Cue Exposure

Mensen met boulimia, of BED hebben vaak een enorme eetdrang, die zorgt dat ze eetbuien hebben. Het mooiste zou natuurlijk zijn, als die eedrang wat minder, of weg zou gaan. De eetdrang wordt veroorzaakt doordat je lichaam een tegenreactie geeft wanneer er wordt verwacht dat er een eetbui aankomt. Die tegenreactie voel je als eetdrang. Met Cue Exposure is het de bedoeling om de eetdrang terug te dringen. Je mag er niet aan toegeven, zodat het ook geleidelijk afneemt. Want eetbui voedsel hoeft niet altijd een eetbui te betekenen!

Hoe gaat het te werk? Ikzelf moest een lijstje maken met verschillende dingen die ik eet tijdens een eetbui. Chocola, koekjes, snoep en ga zo maar door. Bovenaan het lijstje zet je neer waar je het meest eetdrang van krijgt, en onderaan waar je minder eetdrang van krijgt als je het ziet.

Ik moest alles in een tas stoppen als ik naar de therapie ging. Bij de therapie moest ik toen een blaadje invullen, hoe hoog de spanning was toen ik alles in de tas deed, en hoe hoog de spanning was met de tas steeds bij me. Daarna word ter gevraagd of je rustig het eetbui voedsel uit kan stallen op de tafel. Daarna moet je ook weer op de spanningsmeter invullen hoe hoog de spanning is, en hoeveel eetdrang je hebt. De meter loopt van 0 tot 100. 0 is niks, en 100 is een onweerstaanbare drang. ###

Zodra je dat hebt gedaan, wordt er gevraagd of één van de voedingswaren vast wilt pakken. Ook dan moet je na enkele minuten weer de spanningsmeter invullen. Daarna wordt er gevraagd of je de verpakking open wilt maken, en je er aan wilt gaan ruiken. Dit kan superlastig zijn, omdat het heel dicht bij je is en je de geur enorm goed ruikt, waar ook de eetdrang nog meer van kan gaan toenemen. Ook dan moet je weer spanningsmeter invullen.

Zo gaat het een aantal keren door, van vast houden tot ruiken en weer terug leggen. Als het goed is, moet op een gegeven moment de spanning en eetdrang afnemen. Dit hoeft niet meteen in één sessie gebeuren. Dat is vrijwel onmogelijk. En het is ook niet zeker of je resultaat zult boeken, maar het proberen is altijd mogelijk!

Mijn eigen ervaringen met de Cue Exposure zijn helaas niet zo geweldig, eerlijk gezegd. Ik heb daar vaak huilend gezeten, omdat het super confronterend en heel moeilijk is. Helaas veranderde er niks in mijn situatie, dus zijn we er maar mee gestopt.

Cue Exposure is trouwens een therapie waar je eigenlijk altijd een andere therapie bij volgt. Want de eetbuien onder controle hebben is niet meteen de hele oplossing van het probleem; de achterliggende problemen moeten ook worden aangepakt. Ikzelf had naast de exposure bijvoorbeeld ook nog PST en systeemgesprekken.

Proud2write

Geschreven door Proud2write

Reacties

5 reacties op “Cue Exposure”

  1. Hoi,

    Wat jammer dat het voor jou niet geholpen heeft. Toch ben ik erg benieuwd en zou het graag willen proberen. Ik vroeg me af hoe je ermee in aanraking gekomen bent en waar je dat zou kunnen volgen. Ik woon zelf in Utrecht, dus mocht je toevallig daar in de buurt wat weten, zou dat heel fijn zijn!

    Groetjes,
    Marissa

  2. Hee Marissa,

    Ik zelf heb cue exposure gehad bij Accare, Almere.
    En het was een plan van de therapeute, niet een plan van mijzelf.
    Heb je inmiddels al iets gevonden?

    Groetjes!

  3. Heeft het bij jou goed geholpen Anoniem?

    Liefs!

  4. Nee, eigenlijk niet.

    Liefs

  5. IS het mogelijk om dit in je eentje te doen?
    Thuis zeg maar, of moet je dan wel heulll sterk zijn?

    Dat je het aanpakt met een pak koekjes of iets kleins. En dat eerst 2 uren laat liggen en daarna gewoon je avond activiteit doet en bij thuis komst dus laat liggen.
    Dat je het zo steeds iets verder opbouwd totdat je het lekkers pakt als je daadwerkelijk gezonde trek hebt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *