Wellness en een eetstoornis

Een dagje wellnessen en vervolgens helemaal ontspannen thuis komen. Misschien zie je weleens aanbiedingen voorbij komen en ben je eigenlijk wel benieuwd hoe dat is. Misschien hoor je anderen er weleens over praten maar is het voor jou iets wat je misschien ooit een keer in de toekomst gaat doen als je durft. Want bij het woord sauna of wellness denk je direct aan lichaam, naakt, andere mensen, je ongemakkelijk voelen, je eetstoornis….

Sinds een aantal jaar ga ik heel regelmatig een dagje naar de sauna om weer even tot rust te komen in alle drukte. Ik ga eigenlijk meestal met één of meerdere vriendinnen en we kunnen zo een hele dag blijven (lees: van 11:00 uur ‘s morgens tot 23:00 uur ‘s avonds).

Bron

Vroeger dacht ik altijd dat ik niet van de sauna hield omdat ik het niet zo lang kon uithouden, dus toen was zo’n wellnessdagje niet zo interessant voor mij. Later merkte ik dat ik altijd het Turks stoombad in mijn hoofd had en dat er in een wellness center ook heel veel andere dingen te doen zijn. Voor een ultieme dag ontspannen en even een momentje voor jezelf zou ik iedereen een dagje naar een wellness center aanraden maar wanneer je een eetstoornis hebt, is de stap hier naartoe misschien wel heel lastig. Omdat veel mensen eigenlijk niet echt weten wat het precies is, leek het mij leuk om hier een keer een blog over te schrijven. Dit kan misschien wat angst wegnemen en misschien zorgt het er wel voor dat je er zelf een keertje van kunt gaan genieten. Want naar de sauna gaan is heel leuk en het is ook nog eens heel goed voor je.

Wat is een wellness resort eigenlijk?
Als ik zeg dat ik een dagje naar de sauna ga, zeg ik eigenlijk dat ik naar een wellness center ga. Het is nooit enkel en alleen een sauna. Een wellness center bestaat uit meerdere sauna’s en zwembaden en zit eigenlijk in een groot gebouw. Bekende wellness center zijn bijvoorbeeld de Zwaluwhoeve, Elysium, de Veluwse Bron en Thermen Holiday. Ze zitten verspreid door heel Nederland. Bij de meeste wellness resorts kun je van ‘s morgens tot ‘s avonds laat terecht en kun je kiezen tussen een dag en een avondtarief. Bij de sauna’s waar ik meestal naar toe ga kun je bijvoorbeeld betalen voor een hele dag van 10:00 uur ‘s morgens tot 23:00 uur ‘s avonds en dan kun je komen en weggaan wanneer je wilt en een avondtarief geldt dan vanaf 17:00 uur. Omdat er zoveel te doen is en er ook genoeg ruimte is om helemaal niks te doen, kan ik heel wat uurtjes doorbrengen in zo’n wellness center.

Damesdagen en badkledingdagen
Toen ik net kennismaakte met de wereld van de wellness ging ik altijd direct op de websites kijken of er badkledingdagen waren en dan wilde ik alleen op die dagen naar de wellness. Gelukkig zijn die dagen er en dat is vaak op een vaste dag per week bijvoorbeeld de maandag of de dinsdag. Meestal niet in het weekend. Er zijn ook vaak vaste damesdagen. Hierbij moet je wel opletten of het dan om een dames badkledingdag gaat of om een naaktdag voor vrouwen. Wanneer het er niet bij staat, kun je er vanuit gaan dat het om een dag gaat zonder badkleding. Dit is namelijk gebruikelijk in de wellness. Een paar jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik ook een keer naakt naar de sauna zou gaan, omdat ik dit aan het begin heel eng en ongemakkelijk vond. Uiteindelijk heb ik dat een keer gedaan en aan het begin was het heel gek. Juist omdat iedereen naakt rondliep alsof het de normaalste zaak van de wereld was en juist dit zorgde ervoor dat dat het ook was. Mensen zijn helemaal niet bezig met anderen en lijken ook absoluut niet bezig te zijn met wat anderen van hun zouden vinden. Inmiddels zie ik ook echt de voordelen in van naakt naar de sauna gaan. Het idee dat niemand met mij bezig is daar is heel fijn maar ook het feit dat je niet constant op natte koude badkleding zit is een bevrijding. Wel vind ik het heel goed dat die badkledingdagen er zijn. Anders had ik sowieso niet zo snel de stap gezet om überhaupt een keer naar de sauna te gaan en ik denk ook dat veel mensen zich daar gewoon fijner bij voelen.

Sauna’s
In een wellness center zijn veel verschillende soorten sauna’s dus ook als je nog geen die-hard sauna ganger bent kun je hier terecht. Er zijn vaak verschillende thema’s en warmtes. Er zijn sauna’s van 90 graden maar die vind ik zelf te heet, dus ik heb meer de voorkeur voor een 70 graden sauna. Verder zijn er bijvoorbeeld kleurensauna’s waarin de steeds wisselende kleuren ook allemaal een eigen werking hebben en zijn er vaak ook muziek- en filmsauna’s. Verder zijn er vaak sauna’s met speciale lampen, laconium sauna’s, die extra goed zijn voor de spieren. Het is belangrijk dat je je aan een bepaald ritueel houdt wanneer je in een sauna gaat. Dit betekent dat je er niet te lang in blijft zitten maar ook dat je zorgt dat je goed afkoelt door bijvoorbeeld even buiten te lopen, een koude douche of dompelbad te nemen. Hierdoor kan de hitte je lichaam verlaten. Als je dit niet doet, kun je erge hoofdpijn krijgen.

Bron

Opgietingen
Je kunt bij veel wellness centers ook deelnemen aan verschillende opgietingen, ook wel Löyly genoemd. Hierbij zit je met anderen in een sauna en krijg je een opgieting waarbij er water of ijs op de stenen in de sauna wordt gegoten waardoor er lucht vrijkomt en dit wordt met een handdoek naar beneden gewapperd. Dit voelt alsof er een soort warme deken over je heen komt. Vaak is er aan een opgieting een thema verbonden, bijvoorbeeld een scrub Löyly of een honing Löyly. Dit zorgt voor een extra toevoeging aan de opgieting.

Zwembaden
Je hoeft niet alleen voor de sauna’s naar een wellness center want er is veel meer te beleven. De meeste wellness centers hebben verschillende zwembaden. Degenen waar ik meestal naar toe ga hebben een groot bad waar je lekker in kunt zwemmen, een kruidenbad, jacuzzi’s, dompelbaden en ook verschillende zwembaden buiten. Ik vind dit een heel goede afwisseling met de sauna’s en zeker in de bubbelbaden buiten kan ik uren zitten. Ik vind het heel lekker dat je hoofd dan koud is en dat je dan tegelijkertijd in een heel warm bad zit. Heerlijk.

Rustruimtes
Ook is bij de meeste sauna’s een rustruimte aanwezig. Bij Thermen Holiday in Schiedam hebben ze bijvoorbeeld een grote ruimte met een Oosters sfeertje waar het ruikt naar Wellness en stil is. Het is ook de bedoeling dat het er stil blijft en het is ook een beetje donker. Er liggen matjes met een grote stapel kussens, lekkere stoelen, massagestoelen, matjes en waterbedden waar je heerlijk kunt uitrusten. Ook staat er een grote tafel waar allemaal tijdschriften op liggen. Ik breng vaak de tijd na het avondeten of na de lunch door in de rustruimte omdat ik het niet fijn vind om dan direct te gaan zwemmen of in een sauna te gaan zitten.

Massages
Bij wellness centers kun je ook behandelingen boeken zoals een ontspanningsmassage, een hammam ritueel of een beauty behandeling. Ook worden er vaak arrangementen aangeboden die je kunt boeken. Het ultieme cadeau om jezelf mee te verwennen.

Eetgelegenheden
In de meeste wellness centers is er een groot restaurant met een uitgebreide kaart. Van broodjes en salades tot diner, toetjes en borrelhapjes. Daarnaast zijn er ook vaak verse sapjes te verkrijgen en is er voor iedereen wel iets lekkers. De eetgelegenheden zijn vaak gezellig ingericht en soms is er ook een soort open haard waar je lekker bij kunt zitten. Je kunt er ook gewoon lekker zitten en een tijdschrift lezen. Wat ik heel relaxed vind is dat je na het eten gewoon kunt weglopen omdat alles op rekening wordt gezet. Je loopt dus niet met je portemonnee rond. Wel is het dan natuurlijk handig om zelf een beetje in de gaten te houden of je niet teveel geld uit geeft.

Een dagje wellness met een eetstoornis
Een dagje wellness als je een eetstoornis hebt is misschien wat minder onbezorgd en kan ook juist wel stress opleveren. Ik denk ook sowieso dat het niet voor iedereen iets is, sommige mensen houden hier gewoon niet van. Daarnaast denk ik ook wel dat het zo kan zijn dat je er nog niet aan toe bent. Wel denk ik dat het heel goed kan zijn voor je. Het is een heel positieve manier om met je lichaam bezig te zijn en goed voor jezelf te zorgen. Ik denk dat het sowieso spannend is als je een eerste keer gaat en dat je je afvraagt of mensen dan niet teveel op je gaan letten en een mening zullen hebben over hoe je er uit ziet. Ik heb gemerkt dat ik de eerste keer dat ik in de sauna was op een naaktdag, ik mij heel bewust was van mijzelf en mijn lichaam maar dat dit heel snel verdween door de rustige sfeer die er is. Ik merkte dat eigenlijk niemand met mij bezig was en dat iedereen daar is voor een andere reden, namelijk ontspannen. Een lichaam is gewoon iets wat bij je hoort maar wat verder eigenlijk niet zo bijzonder of gek is. Dat was wat ik heel erg merkte. Daarnaast was het aan het begin natuurlijk wel een bijzondere ervaring en concludeerde ik al snel dat geen enkel lichaam perfect is. Dat geeft ook rust ofzo.

Bron

Nu ik dit schrijf merk ik ook dat ik eigenlijk veel meer met mijn lichaam of dat van anderen bezig ben als ik gewoon op straat loop en kleding aan heb. Ik denk dat het een heel goede ervaring kan zijn om te merken dat mensen in deze setting daar helemaal niet zo mee bezig zijn. Daarnaast kan het een geruststelling zijn dat je eigenlijk de hele tijd je badjas aan hebt of je handdoek om hebt en dat je er zelf voor kan kiezen om dit minder te doen. Dat is niet gek. Ook in de sauna neem je je handdoek gewoon mee. Als je naar het zwembad durft, durf je dit ook. Alleen is de sfeer hier eigenlijk fijner en rustiger en is iedereen veel minder met anderen bezig. Daarnaast denk ik dat het goed is om met iemand te gaan waar jij je goed bij voelt.

Aanbiedingen: TIP!
Tot slot heb ik nog wel een goede tip. Een dagje wellness wordt vaak gezien als een luxe en dat is het natuurlijk ook. De entree voor een dag ligt vaak rond de €30,- euro en als je dan ook nog wat eet en drinkt en eventueel een behandeling neemt, kan het bedrag aardig oplopen. Wel zijn er bijna altijd leuke aanbiedingen bij wellness centers, bij groupon of vakantieveilingen, op marktplaats, etc. Ik ga eigenlijk nooit meer voor vol tarief naar de sauna omdat ik weet dat het goedkoper kan. Google even voordat je iets gaat boeken om geld te besparen.

Ga jij weleens naar de sauna?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

13 reacties op “Wellness en een eetstoornis”

  1. Heel tof artikel! Ik twijfel al heel lang of ik een keer een dagje zou gaan maar ik blijf het eng vinden om die stap te zetten. Ik denk steeds als ik x weeg, dan ga ik maar dat x getal gaat steeds naar beneden als ik er bijna ben hahah.

  2. Leuke blog .
    Ik ga heel vaak naar een Welness center. 1x in de maand.
    Of een dag of een avond ( van 17.00 tot 23.00 ).
    Ik zie het als een oplaad punt. ( even stekkeren 😛)
    Ondanks dat ik ook een eetstoornis heb. Heb ik geen moeite om daar rond te lopen.
    Misschien dat ik de eerste 5 minuten denk. WHOOO iedereen kijkt naar me. En ik kan hun gedachtes invullen. Na die 5 minuten, kan het me niets meer schelen.
    Ik geniet er er van, ik kom daar tot rust , kan me gedachtes uit zetten.
    En ga moe maar voldaan altijd naar huis..

