Ik moet douchen, het is al vier dagen geleden. Maar ik wil niet. Ik haat douchen, maar ik wil me niet meer vies voelen. In sommige periodes douche ik elke dag, maar hoe vaak ik mezelf ook was, ik blijf me vies voelen. En nu wil ik juist weer niet douchen. Ik wil mezelf niet voelen, niet aanraken met wassen en afdrogen en ik wil mezelf al helemaal niet uitkleden. Ik wil niet met mezelf geconfronteerd worden. Ik wil niet douchen.
De badkamer was voor mij geen fijne plek toen ik nog erg worstelde met mijn zelfbeeld en eten. Ik had jarenlang een eetstoornis die ervoor zorgde dat ik angst en negatieve gedachtes ontwikkelde bij hele normale, dagelijkse activiteiten zoals douchen, aankleden, benen scheren of tanden poetsen. Dingen die horen bij het leven, dingen die voor heel veel mensen logisch, simpel en luchtig waren. Voor mij waren het rotklusjes die ik soms enorm kon uitstellen en waar ik een rotgevoel van kreeg. Ik verwaarloosde mezelf.
Douchen was de grootste confrontatie met mijn lichaam, iets wat ik niet wilde. Ik had grote moeite met mijn lichaam. Hoe het eruit zag, hoe het voelde en hoeveel het woog. Ik kon er niet naar kijken en wilde het negeren. Als ik moest douchen kon dat niet. Dan zag ik mijn lichaam weer en moest ik er weer aanraken. In het dieptepunt van mijn eetstoornis wilde ik dat liever niet. Ik vond mijn lichaam zo stom.
Onder de douche komen veel mensen met een eetstoornis in aanraking met triggers. De spiegel, hun negatieve zelfbeeld, de weegschaal in de badkamer of de aanraking en het zien van je lijf. Sommige mensen hebben naast een eetstoornis ook last van automutilatie, jezelf pijn doen. Ook in de badkamer of onder de douche kunnen dat soort gevoelens erg oplopen. Douchen wordt een gevecht met die triggers, een vervelende confrontatie met destructieve gedachtes, emoties die je weg wilde stoppen, dingen die je niet wilde zien of littekens die je wilt verbergen.
Dat douchen iets is wat erbij hoort, daar verander je niets aan. Toch zou ik het graag wat makkelijker voor je maken, nu je een eetstoornis of ander probleem hebt waardoor dit zo’n rotactiviteit is geworden. Daarom heb ik een aantal tips op een rij gezet, ook al vond ik het moeilijk die te bedenken. Want ik kan het niet voor je uit handen nemen en ik kan het ook niet voor je oplossen. Maar ik kan je wel aanmoedigen te blijven vechten, het voor jezelf zo aangenaam mogelijk te maken en er een ander draai aan te geven. Wie weet heb je er iets aan of heb je zelf fijne manieren gevonden waarop douchen fijner voor je is geworden in de loop van de tijd. Deel die tips ook gerust hier onder de blog, dan help je elkaar.
Spons, douchepuff of washand
Als je jezelf niet wilt aanraken, maar jezelf toch wilt wassen, kan het goed zijn om een leuke, fijne spons of iets ander te gebruiken. Je hoeft dan niet met je handen je lichaam te voelen. Ook zorgt dit voor meer schuim, zodat je jezelf even kunt bedekken wat ook een fijn gevoel kan geven. Dit is natuurlijk wel een tijdelijke oplossing, want uiteindelijk wil je er naartoe werken jezelf wel weer te durven aanraken en te wennen aan je lichaam na je eetstoornis. Maar voor nu kan dit een hele fijne oplossing zijn.
In geuren en kleuren
Maak het gezellig in de badkamer of in jouw douchecabine zelf. Koop bijvoorbeeld wat leuke badproducten om jezelf mee te douchen. Dingen die lekker ruiken, die je bezighouden onder de douche. Dingen die je zintuigen prikkelen, zodat je uit je negatieve gedachten komt. Je kunt denken aan leuke sponzen, zoals ik hierboven al beschreef, maar kijk ook eens bij Lush naar Shower Jelly of andere gekke producten voor onder de douche waar je ook meteen een beetje mee kunt spelen.
Maar je kunt ook verder gaan dan dingen die je gebruikt. Zet kunstbloemen in een vaasje in de badkamer, leg een grappige douchemat neer, hang plastic slingers op die normaal voor buiten worden gebruikt, Steek en geurkaarsje aan voor je gaat douchen en maak het gezellig voor jezelf. Je kunt eventueel ook een muziekje aanzetten met een radio of een speaker via je telefoon. Dit kan je allemaal een beetje afleiden. Maak de douche een fijne plek voor jezelf. Dit helpt je ook herinneren aan dat je er een fijne ervaring van wilde maken voor jezelf, ook al zink je weer even weg in negatief of destructief denken. Een vrolijke badkamer en fijne producten is een goede reminder dat je voor herstel en positiviteit wilde gaan.
Goed voorbereid
Als je gaat douchen, kan het handig zijn om van te voren alles klaar te leggen wat je nodig hebt. Je favoriete producten, ondergoed, sokken, de kleding of het huispak dat je aan wilt trekken, je gezichtsverzorging en dat soort dingen. Als je dat allemaal klaar hebt liggen en er echt een ritueel van maakt, heb je wat minder ruimte om negatieve dingen te gaan denken of te balen van je blote lijf.
Triggers uit de weg
Dat triggers er zijn weten we allemaal, het is belangrijk dat je een manier van omgaan met die triggerst kiest die voor jou werkt. Het kan zijn dat je jezelf tijdelijk in bescherming neemt door bepaalde producten die te maken hebben met zelfbeschadiging niet in de badkamer te leggen of dat door iemand anders te laten bewaren. Ook kan het helpen om een handdoek voor de spiegel te hangen. Je kunt de spiegel ook ontwijken als je de badkamer binnen komt. Na het douchen is deze meestal beslagen, dus kun je er toch niet meer in kijken. Naast dat het fijn kan zijn om triggers uit de weg te gaan, is het ook goed om er met iemand over te praten.
Hoe vind jij het om te douchen?
Fotografie: Joe St. Pierre, Martinak
Geef een reactie