Het is mei en dat betekent dat het bijna echt zomer is. In de winkels kom je al volop bikini’s tegen. Voor de een iets leuks om te gaan kopen, voor de ander een kledingstuk dat veel onzekerheid en angst oproept. Toen ik een eetstoornis had, had ik ook grote moeite met warm weer en blote kleding. Ik hou heel erg van de zon en warmte, maar alles wat erbij kwam aan gedachtes in mijn hoofd, maakte de zomer er niet leuker op. Ik werd gestresst en ging alleen nog maarr meer op mijn lichaam en eetgedrag letten. Misschien herken jij dit wel. Ik heb daarom een aantal tips, ervaringen en leuke bikini’s voor je op een rij gezet. Hopelijk kun jij dan ook wat meer genieten van deze zomer.
1. Je mag het eng vinden
Ten eerst is het belangrijk dat je niet boos op jezelf wordt omdat je het moeilijk vindt om jezelf in bikini te vertonen deze zomer. De helft van mijn vriendinnen vind het ook weer eventjes spannend om hun badkleding aan te trekken en voelt zich daarin, zeker de eerste paar keer, hartstikke ongemakkelijk. Ook vrouwen die geen eetstoornis hebben, moeten even wennen. Het is sowieso niet raar om je eventjes ongemakkelijk te voelen wanneer je ineens in niet meer dan een klein broekje en topje tussen grote groepen mensen door moet paraderen of half naakt in het zwembad moet springen.
Word dus niet meteen boos op jezelf als je merkt dat je er tegenop ziet. Dat mag en is helemaal niet gek. Wees een beetje lief voor jezelf. Ik zou natuurlijk voor je wensen dat je er niet mee zat, maar veroordeel jezelf er niet te hard op. Het is niet fijn om er over te stressen, maar als je het ook nog eens stom van jezelf vindt omdat je er over in de stress schiet, maak je het alleen maar erger. Een beetje onzeker zijn, het spannend vinden of even moeten wennen, is helemaal niet gek. Bespreek dat ook met je vriendinnen, die herkennen het vast voor een groot deel.
2. Hoe belangrijk is het?
Ik weet nog goed hoe belangrijk ik het vond om er perfect uit te zien als ik naar het strand ging. Toen ik herstelde van mijn eetstoornis werd het echter steeds minder belangrijk. Ik zag in dat plezier maken veel belangrijker was dan een modeshow lopen op het strand. Lekker belangrijk of mijn figuur helemaal perfect was of niet, het ging om het plezier dat ik had met vrienden, de frisse zeelucht en ontspanning. Denk er eens goed over na wat jij belangrijker vindt. Plezier of je uiterlijk? Probeer de druk die jij op je uiterlijk legt stap voor stap een beetje los te laten.
3. Waar voel jij je prettig in?
Er zijn heel erg veel verschillende soorten bikini’s, tankini’s en badpakken. Alles is momenteel wel in de mode. Je kunt kiezen voor klein en laag bikinibroekje, maar ook de hoge taille broekjes zijn hip. Je kunt kiezen voor een smal en klein bovenstukje, een push-up topje of een lang bovenstukje als bikinitop. Kijk niet alleen naar wat je vriendinnen dragen of wat in de mode is, maar kijk vooral naar iets waar jij je prettig in voelt, dat staat je vaak het mooist.
4. Jouw figuur, jouw bikini
Bij ieder figuur staat een andere bikini mooi. Natuurlijk heeft dat ook met smaak te maken, maar niet alles past even goed bij ieders postuur. Zo heb je te maken met je cupmaakt, heupen, verhoudingen en of je iets voller, gemiddeld, slank of dun bent gebouwd. Pas eens verschillende bikini’s aan, om te zien wat het mooiste staat bij jouw lichaamsvorm. Misschien heb je wel een perfect figuur voor zo’n hoog jaren ’50 dragen, maar wat bij jou mooi staat. Iedereen heeft een totaal ander figuur.
Tips voor een bikini bij jouw figuur
Brede heupen: Geen tanga, maar wel een smal (normaal) broekje of hipster
Smalle heupen: Hoog broekje of tanga
Voller figuur: Hoog broekje, lang bovenstukje of badpak
Kleine borsten: Push up of beugel-bh, ruches of sliertjes aan bovenstukje
Grote borsten: Beugel-bh of bikinibovenstukje met brede bandjes of badpak
Brede schouders: Halterbikini
Plattere billen: Ruches of franjes aan broekje of hipster
5. Kijk eens om je heen
Waarschijnlijk kijk jij net als veel anderen vrouwen vooral naar de lichamen van vrouwen die slanker, bruiner en gespierder zijn. Je ziet eigenlijk alleen maar mensen die er in jouw ogen mooier uit zien. Toch raad ik je aan om eens te gaan letten op mensen met een figuur dat jij minder mooi vindt. Let eens op de putjes in billen, striae, buikjes, borsten of huidskleur bij anderen. Het klinkt raar om te oordelen over anderen, maar dat doe jij ook over jezelf. Je hoeft het niet hardop te zetten, het gaat erom dat je ziet dat anderen, de meeste vrouwen, ook gewoon imperfecties hebben, maar er alsnog heel mooi uit kunnen zien of genieten van een dagje strand. Onthoud dat er altijd iemand knapper en iemand minder knap is dan jij. Het maakt dus geen bal uit.
