PsyQ eetstoornissen programma

Het programma Eetstoornissen van PsyQ behandelt mensen voor wie eten en gewicht een obsessie is. PsyQ biedt behandeling op verschillende plaatsen in Nederland. In grote lijnen wordt op elke locatie dezelfde vorm van behandeling geboden. Het kan echter verschillen omdat er per regio variatie kan bestaan in wat er door patiënt gevraagd wordt.

De behandeling kan bestaan uit individuele gesprekken met iemand die gespecialiseerd is in de behandeling van eetstoornissen. Is voor jou een intensiever behandeling beter op z’n plaats, dan biedt PsyQ een groepsbehandeling.

Er zijn gespecialiseerde groepsbehandelingen voor mensen met Anorexia of Bulimia nervosa, Eetbuistoornis en Obesitas. Ook wordt er op sommige locaties begeleiding geboden aan mensen die een maagband operatie zullen ondergaan of al gehad hebben. Voor Boulimia en Eetbuistoornis biedt PsyQ ook behandeling online.

Behandelvormen

Poliklinisch

Individuele gesprekken: Bij beginnende of niet al te ernstige Anorexia en Boulimia nervosa krijgt u bij voorkeur een individueel traject aangeboden. Samen met een hulpverlener kijkt u hoe u uw eetpatroon kunt normaliseren, het overgeven/en of laxeren kunt stoppen en een reëler lichaamsbeeld kunt krijgen. Ook wordt aandacht besteed aan andere vaardigheden, zoals het versterken van uw zelfbeeld

AN & BN-groep: groep voor vrouwen die merken dat hun eetprobleem is uitgegroeid tot een eetstoornis. Het is een programma van een halve dag per week. Dit wordt begeleid door een psycholoog, een therapeutisch medewerker en één keer in de veertien dagen een diëtiste.
De groepsbehandeling beslaat minimaal 12 en maximaal 20 bijeenkomsten.

Educatiegroep: In zes gestructureerde bijeenkomsten krijgt de cursist informatie over oorzaken en gevolgen van eetstoornissen. De groep heeft verschillende functies.

  • als overbrugging tussen intake en daadwerkelijke behandeling
  • voor patiënten die nog onvoldoende gemotiveerd zijn
  • voor patiënten met eetproblemen die meer informatie willen.

Rehabilitatiegroep: De rehabilitatiegroep Anorexia en Boulimia nervosa is bedoeld voor mensen met langdurige klachten vanwege de eetproblematiek. De begeleiding in de groep richt zich vooral op het versterken van de gezonde kanten van patiënten. Hierdoor wordt vanuit de klachten minder lijdensdruk ervaren. De aandacht richt zich dus meer op het leren leven met de eetstoornis, omdat we weten dat een kwart van de patiënten helaas niet van de Anorexia of Boulimia afkomt.

Deeltijd jeugd

  • voor 16 t/m 19 jaar 
  • twee dagdelen per week. 
  • onderdelen: doelen stellen en bespreken, psychomotore therapie, creatieve sociotherapie en gezamelijk lunchen. 
  • Ook onderdeel van de behandeling voor jongeren met een eetstoornis zijn individuele gesprekken en het betrekken van je ouders bij je behandeling. 
  • 6 tot 9 maanden

Deeltijd volwassenen

Een groepsbehandeling varieert van een halve dag tot vijf dagdelen per week, afhankelijk van de locatie waar u zich aanmeldt. De meeste groeps-behandelingen bestaan uit zogenaamde open groepen. Dit betekent  dat u kunt beginnen zodra er een plaats open is. Een uitzondering hierop is de behandeling voor obesitas en eetbuistoornis. Hiervoor bestaan ook gesloten groepen die een of twee keer per jaar starten. De duur van de groepsbehandelingen is gemiddeld zes tot negen maanden.

1-daagse:
Dit is een groepsprogramma van één werkdag per week voor vrouwen met klachten die horen bij Anorexia of Boulimia nervosa. De klachten zijn zodanig dat het dagelijkse leven er niet zo ernstig door wordt belemmerd dat werken of studeren onmogelijk is geworden. Deelnemers volgen een intensief programma met verschillende groepsonderdelen. Dit duurt gemiddeld 8 maanden. In de regel zijn er daarnaast geen individuele gesprekken met een behandelaar. Begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste is onderdeel van het programma.

3 – daagse:
Dit deeltijdprogramma is verspreid over drie werkdagen per week. De groep is bedoeld voor vrouwen met ernstige klachten die horen bij Anorexia of Boulimia nervosa. De klachten zijn zodanig dat het dagelijkse leven er door wordt overheersd. Deelnemers volgen een intensief programma in verschillende groepen, dat zo’n 8 maanden duurt. Ook zijn er wekelijkse individuele gesprekken met een behandelaar en begeleider. Begeleiding door een diëtiste is onderdeel van het programma.

Reguliere behandeling BED

De reguliere behandeling voor de eetbuistoornis bestaat uit een groepsbehandeling of individuele gesprekken.

Op meerdere vestigingen is er een BED-groepsprogramma van 1 dagdeel per week. Dit programma duurt 24 weken. Het doel van de behandeling is om jouw eetbuien terug te dringen. Begeleiding door een diëtiste is een vast onderdeel van het behandelprogramma voor mensen met een eetbuistoornis. De groep zelf is een belangrijk therapeutisch instrument (peer counselling).

Na afloop van dit programma kan je kiezen voor een vervolgprogramma dat 6 tot 12 maanden duurt.
Dit is een groep die iedere week één uur bij elkaar komt.

 

 

Terugvalpreventiegroep: In deze groep wordt gewerkt aan het opstellen van een terugvalpreventieplan. De situaties of emotionele triggers die tot overeten of lijnen leiden, worden geïnventariseerd. Bij elke terugval wordt vantevoren in kaart gebracht welk gedrag in zo’n situatie het snelst de terugval doet afnemen.

Contact

Je kan terecht van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 17.00 uur.

Behandelingen in:
Amsterdam, Apeldoorn, Beverwijk, Breda, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Heerlen. Hilversum, Leiden, Maastricht, Purmerend, Roermond, Rotterdam, Spijkenisse, Tilburg, Utrecht, Venlo, Zaandam en Zoetermeer.

Bij al deze vestigingen kan je terecht voor een intakegesprek. Voor de behandeling zal je in een enkel geval worden doorverwezen naar een andere vestigingen. Indien dat zo is, hoort je dat in het adviesgesprek na de intake.

Tel: 0900-2357797

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

14 reacties op “PsyQ eetstoornissen programma”

  1. daar zit ik ook O.o
    ben pas net met behandeling begonnen dus kan er niet zo heel veel over vertellen nog. wel dat de wachttijden heel lang zijn (komt ook omdat je van de de ene psych naar de ander wordt verwezen en ze dan allemaal net met vakantie moeten..) nouja overal zijn de wachttijden wel lang.. maar bij mij zaten tussen aanmelding en eerste behandeling meer dan 3 maanden

  2. Oh echt? Ik ben er ook net begonnen, maar ik was vrij snel aan de beurt eigenlijk. Ligt er misschien ook aan welke vestiging je zit & welke eetstoornis je hebt ofzo.. Ik weet niet.

  3. Ik zit er zelf nu ruim 4 jaar en ik ben er tevreden over. een jaar lang de driedaagse gedaan en dat was een goede opstap naar waar ik nu ben gekomen!

  4. Ik ben er ook aangemeld, zit nu in de wachtgroep. Dat is een overbruggingsgroep naar fase 1…
    Ik ben er tot nu toe wel tevreden over..

  5. ik ben ook al een hele poos aan het wachten voor mijn behandeling gaat beginnen.. sinds 29 maart.. mn eerste therapie zal 7 juli worden.. pffft. hoop wel dat t gaat werken..

  6. Hoi

    Is er iemand die zich gaat voorbereiden op een maagband of maagverkleining, of die er al een heeft.
    groetjes Ineke

  7. Hoi,

    is er iemand die in Eindhoven in behandeling is?
    Welke vormen van therapie hebben ze daar en hoe is het daar?

    bedankt!

  8. Ik heb nao, was eerst naar ggz veghel.. groepsbehandeling past niet bij mij.. psych Roozen zat ook meer op haar horloge te kijken dan naar mij te luisteren.. Ben ik zelf op zoek gegaan naar alternatief.. kwam bij PsyQ uit… Ben vrijdag op intake geweest bij mevr. Van Nuenen. Erg positief. Maandag moet ik weer voor deel2 inzake.. daarna pas behandeling. Ze zijn nu pas mensen aan het oproepen van vorig jaar oktober! Ik hoop wel dat ik snel hulp krijg, sta onderhand 1 jaar op wachtlijsten!

  9. Zijn ze mooi laat mee in Enschede :P!

  10. Weet iemand of bij Psyq (rotterdam) de eetstoornissen anorexia en boulimia bij elkaar zitten in de groepstherapie of dat ze gescheiden zijn? Ik ga zelf namelijk binnenkort beginnen bij Psyq.

  11. anoniem1: ja die zitten door elkaar (maar bmi moet boven de 18 zijn om erin te mogen volgens mij)

  12. ik heb helemaal geen wachtlijst gehad, ben net begonnen. Kon meteen van start. weet nog niet hoe het gaat maar voel me wel geholpen.

  13. waaardeloos
    ben echt niet geholpen daar,.
    en werd echt heel raar aangekeken steeds,
    uiteindelijk met een ibs naar een andere kliniek gegaan
    en daarna gewoon weggestuurd bij psQ en stond er alleen voor.
    want ze konden me niet helpen omdat t te ernstig was.
    stuur me dan door ofzo.

  14. hmh ik moet me dus bij deze kliniek aanmelden van mijn huisarts, maar als ik deze laatste reactie lees van LIS, klinkt het niet bepaald goed…… “en dat terwijl dit me eerste keer gaat worden, bizar spannend is!!”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *