Voor sommige vrouwen werkt de pil ideaal, voor anderen is hormonale anti-conceptie juist niet zo fijn. Waaronder ikzelf. Ik heb me nooit echt lekker gevoeld bij het gebruik van hormonale anti-conceptie. Toch gebruikte ik het jarenlang. Ik had namelijk erg last van PMS-klachten en ik had veel minder buikpijn als ik de pil slikte. Maar er waren ook nadelen en daarom stopte ik twee jaar geleden. Ik vertel je in deze blog waarom ik dat deed, hoe dat verliep en waar je op moet letten als je gaat ‘ontpillen’.
Eigenlijk zijn we er zo aan gewend geraakt dat je aan de pil gaat als je veel klachten hebt tijdens je menstruatie en/of bescherming nodig hebt tegen zwangerschap, omdat je nog geen kindje wilt. Je gaat naar de huisarts of belt hem/haar op en ontvangt de komende jaren een strip met pillen of je hebt vanaf die dag de Nuvaring in je koelkast liggen. Met deze toediening van hormonen kun je zwangerschap voorkomen, je menstruatie beter regelen of zelfs plannen en menstruatieklachten verminderen of uitschakelen. Maar schakel je dan niet nog meer functies uit?
Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je vruchtbaarheid tijdelijk uit te schakelen. Je kunt een spiraaltje nemen, de prikpil of een staafje in je arm laten zetten dat hormonen afgeeft. Hormonale anti-conceptie is de normaalste zaak van de wereld. In ieder geval, zo heb ik dat ervaren. Totdat ik me ging verdiepen in natuurlijke geneesmiddelen, natuurlijke cosmetica en natuurlijke anti-conceptie. Ik begon me af te vragen of het gebruik van hormonale anti-conceptie wel paste in mijn levensstijl en of het ook anders kon.
â¦Â Waarom stopte ik met hormonale anti-conceptie?
Toen ik las over de mogelijkheden om natuurlijke anti-conceptie te gebruiken (behalve condooms), leek het mij eigenlijk wel een goed idee om te stoppen met de Nuvaring die ik op dat moment gebruikte. Geen onnatuurlijke middelen meer in mijn lichaam, dat leek mij een goed voornemen. Behalve als ik ziek zou zijn of pijnstilling nodig heb natuurlijk. Het paste bij de andere voornemens die ik had op het gebied van gezondheid en daarom overwoog ik om ermee te stoppen.
Dat was niet de enige reden. Ik heb me nooit echt goed gevoeld bij het gebruik van de pil en Nuvaring. De hormonen gaven bijwerkingen zoals hoofdpijn, puistjes en uiteindelijk zelfs maandelijkse, heftige migraine. Zo erg dat ik me regelmatig moest ziek melden bij mijn werkgever, wat erg verstorend werkte. Eerder was ik wel eens drie maanden gestopt en voelde ik me veel meer ‘mezelf’. Ik weet niet goed hoe ik dat moet omschrijven, maar ik heb meerdere vrouwen horen zeggen dat ze dit herkennen wanneer ze stopte. Alsof je wat meer contact hebt met je gevoel, met jezelf. Je bent minder afgevlakt en komt dichter bij wie je echt bent.Â
Een andere reden is dat ik in een relatie zit. We gaan zelfs trouwen, zoals je misschien wel weet. We willen voorlopig nog geen kinderen, maar de stabiele relatie is voor mij wel een situatie geweest waarin ik gemakkelijker kon overstappen op natuurlijke anti-conceptie. Ik kon stoppen met de Nuvaring en we zouden samen gewoon kijken hoe het zou lopen en wat we zouden gaan gebruiken als anti-conceptie.
Wil jij ook ontpillen, dan is het natuurlijk wel belangrijk om te bedenken welke andere anti-conceptie methode je gaat gebruiken. Zomaar stoppen en niet zorgvuldig omgaan met condooms of afspraken is niet verstandig. Denk er dus goed over na en bedenk een alternatief als anti-conceptie, eventueel samen met je huidige partner.Â
â¦Â Wat doet het ontpillen met je?
In de bijsluiter of op internet vind je dat je gewoon kunt stoppen als je geen pil meer wilt slikken. Toch brengt dit wel wat teweeg in je lichaam. Wanneer je stopt met hormonale anti-conceptie kan je lichaam best wel even ontregelt zijn. Sommige vrouwen voelen dat, anderen hebben weinig tot geen last en stoppen heel gemakkelijk, zonder iets te merken. Dit verschilt per vrouw. Toch kan het fijn zijn om hier bewust mee om te gaan, zodat je je lichaam leert kennen en weet waar bepaalde verschijnselen eigenlijk vandaan komen.
De hormonen die in de pil, je spiraaltje, Nuvaring, prikpil of staafje zaten komen er niet meer bij, maar zitten soms nog wel enige tijd in je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meteen ongesteld wordt. Sommige vrouwen zijn direct weer vruchtbaar, bij anderen duurt dit enige tijd. Zorg dus dat je een andere vorm van anti-conceptie gebruikt, zoals condooms, in deze periode. Of je nu wel of niet ongesteld wordt, dit zegt niet perse iets over je vruchtbaarheid. Ben je na 3-6 maanden nog steeds niet ongesteld, overleg dan even met je huisarts.
Naast dat je menstruatie weer op gang moet komen, wat bij mij direct gebeurde de eerste maand, kun je ook last krijgen van anderen lichamelijke kwaaltjes. Mijn puistjes werden bijvoorbeeld een periode wat erger. Dat vond ik best wel moeilijk, maar na een half jaar werd mijn huid juist rustiger. Veel vrouwen krijgen minder puistjes door de pil. Maar sinds ik ben gestopt, is mijn huid juist rustiger geworden. Maar natuurlijk heb ook ik eens per maand wat extra onzuiverheden, als de rode vlag uithangt. Ik zou je aanraden om je huid niet extreem schoon te gaan maken, als je merkt dat je meer puistjes krijgt. Dat is soms lastig, omdat je het niet mooi vindt misschien, maar meestal wordt dit na een aantal maanden rustiger. Geef het wat tijd.
Buikpijn is een van de redenen dat ik aan de pil ben gegaan toen ik nog erg jong was. Ik had extreme kramp op de eerste dag van mijn menstruatie, zo erg dat ik lag te huilen op bed, soms moest overgeven en ik niet naar school kon. Dit was erg heftig en had veel invloed op me. Ik was dus ook bang dat deze pijn weer zou komen als ik zou stoppen met de Nuvaring die ik toen inmiddels gebruikte. En inderdaad, twee keer kreeg ik die extreme krampen. De andere maanden had ik ook flink last de eerste dag en voelde ik me knap beroerd, maar als ik dan met een kruik op bed bleef kon ik na een uurtje toch wel weer het een en ander doen en meestal ook gewoon naar mijn werk.
De buikpijn is niet leuk, dat geef ik echt wel toe. Ik zie er als een berg tegenop, maar ik kan er veel beter mee omgaan. Ik zucht de kramp weg, pak een kruik of vraag mijn vriend deze te maken, drink kamillethee en slik pijnstilling al de nachten voordat ik ongesteld moet worden, uit voorzorg dus. Meestal helpt dit wel. Ik voel me natuurlijk wel een dag heel erg brak, moe en ellendig. Maar als dat is wat mijn lichaam een dag per maand doet, dan moet ik dat maar even accepteren. Mijn lichaam doet iets dat gezond is; mijn baarmoeder schoonmaken en de ‘rommel’ daar beneden weggooien. Dat is een natuurlijk proces. Ik kan daar veel beter mee omgaan dan vroeger. Ik geef mezelf de ruimte, breng lekker veel tijd alleen door, ga in bad, kijk films en neem de nodige rust. Het mag van mij wel minder pijnloos, maar de ene vrouw heeft daar nu eenmaal meer last van dan de ander en ik ben een pechvogel op dat gebied, blijkbaar.
Ook met mijn stemming kan ik beter omgaan. Ik weet nu precies waardoor ik me voel hoe ik me voel. Ik zie via mijn Ladycomp en de app Clue wanneer ik ongesteld moet worden. Ik weet dus ook dat ik die week beter niet te veel grote beslissingen kan maken, ga er bewust mee om en begrijp heftige emoties wat beter of probeer deze wat milder te maken. In mijn pubertijd vond ik mezelf heel moeilijk in die periode en dat had toen ook invloed op mijn eetstoornis.
Ik weet nu waarom ik de dagen voor mijn menstruatie wat negatiever denk of sneller huil en probeer mezelf daar niet teveel door te laten leiden. Het begrip voor en de bewustwording van mijn cyclus heeft mij dus erg geholpen er rustiger doorheen te gaan. Ik heb er veel over gelezen, bekeken en ontdekt. Dit heeft mij veel inzicht gegeven in hoe mijn lichaam werkt en wat ik wel en niet van mezelf moet verwachten tijdens de vier cyclus-fases.
â¦Â Hoe bevalt het?
