De laatste tijd hoor ik van verschillende mensen dat ze last hebben van een ‘spastische darm’. Een spastische darm, wat officieel Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt genoemd, zorgt voor verschillende problemen bij de stoelgang. Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan je er vaak best veel last van hebben. Wat zijn de oorzaken en klachten, op welke manier kan je de klachten verminderen en is er een link tussen PDS en een eetstoornis? Lees verder en je vindt het antwoord op deze vragen.
Wat zijn de oorzaken van PDS?
Over de oorzaken van PDS is nog niet heel veel bekend, wel zijn er aanwijzingen dat stress en voeding een rol spelen bij PDS. Misschien ken je het wel, je bent ergens heel zenuwachtig voor, een moeilijk examen of een sollicitatiegesprek, veel mensen moeten dan ineens veel vaker dan normaal naar de wc. Stress heeft dus invloed op de werking van je darmen, wanneer je PDS hebt, nemen de klachten vaak toe als je in een stressvolle periode zit. Hoewel deze stress voorheen als een van de voornaamste oorzaken van PDS werd gezien, blijkt sinds kort dat dit een achterhaalde theorie is. Wetenschappers hebben dit onderzocht en kwamen tot deze conclusie, helaas hebben zij nog geen anderen duidelijke oorzaak ontdekt.
Dat voeding te maken zou hebben met een prikkelbare darm klinkt niet zo gek, er zijn bepaalde voedingsstoffen die voor je lichaam lastiger te verteren zijn dan de meeste andere voedingsstoffen. Ook eten mensen veel meer kant-en-klare producten en snacks. Ons voedsel wordt steeds minder vezelrijk, wat ervoor kan zorgen dat de darmen ontregeld raken.
Wat zijn de klachten die horen bij PDS?
Er zijn veel verschillende klachten en deze kunnen per persoon en zelfs per dag verschillend zijn. Wel zijn er een aantal klachten die bij bijna iedereen met PDS wel aanwezig zijn. Een ontregelde stoelgang. De ene periode last van diarree, waarbij je meerdere keren per dag naar de wc moet, de andere periode juist verstoppingen (obstipatie), waardoor je maar eens in de paar dagen naar de wc moet.
Buikpijn. Vaak begint de buikpijn tijdens of na het eten en neemt deze weer af nadat je naar de wc bent geweest. De pijn is meestal zeurend, maar soms komen er hevige pijnscheuten voor.
Opgeblazen gevoel. Bij ieder mens worden, tijdens het verteren van voedsel door de darmen, gassen geproduceerd door bacteriën, alleen bij mensen met PDS ligt deze gasvorming hoger dan bij de gemiddelde mens. Dit zorgt vaak voor een opgeblazen gevoel, wat in de loop van de dag minder wordt en ‘s nachts vaak verdwijnt.
Winderigheid en boeren. Een gevolg van het opgeblazen gevoel, wat hierboven is beschreven, is het moeten laten van winden en/of boeren.
Een borrelende buik. En dan niet van de honger, maar omdat je buik en darmen zo hard bezig zijn met het verteren van je eten, dit komt daarom ook vooral voor, nadat je gegeten hebt.
Wat kan je er aan doen?
Allereerst is het belangrijk om naar de huisarts te gaan, deze kan je namelijk medicijnen voorschrijven die de klachten kunnen verminderen. Zo wordt sinds kort antidepressiva gebruikt, dit om de pijn te verminderen en de kwaliteit van het leven te verbeteren. Daarnaast blijken ook probiotica goed te werken bij het Prikkelbare Darm Syndroom.
Het advies om voldoende vezels te eten blijkt achterhaald, juist de onoplosbare vezels in volkorenproducten kunnen de klachten verergeren. Hoewel er verder van geen enkel voedingsmiddel is bewezen dat mensen met een spastische darm er niet tegen kunnen, vermijdden veel PDS patiënten hetzelfde voedsel, zoals bijvoorbeeld gasvormende voedingsmiddelen.
PDS en eetstoornis,
Veel van de mensen die ik hoorde over een spastische darm, hadden ook een eetstoornis. Vaak waren ze bezig met het volgen van hun eetschema, maar de darmproblemen die daarbij kwamen kijken, weerhield hen er soms van om door te zetten. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar misschien ook niet zo gek als je bedenkt dat je darmen het behoorlijk zwaar hebben gehad. Heel weinig eten, dan misschien weer heel veel en soms ook nog laxeerpillen of andere middelen die geen goed effect op je darmen hebben. Wanneer je dan weer normaal gaat eten, moeten je darmen erg wennen, gelukkig heb ik van veel mensen ook gehoord dat de klachten weer afnamen. Helaas kan het soms zo zijn dat je darmen teveel schade op hebben gelopen, waardoor de klachten niet meer afnemen. Het is dus erg belangrijk om goed en gezond te eten, om zo te voorkomen dat je hier last van krijgt.
Wist je dat…
– PDS vooral voorkomt bij jonge volwassenen.
– Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben.
– 75% hiervan is vrouw.
– De klachten afnemen met de leeftijd, uiteindelijk verbeterd 30-50% van de patiënten.
Heb jij ook last van een spastische darm?
Wat doe jij om de klachten te verminderen?
Geef een reactie