    Over 13 dagen ik weer een dagje naar de sauna… Heerlijk…

  3. Ik ben een tijdje geleden naar Elysium geweest, en kwam daar echt heel erg tot rust.
    Vooral de rustruimtes deden me erg goed haha!
    ‘K ga zeker nog een keertje, al blijf ik toch liever op badkleding-dagen gaan. 😉

    Liefs

  4. wat voor soort eetstoornis heb je joyce ?

  5. Leuk : anorexia / NAO…….

  6. Hmm misschien moet ik toch maar eens gaan kijken.. Op badkledingdag. :p bedankt voor de blog, ik twijfel er al heel lang over. Twee jaar geleden via VakantieVeilingen geboekt, maar ik durfde echt niet. Na jouw blog denk ik wel 🙂

  7. Ik heb geen ES, maar ben wel erg onzeker en automutileer soms. Toch hebben een vriendin en ik besloten naar Elysium te gaan. Het was geen badkledingdag en ik vond het dan ook supereng. In de kleedkamer vond ik het eng, de eerste douche stelde ik graag nog even uit. Maar toch was ik er zo aan gewend. Ik merkte al gauw dat er niet echt naar je gekeken werd, ook al had ik zichtbare littekens. Ik heb echt genoten van de sauna’s, de zwembaden, de jacuzzi’s en vooral van onderaan een waterval zitten. Het voelde soms best vreemd, en ik was ook wel blij als ik ergens uitging dat ik mijn handdoek gauw om kon doen. Maar ik had nooit gedacht dat ik me zo relaxed kon voelen zonder kleren aan. Echt wel een mooie stap geweest.

  8. Ik heb met mijn moeder afgesproken om naar de sauna te gaan als het weer wat beter gaat.
    Kwa eetstoornis zou ik het misschien al wel durven, als ik een goeie zelfbeelddag heb.
    Maar met automutileren gaat het nu echt even niet…
    Jammer! Maar wel een motivatie!

  9. Dat bloot is wel heel er landgebonden. In heel veel landen is badkleding juist verplicht. Dus ga lekker in Duitsland of Belgie als je er ook niet van houdt. Of naar het Sanadome in Nijmegen, daar is badkleding ook verplicht. En ga dan niet in Noord-Europa want daar houden ze wel van bloot (behalve in heel toeristische oorden zoals de Blue Lagoon in IJsland want dat schrikt de toeristen af)

    Je kan natuurlijk ook bloot proberen maar je kan mag ook gewoon niet van bloot houden en dan zijn er genoeg andere opties 🙂

  10. Versie het klinkt heel fijn maar voor mij is dit niks durf noggeneens naar het zwembad of in een t shirt te lopen

  11. Leuke blog Laura! Ik ben nooit naar de sauna geweest, en wist ook niet zo goed wat het allemaal echt inhield. Maar het klinkt toch wel erg relaxed en fijn. Ik weet niet of ik overtuigd ben haha, misschien over een paar jaar.

  12. Ik vind het heerlijk en laat me niet tegenhouden door de ES. In het begin ben ik nog wel erg bezig met mijn lichaam, maar ik kan het daar meestal goed loslaten omdat het lijkt dat niemand zich iets aantrekt van zijn/haar eigen of jouw lichaam… behalve dan van er zorg voor te dragen… door jezelf die rust te gunnen, je huid eens lekker te scrubben, een massage te laten doen…

    En je ziet idd dat niemand perfect is.. zonder kleding zie je overal wel hobbeltjes, bobbeltjes, littekens, striemen, botten, vlekjes, …

    Nog een kleine opmerking… zelfs een dagje naakt welnessen hoeft niet te betekenen dat je een hele dag “naakt” hoeft rond te lopen… in het zwembad, de douche en in de sauna zit ik naakt, maar verder heb ik meestal gewoon lekker een handdoek om me heen of een badjas aan 😉

  13. Heel gek maar ik durf niet naar een zwembad, maar ik ga gerust naar een welniss. Ik denk omdat voor mijn idee er minder naar elkaar gekeken wordt en iedereen naakt is en dus de meeste mensen zich op hun gemak voelen. Ik voel me daar rustiger door denk ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *