Onzeker door dunne modellen..

Overal om ons heen zien we reclames. Op tv, in tijdschriften, op websites en het gaat nu zo ver dat onze computers onthouden waar wij naar hebben gekeken en dat we dit vervolgens als pop-up berichten en advertenties terug blijven zien op onze Social Media en andere websites. Heel slim omdat op die manier de items die je zo leuk vond of de vakantie waar je misschien wel geen geld voor hebt je blijven achtervolgen. Dit is voor bedrijven de perfecte manier om te verkopen. Het is echter wel vervelend als je constant wordt achtervolgd door foto’s van prachtige maar soms ook van hele dunne modellen.

Het is nou eenmaal zo dat de modellen die gebruikt worden voor modeadvertenties vaak heel dun zijn en in de ‘perfecte’ maatjes passen. De mode en modellenindustrie hanteert strenge regels als het gaat om modellen en ze moeten er vaak een bepaalde levensstijl op na houden waarbij ze veel sporten en een bepaald dieet volgen. De modellenwereld is hard en er zijn eisen waar zij aan moeten voldoen om geboekt te worden voor bepaalde campagnes. Het zijn eisen die gesteld worden aan modellen, het is geen normale weerspiegeling van onze maatschappij of hoe wij er uit zouden moeten zien.

Bron

Gelukkig zetten steeds meer merken en bedrijven zich in om modellen met een normaler figuur voor de camera te krijgen en dit is ook wat wij steeds meer te zien krijgen. Het komt dan meer overeen met de realiteit en het wordt steeds meer een normale afspiegeling van de maatschappij. Toch denk ik dat het nog lang duurt voordat dit helemaal gelijk is en misschien gebeurt dat wel nooit echt.

Wanneer je onzeker bent over jezelf en/of een eetstoornis hebt, kan de confrontatie met dunne modellen nog veel lastiger zijn. Veel mensen vinden het al moeilijk en confronterend, maar wat als je constant bezig bent met je eigen figuur, je gewicht en je uiterlijk?

Wat is normaal?
Wanneer je veel bezig bent met je eigen uiterlijk en je lichaam en hier onzeker over bent, kan je beeld van wat normaal is vertekenen. Als je om je heen kijkt, zie je waarschijnlijk wel dat er heel veel soorten lichamen zijn en weet je denk ik ergens ook wel dat ‘size 0’ niet normaal is, maar toch voel en zie je dat misschien anders. Het kan een nieuw streven worden om er net zo uit te zien als de modellen die je ziet, maar dat is niet gezond. Deze meisjes en vrouwen worden (als het goed is) goed begeleid in de modellenwereld en zien er zo uit voor hun werk. Wanneer je andere dingen doet, naar school gaat of werk hebt, is het niet nodig om er zo uit te zien en heb je er waarschijnlijk ook de tijd niet voor om die levensstijl er op na te houden. Daarnaast is heel veel van wat wij zien ook niet wat er echt is. We weten allemaal dat de wereld van photoshop een grote rol speelt bij mooie glamour en reclame foto’s. Op die manier kun je iedereen er perfect uit laten zien.

Hoe ga je hiermee om?
Wanneer je overal geconfronteerd wordt met (te) dunne modellen, is het heel lastig om dit te ontwijken. Dat kan dan ook niet altijd en daarom moeten we een manier vinden waarop we er wel goed mee om kunnen gaan zonder dat je direct van slag bent als je een advertentie ziet. Hieronder een aantal tips die je misschien kunnen helpen.

– Ontwijken kan niet altijd, maar zoek het niet bewust op
Je kunt niet altijd voorkomen dat je geconfronteerd wordt met reclames en advertenties waar modellen in zijn afgebeeld die het ‘perfecte’ lichaam in jouw ogen lijken te hebben. Je kan dat namelijk altijd tegenkomen. Ook op TV tijdens reclames of als je op straat loopt of in kledingwinkels. Daar hangen soms posters met foto’s waarop kleding is afgebeeld. Ook in webshops kom je dit natuurlijk in overvloed op je beeldscherm terecht. Jammer dat ontwijken niet kan, maar aan de andere kant is het ook goed om er mee om te leren gaan zodat je niet elke keer in paniek raakt of je rot voelt over jezelf als je het wel een keertje ziet.

Hoewel je weinig invloed hebt om de confrontatie hiermee omdat het nou eenmaal veel en op meerdere plekken te zien is, kan je er wel voor zorgen dat je het niet bewust op zoekt. Wanneer je allerlei modellen of ‘fitgirls’ volgt via Social Media zoals Instagram, dan zorg je zelf voor die confrontatie en dat je daar onzeker van wordt. Je hoeft ze niet te volgen, dat is een keuze. Als je weet dat je hier gevoelig voor bent en dat het je dag kan verpesten, raad ik je aan dit niet te doen. Op het moment dat je veel beroemdheden en modellen volgt, kan het ook zijn dat je beeld van de werkelijkheid verandert. Dat is niet het leven wat de meeste mensen hebben en op Social Media zijn de meeste mensen sowieso geneigd om ‘perfecte’ foto’s te plaatsen. Misschien herken je dat bij jezelf ook wel en neem je eerst heel veel foto’s en zet je alleen de leukste online. Dat is ook niet zo raar, maar Instagram weerspiegelt niet ons leven, maar slechts een klein deel hiervan en met een filter.

– Relativeer
Ik denk dat relativeren het belangrijkste is als je onzeker wordt van al die dunne modellen. Helaas is dat wel vaak het moeilijkste en is het makkelijker om het gewoon te ontwijken. Helaas kan dat niet altijd en daarmee pak je de oorzaak ook niet aan. Bepaalde gedachten zijn misschien een patroon geworden waardoor het normaal lijkt te zijn om dat te denken, terwijl het misschien wel helemaal geen fijne en helpende gedachten zijn. Het is goed om je te bedenken en soms ook voor jezelf te herhalen dat modellen in tijdschriften er niet zo uitzien in het dagelijkse leven maar dat foto’s voor tijdschriften altijd bewerkt worden. Daarnaast moeten zij er zoveel voor doen om er zo uit te zien, dat het niet haalbaar is voor mensen die een andere baan hebben of studeren. Een modellenlichaam hoeft geen streven te zijn voor mensen die dat werk niet doen. Je wordt er niet per definitie mooier of beter van. Je bent goed zoals je bent. Een gezond lichaam is het aller belangrijkste.

Bron

– Modellen zijn ook weleens onzeker
Net als dat jij weleens onzeker bent, zijn die vrouwen waar jij jaloers op bent of onzeker van wordt dat ook weleens. Ik denk namelijk dat iedereen weleens onzeker is. Niemand is perfect en iedereen heeft te maken met andere mensen. Denk bijvoorbeeld eens aan het leven van een model. Er is een enorme concurrentie, wij zien niet dat zij ook weleens afgewezen worden voor campagnes. Daarnaast kunnen zij ook onzeker worden van hun collega’s, eenzaam zijn als ze moeten reizen en vervolgens alleen op hun hotelkamer zitten en verlangen ze misschien wel naar het leven van andere mensen waarin ze niet de hele tijd met hun uiterlijk bezig hoeven te zijn. En jij bent misschien onzeker als je de bewerkte foto’s ziet, maar hoe denk je dat dat voor modellen is? Dat zij zichzelf op een manier in een tijdschrift zien waarop ze er heel anders uit zien dan als ze zelf in de spiegel kijken.

– Kijk eens met anderen in tijdschriften
Het kan heel goed zijn dat anderen anders kijken naar die modellen in tijdschriften en op webshops dan jij. Als ik bijvoorbeeld naar kleding aan het kijken ben op webshops dan valt een mooi gezicht mij eerder op dan een slank lichaam. Het kan goed zijn om met iemand in tijdschriften te kijken die minder onzeker is of geen problemen heeft met eten. Bespreek samen wat er door jullie hoofd gaat, waar je aan denkt en wat dat met je doet. Wat zijn de verschillen? Praat hierover. Het kan je helpen met relativeren en het in een ander daglicht te plaatsen.

– Werken aan je eigen zelfbeeld
Dit is op langere termijn denk ik de beste oplossing om hier mee om te gaan maar dit heeft veel tijd nodig. Het werken aan je zelfbeeld zorgt ervoor dat je beter over jezelf gaat denken, jezelf leert te accepteren zoals je bent en dat je waarschijnlijk ook lekkerder in je vel gaat zitten.

Wat doet het zien van dunne modellen met jou?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

6 reacties op “Onzeker door dunne modellen..”

  1. Ik streef het zelf niet meer na, relativeren heeft me daar erg in geholpen. Gedachten als voor hun is het hun werk en ze moeten er erg voor veel doen (en laten) en accepteren dat ik eenmaal geen dunne benen tot in mijn oksels heb ;( maar kijken waar ik wel tevreden over ben. Niet makkelijk als ik dan idd door een tijdschrift blader of een reclamespot voorbij zien komen………
    Gelukkig zie je steeds vaker modellen die wel heel slank zijn maar vooral ook fit en in shape…..niet skinny.
    Soms heb ik er moeite mee, omdat ik ergens de dunne modellen ook mooi vind, ik weet dat van mezelf.

  2. Wat een fijne blog! Heb die struggle zelf bij vlagen. Mij helpt t ook om te relativeren; het is onderdeel van hun werk om er zo uit te zien. Net als topsporters; het zou heel onrealistisch voor me zijn om van mezelf te verlangen te kunnen zwemmen als ranomi. Hoe hypocriet is het dan om van mezelf een modellenlichaam te eisen? Ik heb een vakgebied waar ik andere vaardigheden gebruik. Hoe cliché maar waar: focus op je talenten en mogelijkheden binnen je bereik in plaats van tijd en creativiteit te vermoorden met frustratie. Loslaten (vind de zin die nouska gebruikt erg mooi, iets als “loslaten om met open armen te kunnen leven”, dat is mijn mantra momenteel :-))

  3. Ik vind het lastig. Wanneer ik zo’n model zie denk ik gelijk: zie je wel dat je slank moet zijn, die modellen zijn niet voor niets zo dun, blijkbaar is dat gewoon mooier. Wat M. zegt helpt wel, dat je niet verlangt te kunnen sporten als een topsporter en je dus ook niet van jezelf moet verlangen het lichaam te hebben van een model.

  4. Bij mij helpt het om te denkend dat die modellen niet per se zo dun zijn omdat het mooier wordt gevonden, maar gewoon om in de kleding te passen. Het is niet meer dan logisch dat ze voor photoshoots van ieder kledingstuk maar 1 maat hebben, anders zou het het veel te duur worden.

  5. Ik vergelijk mij eigenlijk niet zozeer met modellen. Ik word gewoon onzeker van dunne klasgenootjes, knappe YouTubers, en gewoon zowat iedereen die ik op straat zie lopen 🙁

  6. @M.
    Wat je zegt klopt wel idd. raar dat we wel verwachten zo knap/slank te zijn als modellen maar niet van onszelf verwachten zo goed te kunnen sporten als topsporters. Wel n eye-opener eigenlijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *