en daardoor blijft mijn gewicht gewoon stabiel en gezond.
Tijdens mijn eetstoornis had mijn menstruatie voor mijn gevoel zeker een invloed op mijn problemen met eten en zelfbeeld. Ik voelde me somber en enorm schuldig, kon daar niet mee omgaan en wilde compenseren. Ook vond ik het hongergevoel dat er was enorm lastig om mee om te gaan. Het voelde fout of ik ging heel veel snaaien en snoepen en ik voelde me dik. Nu kan ik daar goed mee omgaan. Ik voel me niet meer zo lelijk en dik, maar gewoon ongesteld. Ik probeer me daar ook bewust van te zijn, dat de negatieve gevoelens en stemming van die dagen niet blijvend zijn, maar voortkomen uit mijn hormoonschommelingen. Ik weet dat het erbij hoort, trek een wat losser shirtje aan, eet wat meer en probeer een beetje lief te zijn voor mezelf.
Hoe ga jij hier mee om?
Bron: Dailymail.co.uk
Geef een reactie