6. Verzorging
Ik voel mij altijd veel zekerder en mooier als ik mezelf goed heb verzorgd. Ik raad je dan ook aan om voordat je naar het strand gaat aandacht aan jezelf te besteden. Het voelt fijn als je een glanzende ingesmeerde huid hebt, goed beschermd bent tegen de zon, zodat je je niet verbrandt. Maar het kan ook fijn zijn om je nagels te lakken, je haar op een leuke manier te doen, een geschikte crème voor je gezicht te gebruiken en waterproof mascara op te doen. Je hoeft dit niet allemaal te doen natuurlijk, maar je kunt er wel een stukje lekkerder door in je vel komen te zitten, omdat je op een positieve manier aandacht aan je lichaam geeft. Je bent dan misschien niet zeker van je lichaam, maar van je verzorging wel.
7. Broekje, sarong of rokje
Mocht je naar het toilet moeten of even iets te eten of te drinken gaan halen, dan kan het fijn zijn om een omslagdoek, rokje of broekje aan te trekken. Het is helemaal hip om wijde tunieken te dragen waar je bijvoorbeeld je bikini doorheen kunt zien. Het staat niet alleen leuk, je voelt je ook meteen wat comfortabeler.
H&M
8. Littekens en de zon
Als je voorheen of momenteel problemen hebt m.b.t. zelfbeschadiging, kan het lastig zijn om jezelf in bikini te laten zien. Natuurlijk is het tip 1 om te stoppen jezelf te beschadigen en er hulp voor te zoeken. Toch kan het ook lastig zijn als je er al mee gestopt bent, maar nog littekens heb. Je kunt natuurlijk binnen gaan zitten in je uppie, maar waarschijnlijk helpt het je meer om je over de schaamte heen te zetten. Kies een bikini of kledingstuk waar jij je prettig in voelt. Je kunt ook zelf afbouwen van lange mouwen/pijpen naar korte in verschillende kleine stapjes. Je vriendinnen vertellen over je verleden of de problemen die je hebt, kan je op verschillende vlakken goed helpen om toch lekker van de zon te genieten.
♥ Scarlet over bikinistress
Toen ik nog een eetstoornis had ging ik eigenlijk nooit meer zwemmen. Dit kwam doordat ik me lelijk voelde en doordat ik depressief was en dus nergens zin in had. Ik voelde me bovendien ook vreselijk kwetsbaar zonder kleding zo op het strand of bij het zwembad. Ik had het gevoel dat mensen naar me keken en me uitlachten. Ik voelde me vreselijk ongemakkelijk en zat het liefst met kleding aan op het strand. Tegelijkertijd was dit ook erg jammer, want ik was dol op zwemmen en dat plezier ontnam ik mezelf door nooit meer naar het strand of zwembad te gaan ook. Terwijl vriendinnen met elkaar in de zon lagen op het strand en ijsjes aten, zat ik thuis achter de computer of televisie en was ik in mijn hoofd bezig met eten en afvallen.
Nu ik van mijn eetstoornis af ben is het echt niet zo dat ik nu zonder enige moeite naar het strand ga. Ook vandaag de dag heb ik nog mijn onzekerheden (wel minder dan vroeger gelukkig!) en voel ik me niet altijd op mijn gemak. Ik ben bijvoorbeeld echt superwit, dus als ik over het strand loop, is het alsof ik reclame maak voor Melkunie. Als er dan naast me een paar prachtige jonge vrouwen liggen met goudbruine huid, dan voel ik me best wel een beetje onzeker. Het verschil met vroeger, is dat ik me nu niet meer laat tegenhouden door mijn onzekerheden.
Ik denk dat het deels ook wel vrouw eigen is om wat onzeker te zijn over je lichaam, dat staat los van het wel of niet hebben van een eetstoornis. Mijn vriendin trekt ook niet juichend haar kleding uit of rent trots in string het strand over.
♥
Tijdens mijn eetstoornis had ik, zoals ik eerder in dit blog al beschrijf, erg veel last van stress als het warmer weer werd. Ik was erg bezig met mijn lichaam, zo erg dat ik er ongezond door ging leven en mijn lijf geen goed deed met het eetpatroon dat ik aanhield. Ik heb nog altijd spijt van wat ik mijn lichaam in die tijd heb aangedaan. Ik voelde me helemaal niet fit in de zomer, maar was erg aan het piekeren, misselijk, duizelig en in ieder geval niet aan het genieten. Gelukkig heb ik geleerd dat wel weer te kunnen van het heerlijke zonnige weer.
Ik heb mijn lichaam weer mooi leren vinden. En ja, daar zijn inderdaad wat jaren overheen gegaan. Ik heb mezelf geleerd niet meer negatief over mijn lichaam te denken en daardoor zijn de gedachtes er met de jaren uitgesleten. Ik voel me goed in mijn vel. Ik kan me druk gaan zitten maken om putjes, vetjes of vlekjes maar ik vind het zonde van mijn tijd, plezier en leven. Ik kan namelijk in plaats daarvan ook kiezen om te kijken naar wat ik wel mooi vind en genieten van de dag, leuke mensen en fijne gesprekken. Gelukkig zijn met je eigen lichaam is een proces waar best wat tijd overheen kan gaan, maar waarin je zeker wel een verschil kunt maken. We kunnen het normaal vinden dat ‘alle’ vrouwen zichzelf te dik of lelijk vinden, maar het is niet normaal om zo negatief over jezelf te zijn en het is vooral compleet zinloos.
♥ Laura over bikinistress
Voor de meeste vrouwen is de zomer denk ik wel een beetje dubbel. Aan de ene kant wil je lekker genieten van het mooie weer en misschien ook wel bruin worden maar mooi weer betekent ook bikini weer. Ik zie veel om mij heen dat dit voor vrouwen best lastig kan zijn. Ik ben ook niet altijd tevreden geweest met mijn lichaam. Ik heb mijzelf een hele tijd te dun gevonden. Ik was altijd heel blij met mijn taille, maar eigenlijk wilde ik ook de heupen en wat bredere armen die ik zag bij veel andere meisjes van mijn leeftijd. Ik ken het vergelijken met de lichamen van anderen dus wel. Ik vond mijzelf te dun in bikini en hierdoor voelde ik mij onzeker.
Ondanks dat, vond ik het wel altijd erg leuk om bikini’s te kopen. Ik keek altijd naar de printjes en kleuren die ik leuk vond, maar ook naar de vorm die mij goed stond. Wanneer ik iets vond wat goed aansloot en mooi zat, voelde ik mij ook wel wat beter. Inmiddels ben ik blij met mijn lichaam en ga ik zonder moeite in mijn bikini op het strand liggen. Ik ben wel wat voller geworden en ik ben er trots op. Ook op mijn lovehandles die niet in elke bikini even mooi uitkomen maar ik denk dat er niemand is bij wie alles mooi staat. Ik heb inmiddels denk ik 12 bikini’s in mijn kast liggen en deze zomer koop ik er vast weer een paar bij. Het enige waar ik nog wel aan moet werken, is mijn kleurtje! Ik bewonder vaak wel vrouwen die een mooi bruin kleurtje hebben. Ik heb het op dat gebied helaas minder getroffen.
♥ Sandra over bikinistress
Mijn hele leven heb ik me onzeker gevoeld over mijn lichaam. Ik was altijd wat zwaarder dan andere meisjes van mijn leeftijd en heel erg wit. Zwemmen was daarom nooit echt leuk en met een eetstoornis werd dat er helaas niet beter op. Ik voelde me altijd de lelijkste van het stel en vergeleek mezelf continu met anderen die in mijn ogen veel leuker en mooier waren. Zwemmen vermeed ik dan ook zoveel mogelijk. Als gevolg van zelfbeschadiging heb ik door de jaren heen ook geregeld niet in blote kleding of bikini kunnen lopen, wat mijn zelfbeeld helaas niet erg verbeterde.
Ik moet zeggen dat het nu zeker niet zo is dat ik enthousiast over het strand ren. Ik voel me geregeld nog onzeker over mijn lichaam. Hoewel de littekens vervaagd zijn ben ik me er vaak nog erg bewust van, wat niet altijd prettig is. Daarnaast heb ik, net als volgens mij iedere vrouw, ook gewoon mijn onzekerheden. Als ik in de spiegel kijk, zie ik heus wel dingen die ik misschien anders zou willen zien als het zou kunnen. Het gaat er alleen om dat het mijn leven gelukkig niet meer negatief beinvloedt.
Hoe is het voor jou om weer in bikini te gaan?
Geef een reactie