Herken je het moment dat je het gevoel hebt dat je langzaam (of snel) rood aanloopt en dat iedereen naar je kijkt? Dat je je heel ongemakkelijk voelt wanneer je bijvoorbeeld iets aan iemand moet vragen, jezelf moet voorstellen of even niet weet hoe je met een bepaalde situatie om moet gaan? Sommige mensen hebben hier al heel snel last van maar ik denk dat iedereen dat gevoel wel kent. Blozen! Het is iets wat vaak heel romantisch neergezet wordt, maar in de praktijk is het vaak vooral gewoon ongemakkelijk. Toch kunnen rode wangen juist ook heel veel voor ons doen op een positieve manier. Het hangt niet altijd samen met een ongemakkelijk gevoel en geeft ons ook juist een gezonde uitstraling!
Een vriendin van mij heeft altijd rode wangen. Het is echt een heel duidelijk uiterlijk kenmerk van haar en ik vind het altijd heel mooi staan. Ze heeft ook een vrij bleke huid dus dit zorgt voor een gezond kleurtje. Ik heb van mijzelf niet echt rode wangen. Op het moment dat ik het warm heb gebeurt dit wel, maar het komt ook niet zelden voor dat dan direct mijn hele gezicht een kleur krijgt. Dat vind ik wel een beetje awkward.
In deze blog schrijf ik over rode wangen en rood aanlopen. Hoe ongemakkelijk het kan aanvoelen maar ook hoe je hier wat minder last van kunt hebben. Daarnaast zal ik schrijven over hetgeen dat eigenlijk tegenovergesteld is. Het zelf creëren van een rood of roze kleurtje op je wangen. Dit doen we vaak met make-up als blush en niet omdat we ons ongemakkelijk willen voelen, maar omdat het juist iets positiefs doet voor ons.
Onzeker door je eigen rode wangen
Wanneer je van jezelf rode wangen hebt of snel rode wangen krijgt, kun je dit he el fijn en mooi vinden maar het kan ook zo zijn dat je er onzeker van wordt. Rode wangen kunnen best opvallen en ondanks dat veel mensen dit juist mooi vinden, kun je er zelf misschien wel van balen. Je kunt bang zijn dat ze om de kleinste redenen nog veel roder worden en bang zijn dat anderen denken dat je je ongemakkelijk of onzeker voelt, dat je het niet naar je zin hebt, etc.
Blozen en ongemakkelijkheid
Wanneer je bijvoorbeeld iets moet doen wat je nerveus maakt, zoals het geven van een presentatie, kan het zo zijn dat je voelt dat je hoofd wat warmer wordt en dat je een kleur krijgt. Dit gevoel en je bedenken dat dit anderen misschien ook wel opvalt, kan er voor zorgen dat de angst of zenuwen nog meer toeslaan. Dit is nou net iets waar je niet op zat te wachten. Ook wanneer je in eerste instantie niet echt last hebt van angst of zenuwen, kan het gevoel dat je gezicht rood kleurt toch voorkomen. Op zo’n moment komt het totaal onverwachts en dit kan er voor zorgen dat je daarvan nerveus wordt.
Wat kun je er aan doen?
Wanneer je bloost, verwijden de oppervlakkige bloedvaatjes in je huid wat er voor zorgt dat er meer bloed gaat stromen en dat je huid dus rood wordt. Wanneer je bloost, hangt dit vaak samen met dat je gespannen bent. Ontspannen kan dus helpen om dit te verminderen. Probeer je te focussen op wat anders, bijvoorbeeld bij wat je op dat moment aan het doen bent en niet wat er allemaal in je lichaam gebeurt. Dit zorgt er wellicht voor dat je je hier minder druk over maakt en dat de kleur in je gezicht weer wegtrekt. Het kan ook helpen om van te voren te bedenken wat er zo erg is aan een beetje kleur krijgen in je gezicht. Is het echt heel erg dat anderen dat zien? Wat gebeurt er dan? Bedenk dat iedereen weleens bloost en dat dit niet altijd hoeft te betekenen dat je bang bent iets fout te doen of nerveus bent. Dit kan namelijk ook komen door de warmte en sommige mensen krijgen nou eenmaal sneller kleur op hun gezicht dan anderen. En wat als ze zien dat je nerveus bent? Is dat echt zo erg? Is het niet gewoon menselijk en dan juist extra knap op het moment dat je je hier doorheen slaat?
Door een beetje te relativeren kun je bereiken dat je het wat minder erg vindt als het gebeurt en doordat je wat meer rust hebt, kun je het op die manier ook beïnvloeden en beperken. Het gebeurt weleens, je hebt er niet altijd invloed op en dan kan je het misschien beter accepteren en er mee leren om te gaan. Je zou ook samen met een therapeut of vriendin wat helpende gedachtes kunnen bedenken of eraan werken dat je zelfvertrouwen wat meer toeneemt. Meer zelfvertrouwen en als je verbaal wat sterker en zekerder bent, maakt de kans dat je gaat blozen over het algemeen wat kleiner.
Wees ook trots
Ondanks dat het heel ongemakkelijk kan zijn en het je onzeker kan maken, zijn mooie rode wangen ook gewoon iets om trots op te zijn. Het heeft namelijk genoeg kanten die wel fijn zijn. Het geeft namelijk kleur in je gezicht wat vaak zorgt voor een frisse en gezonde uitstraling. Daarnaast zorgt het ook voor meer dynamiek en diepte. Het is niet voor niks dat mensen die dit niet van zichzelf hebben, dit vaak creëren met make-up.
Blush voor meer zelfvertrouwen
Ik gebruik eigenlijk bijna geen make-up maar iets wat ik wel bijna elke dag gebruik is blush. Ik heb van mijzelf niet echt rode wangen. Deze komen vaak pas wanneer ik het echt warm heb of bijvoorbeeld snel gefietst of gelopen heb. Als ik bijvoorbeeld na een lange dag in de spiegel kijk en ik zie dat ik geen of nauwelijks kleur op mijn gezicht heb, word ik hier niet blij van. Ik zie mijzelf liever met wat meer kleur omdat ik dan vind dat ik er gezonder en mooier uit zie. Blush zorgt ervoor dat je wat meer kleur krijgt, dat je een frissere uitstraling hebt en wat meer diepte in je gezicht krijgt. Het accentueert bijvoorbeeld ook je jukbeenderen. Het kan er echt voor zorgen dat je het leuker vindt om naar jezelf te kijken en dat het je zelfvertrouwen positief beïnvloed. Maar wat zijn de do’s en don’ts?
Kies een juiste kleur
De kleur die je kiest voor je blush is natuurlijk heel persoonlijk. De ene vindt felroze heel mooi en iemand anders neigt meer naar een soort perzik kleur. Zelf vind ik het mooi als het kleurtje dat je kiest past bij je huidskleur. Hier moet je soms heel wat verschillende blushes voor proberen voordat je de juiste hebt. Het kan helpen om te kijken welke kleur je huid krijgt als je bijvoorbeeld net hebt gesport. Dit is een kleur die jouw huid zelf aanmaakt en die dus over het algemeen hier wel bij past. Je kunt ook bij winkels verschillende kleuren uitproberen.
Niet teveel
Ik denk dat bij make-up altijd wel geldt: Less is more! Met blush kun je heel snel uitschieten waardoor je binnen no time teveel op je wang hebt. Het eraf krijgen is lastiger dan het aanbrengen, dus je kunt beter kleine beetjes aanbrengen en bijvoorbeeld kiezen voor meerdere laagjes in plaats van in één keer heel veel. Wat ik altijd doe en wat kan voorkomen dat je teveel aanbrengt, is de kwast eerst in de blush dopen en vervolgens eerst even op mijn hand af te schudden voordat ik het op mijn wangen en jukbeenderen aanbreng.
Een goede penseel
Het aanbrengen van blush kun je het beste doen met een iets groter en zachter borsteltje. Het is niet verstandig dit te doen met een oogschaduw of foundation penseel omdat dit sneller voor vlekken zorgt en het lastiger maakt om de blush goed te verspreiden. Maak het jezelf makkelijk!
Een poppen gezichtje met twee rondjes
Je kent het waarschijnlijk wel, het poppen gezichtje waarbij je twee rode of felroze rondjes hebt die zorgen voor kleur in je gezicht. Dit geeft echter vaak een onnatuurlijke uitstraling en ook direct een heel opgemaakte indruk. Begin met de blush op je wangen en veeg het uit langs je jukbeenderen naar je slapen toe. Zo creëer je een natuurlijke make-up look.
Blenden
Bij het bovenstaande is blenden eigenlijk het sleutelwoord. Dit betekent dat je het goed uitveegt waardoor het meer een geheel wordt met de rest van je gezicht.
Bloos jij vaak en hoe vind je dat?
Geef een reactie