Inmiddels ben ik dus bijna twee jaar verder. Ik voel me minder vlak, meer mezelf, heb meer zin (if you know what I mean), kom voor mijn idee dichter bij mijn gelukkige gevoelens en heb geen migraine meer gehad. Die migraine had grote invloed op mijn leven, dus voor mij is dit erg fijn. Mijn huid is gekalmeerd en veel gezonder en mijn menstruatie is regelmatig. Na een half jaar had ik het gevoel weer “echt” ongesteld te zijn. Mijn eigen cyclus weer terug te hebben. Tussen de 29 en 31 dagen duurt mijn cyclus en de dagen dat ik menstrueer zijn er ook meer dan toen ik nog de Nuvaring of pil gebruikte. Toen was ik zo’n 3 dagen ongesteld en inmiddels 4-6 dagen. Blijkbaar is dit mijn natuurlijke cyclus en ik vind het wel mooi dat ik die heb leren kennen.
Ik heb niet alleen mijn cyclus, maar ook gewoon mijn eigen lichaam beter leren kennen. Ik vind het mooi hoe een lichaam, ons vrouwenlichaam werkt. Ik sta ook veel meer stil bij wat er wanneer in de maand met mijn lichaam gebeurt. Zo weet ik nu precies wanneer ik ovuleer. Dit kun je opmerken door bepaalde kenmerken, die je hier kunt lezen. Ik vind het mooi om veel bewuster met mijn cyclus om te gaan.
Ik weet nu niet wanneer ik ongesteld moet worden omdat mijn pilstrip leeg is of omdat mijn Nuva-wekker gaat, maar omdat ik bepaalde lichamelijke symptomen opmerk. Ik voel het aan mijn water, zo zou je het kunnen zeggen.Het luisteren naar mijn eigen lichaam geeft mij het gevoel dat ik de baas ben en dat het goed is zoals het is, wat mijn lichaam ook voor signalen geeft. Misschien is dat ook wel waardoor ik mij nog meer mezelf voel, juist omdat ik mijn lichaam laat zijn zoals het is. Op een niet-uiterlijk vlak heeft dit bijgedragen aan meer lichaamsacceptatie.Â
Sinds ik ben gestopt met hormonale anti-conceptie heb ik geen migraine meer gehad en daar dus ook geen heftige medicijnen voor hoeven nemen of mezelf voor ziekgemeld. Heerlijk! Een groot voordeel voor mij, omdat dit mij erg belemmerde en een teken was dat de hormonen van de Nuvaring me geen goed deden.
Wat ik minder fijn vind is de buikkramp. Die is toch echt wel heftiger dan voordat ik stopte met hormonale anti-conceptie. Maar ik probeer me daar die dag gewoon echt op in te stellen en het te accepteren en voorbij te laten gaan. Het duurt een dag, en daarna voel ik mij de rest van de maand gewoon fijn. Het gebruik van een menstruatiecup, een product dat ik maar twee keer per dag hoef te ‘verschonen’, kan ik mijn menstruatie ook beter accepteren.
Een ander nadeel is dat je niet meer kunt plannen wanneer je de klachten het beste kunt verdragen. Zo stelde ik mijn menstruatie wel eens uit (voor zover mijn lichaam het daar mee eens was) door de pil door te slikken of de Nuvaring meteen weer in te brengen bij het uithalen. Zo kon je bijvoorbeeld menstruatie-vrij op vakantie, een weekendje weg of je toetsweek doorkomen. Dat is nu wel anders, maar het is zoals het is en ik leer hierdoor nog eens extra goed wat mijn lichaam nodig heeft en dat je soms een pas op de plaats moet doen.
Ik ben inmiddels overgestapt op de Ladycomp, een anti-conceptie computer die met je lichaamstemperatuur je vruchtbare en niet-vruchtbare dagen doorgeeft. Daarover schrijf ik binnenkort een ander artikel, als jullie daar interesse in hebben. Maar wil je er vast meer over lezen, bekijk dan de website van LadyComp Nederland eens. De app Clue (is trouwens niet te gebruiken als anti-conceptiemethode, maar wel om tabellen van je temperatuur in te voeren en maandelijkse kwaaltjes) en de Ladycomp hebben mij veel inzicht gegeven in mijn cyclus. Het kan heel fijn zijn om dit bij te houden, zodat je leert luisteren naar je lichaam. Na een aantal maanden geeft zo’n app en de Ladycomp duidelijk aan wanneer bepaalde dingen in je maandelijkse cyclus gaat gebeuren en kun je je er dus ook op voorbereiden of merk je de signalen op die horen bij de fase waarin je zit. Ook een onregelmatige cyclus kun je op deze manier mogelijk beter leren kennen of verklaren.
Wil je met jouw vorm van anti-conceptie stoppen, maar ben je wel seksueel actief, zorg dan natuurlijk wel voor een goed alternatief, zoals condooms of de Fertility Awereness Method, Family Planning (onthouding tijdens je vruchtbare dagen) of een vruchtbaarheidscomputer, zoals de Ladycomp.
Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met anti-conceptie en wat je de voor- en nadelen ervan vindt.
Geef een reactie