Diarexia en diaboulimia

Iedereen kan een eetstoornis krijgen, zo ook mensen die daarnaast kampen met diabetes. Dit hoeft op zich niet zo’n probleem te zijn, zolang je maar goed met die diabetes omgaat en netjes je insuline blijft spuiten. Er zijn echter ook veel gevallen bekend waarbij mensen die lijden aan een eetstoornis gaan rommelen met hun insuline uit angst om aan te komen en in de hoop gewicht te verliezen. Dit kan erg gevaarlijk zijn en is sowieso heel schadelijk voor het lichaam. Dit wordt ook wel diarexia of diaboulimia genoemd. In deze blog zal ik wat meer uitleggen over deze verschijnselen.

Bron

Diabetes type I en II
Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, betekent kort gezegd dat je lichaam niet of verminderd in staat is om insuline aan te maken. Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel in het lichaam op orde te houden. Als je kampt met diabetes type I dan betekent dit dat het lichaam zelf helemaal geen insuline meer aanmaakt en bij type II wordt er te weinig insuline aangemaakt.

Diabetes gaat niet over en hoe de behandeling eruit ziet is afhankelijk van welke vorm van diabetes je hebt en je persoonlijke situatie. In veel gevallen zul je insuline moeten spuiten en bij diabetes type II kun je ook nog andere medicatie en advies krijgen over voeding en beweging.

Diabetes en een eetstoornis
Mensen die kampen met een eetstoornis en tegelijkertijd diabetes hebben, kunnen in de problemen komen met het spuiten van insuline. Veel mensen met een eetstoornis en diabetes spuiten minder of zelfs helemaal geen insuline in de hoop hiermee niet aan te komen of zelfs af te vallen. Door geen insuline te spuiten verdwijnen de suikers dan via de urine uit het lichaam in plaats van dat het goed opgenomen wordt door het lichaam.

Bron

Als je kampt met diabetes type I dan betekent dit dat je veel insuline zult moeten spuiten. Altijd als je iets extra eet, dan zul je hiervoor ook weer iets moeten spuiten. Kinderen die de diagnose diabetes al op jonge leeftijd krijgen, hebben hierdoor vaak al vrij jong een beperkt dieet. In de puberteit gaat het hierdoor geregeld mis waar diaboulimia kan ontstaan. De tieners willen net als leeftijdsgenoten ook een keer snoepen en niet telkens hoeven spuiten. Dan merken zij al snel dat ze de insuline ook niet kunnen spuiten en gewoon kunnen snoepen en dan zelfs afvallen omdat de suikers niet opgenomen kunnen worden in het lichaam. Als de bloedsuikerspiegel hierdoor echter te hoog oploopt, kun je zelfs in shock raken en ter plekke aan de gevolgen hiervan overlijden.

Lichamelijke gevolgen
De lichamelijke gevolgen van het niet of minder dan nodig spuiten van insuline worden echter behoorlijk onderschat. Als het lichaam te weinig insuline krijgt, dan kun je behoorlijk veel schade aanrichten en heb je meer kans op: uitdroging, nierschade, botontkalking, hart- en vaatziekten, aandoeningen aan het zenuwstelsel, blindheid, vermoeidheid, remming van groei (tijdens puberteit) en verslechtering van de diabetes. Al deze gevolgen kun je al in een vrij korte tijd merken.

Heb je een eetstoornis en diabetes waardoor je moeite hebt met het spuiten van insuline, bespreek dit dan met je behandelaar of iemand in je omgeving die je vertrouwt. Realiseer je dat je letterlijk met je leven speelt door geen of minder insuline te spuiten. Het kan verleidelijk zijn om hiermee te rommelen omdat het wellicht een eenvoudige manier lijkt om snel wat gewicht te verliezen, maar de gevolgen wegen daar niet tegenop. Door dit bespreekbaar te maken kun je met de mensen om je heen een plan bedenken over hoe je hier in de toekomst mee om kunt gaan. 

Bron

Ben jij bekend met diarexia of diaboulimia?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

13 reacties op “Diarexia en diaboulimia”

  1. ik heb diabeten type 1 en anorexia. Eerst deed ik nog niets slechts met mijn diabetes toen ik anorexia kreeg, maar zodra ik moest aankomen ging ik er mee rommelen. Ik voelde me altijd misselijk, moe en had hele erge dorst. Gelukkig gaat het weer goed met mijn diabetes. Ik ben blij dat het ook weer goed gaat want de gevolgen ervan zijn niet fijn. Ik schok er ook van toen ik het las. Hopelijk doe ik het nooit meer.

  2. Ik geeked dit heel erg. Het is gewoon een makkelijkere weg dan het “normale” dieeten of gewicht verliezen

  3. Ik heb ook diabetes type 1 en anorexia gehad. Ik heb nooit gerommeld met mijn diabetes gelukkig, Alleen mijn eetpatroon zo aangepast en eenzijdig gemaakt dat mijn suikerwaardes perfect waren. Met als gevolg dat ik veel te weinig voedingstoffen binnenkreeg en langzaam over een lange tijd afviel wat mij triggerde door te gaan, Het was een wisselwerking tussen diabetes en anorexia die hand in hand elkaar beïnvloedden. Ik kreeg de diagnose diabetes op mijn 15e en kort daarna ben ik gaan rommelen met eten, ik weet zeker dat zonder diabetes ik ook geen anorexia zou hebben gehad.

  4. Ik heb altijd een beetje twijfels over artikelen/ blogs over dit onderwerp. Er is zo weinig bekendheid over wat op zich niet goed is. Maar ik ken toevallig een meisje die door een artikel over diabetes en een eetstoornis op het idee kwam minder te spuiten… Zo gevaarlijk!

  5. Zelf heb ik type 1 diabetes en eetstoornis. Dit is een zeer riskante combinatie. Als je een hypo of hyper hebt heeft dit effect op je hongergevoel. Zeker bij eetbuien kan je bloedsuiker het niet aan en stijgt die tot extreme waarde waardoor je erg apathisch wordt. Ik heb in al die tijd moeilijk het onderscheid kunnen maken tussen wat bij mijn eetstoornis hoort en wat bij mijn diabetes. Ik ben blij dat er over geschreven wordt! Zelf heb ik er een interview over gegeven in de DiabC een aantal jaar terug.

  6. Ik heb diabetes type1, maar geen officiële eetstoornis. Maar toen ik depressief was heb ik wel veel eetbuien gehad en toen verwaarloosde ik mijn diabetes ook omdat het me teveel moeite kostte allemaal. Dus toen ben ik wel in het ziekenhuis beland en dat is voor mij echt een les geweest om hoe ik me ook voel, wel mijn diabetes te reguleren. En nu gaat het gelukkig al weer 2 jaar goed.

  7. Ik ben zelf helaas ook bekend met deze combinatie. Heb diabetes type 1 en al een lange tijd boulimia. Mijn compensatie middel is geen of te weinig insuline spuiten voor eetbuien en dit gedrag heeft mij meerdere keren bijna mijn leven gekost. In de zin van dat ik in mijn ergste periodes qua eetstoornis bijna geen insuline meer spoot. het gaat met tijden beter, maar het blijft erg lastig omdat je continu een middel in handen hebt (de insuline) om je gewicht te beinvloeden. Ben lange tijd opgenomen geweest bij de Ursula en ben daar erg goed geholpen. Ze hebben daar ervaring met deze lastige combi en ik kan dan ook iedereen aanraden hier heen te gaan als je de combi diabetes type 1 en eetstoornis hebt

  8. Toen ik ruim een jaar geleden opgenomen was in de Ursula kliniek had ik ook een groepsgenoot die deze combinatie had en ik vond ook dat de Ursula er erg goed mee om kon gaan!

  9. ik heb al sinds mij 11de diabetes type 1 en anorexia. (ben nu 18)
    uiteindelijk veranderde dat naar diaboulimia. het werd uiteindelijk zo extreem en gevaarlijk dat ik meerdere malen per jaar in het ziekenhuis belande. mijn lichaam is zo kapot geraakt van alles, dat ik nu nierfalen, een hart ritme stoornis, een te trage schildkliergastro refluxziekte en spierzwakte heb. ik begon meteen te huilen toen ik dit artikel in mijn mailbox zag staan… EINDELIJK wat over diabetes en een eetstoornis! het word zo onderschat! ook alle dokters die ik de afgelopen jaren heb gezien en psychiaters wisten niks af van diaboulimia. echt stom. niemand begreep het. zo fijn om dan nu te zien dat het eindelijk wat bekender gaat worden.. ik voel me nu niet meer zo alleen…

  10. Ik ben blij dat dit er op staat ik ben de gene die jullie via instagram een berichtje hier over stuurde of jullie hier over iets op konden zetten heel erg bedankt en ik vind het super fijn dat er meiden op reageren die hier ook mee zitten jullie kunnen me volgen op insta daar zie je me weg naar recovery @bo_recovery ik volg terug loves Bouchra

  11. toevallig las ik dit een paar dagen eerder ergens anders, op Facebook volgens mij, en toen bracht het mij om eerlijk te zijn op een idee. Ik wil dit niet omdat ik al zát gevolgen heb van mijn diabetes, lokaal doe ik het zo goed mogelijk (nierfalen, hartritmestoornis, etc etc etc) maar toch wil ik ook wel weer het proberen om te kijken of het werkt… dus nu loop ik tussen de dingen in dat ik het wel doe maar ook weer heel bang ben en een mega geweten op mijn schouders. Ik heb eerder wel anorexia gehad, ook in de tijd van mijn diabetes al, maar at gewoon niks en spoot wel goed, dus dit is heel wat anders en ik weet niet wat ik ervan moet vinden..

  12. Wat goed dat jullie wat over dit onderwerp – Diabetes & eetstoornis- plaatsen!
    Ik ben een moeder van 37 jr. die door een alcoholverslaving, boulimia en een depressie een heleboel aangekomen is… Het voelt heel dubbel; ik weet echt dat ik met mijn diabetes *extra* goed voor mijzelf zou moeten zorgen maar ik zou het liefst heel veel afvallen :(.
    Het feit dat ik twee zorgkinderen heb waarvoor ik alleen de zorg draag keeps me strong; ik moet doorgaan!!

  13. Kom je dan aan van insuline spuiten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *