De dietist

Op mijn werk heb ik veel te maken met jongeren met een eetprobleem. Maar waar gaat het zoal over tijdens zo’n afspraak bij de dietist en hoe werkt zo’n afspraak eigenlijk? Ik zal jullie een voorbeeld geven van vragen die ik geregeld krijg in de praktijk. Misschien herkennen jullie je erin en soms is het fijn om te lezen dat jullie niet alleen zijn met bepaalde vragen of ideeën.

Laatst had ik een meisje die erg veel regeltjes had met voeding. Zo mocht ze maar een bepaald aantal kcal op een dag en moest ze van haar zelf ook voldoende bewegen om dit te compenseren. Het gevolg was dat ze ernstig ondergewicht had met gezondheidsklachten.

Zij was begonnen met afvallen omdat ze zichzelf te dik vond. Ook was ze gepest en voelde ze zich alleen.

We begonnen om te kijken wat haar nu al lukte met eten en we spraken af in bepaalde fasen haar voeding op te bouwen. Als eerste gingen we naar 6 eetmomenten, al waren die nog niet compleet ze had er nu in ieder geval wel 6 en niet 2 wat ze voorheen deed. Verder zou ze niet meer alleen maar hele magere voedingsmiddelen gaan eten en drinken maar gewone kaas en geen light zuiveldranken. Brood vond zij nog moeilijk dus begonnen we met crackers en beschuit. Als motivatie had ze dat ze weer gewoon naar school wilde gaan zonder zich zo slap en futloos te voelen en niet alleen maar met eten bezig wilde zijn. Een goede vriendin van haar wist van haar eetproblemen af en daar kon ze ook bij terecht met vragen of als zij het moeilijk had.

Met beweging had ze eerst een bewegingsbeperking omdat haar lichamelijke toestand niet goed genoeg was. Bij mij op het werk is ook een kinderarts aanwezig. Zij beoordeelt de lichamelijke conditie en geeft ook aan of beweging nog kan of dat er een bewegingsbeperking moet komen.

Ook geeft de kinderarts aan of met het opbouwen van het eetpatroon langzaam moet gebeuren omdat te snel aankomen dan voor het lichaam gevaarlijk kan zijn. Wij werken nauw samen en houden ook in de gaten dat het aankomen niet te snel gaat want soms kan dat betekenen dat het lichaam vocht vasthoudt.

Het lukte haar om die eetmomenten te gaan eten en vervolgens maakte we een nieuwe stap met haar eten. Ze had hier zelf over nagedacht en wilde nu wel een keer een boterham gaan proberen. Ook ging ze haar warme maaltijd wat meer uitbreiden. Ik vraag altijd na wat het minst lastig is om te gaan doen, dat kan voor iedereen anders zijn. Zij wilde beginnen met het uitbreiden van haar ontbijt en lunch. De stap erna heeft zij er voor gekozen om andere tussendoortjes te kiezen. Hiervoor had zij een lijst gemaakt met tussendoortjes die zij heel moeilijk vond. Iedere dag nam ze 1 tussendoortje die ze in eerste instantie moeilijk vond om dit langzaam uit te breiden naar meerdere momenten op een dag.

Ze nam eerst dagelijks nog nutridrink maar deze kon zij op een gegeven moment ook vervangen voor gewone voeding. Samen met haar had ik een lijst gemaakt met voedingsmiddelen die de nutridrink kon vervangen. Ik vind het heel belangrijk om dit samen te doen want ik kan wel iets bedenken maar als je dat niet lekker vindt dan is het veel moeilijker om de stap te gaan maken om dit te gaan vervangen. Waarom kiezen we soms voor nutridrink? Aankomen is lastig en soms val je juist af als je meer gaat eten. Dit komt omdat je stofwisseling harder gaat werken door de energie die het nu krijgt. Als je dan een aankomlijst nodig hebt is het soms voor je gevoel dat je de hele dag aan het eten bent. Dan kan een flesje nutridrink een wat makkelijkere manier zijn om extra energie binnen te krijgen. Of in het begin van een behandeling als eten nog heel lastig gaat en veel angst oproept kan ook het drinken van energie in de vorm van een flesje nutridrink een hulpmiddel zijn.

Zij vond het ook lastig hoe om te gaan met feestjes. Hierin hebben we aangegeven om zoveel mogelijk de structuur van je eetlijst aan te houden, dus gewoon de rest van de dag aanhouden wat je gewend bent en dan bijvoorbeeld op de feestavond wordt je tussendoortje een keer toastjes of een stuk taart.

Maar ook met feestdagen, wat doe je bijvoorbeeld tijdens een Paasbrunch. Wat kan je dan allemaal eten? Ik heb het zo uitgelegd dat een brunch vaak een samenvoeging is van je ontbijt en je lunch en soms ook je ochtend tussendoortje. Je kan dan dus best wat anders kiezen dan wat je normaal zou nemen. Dus een glas vers sap erbij of een gekookt eitje en lekkere luxe broodjes. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een krentebol of een croissantje naast je broodjes.

Dit zijn ook juist de momenten waarop je wat meer op gevoel kan gaan eten. Kijk wat er allemaal is en waar je zin in hebt op dat moment. Er zal niets met je gewicht gebeuren als je die dag andere dingen kiest dan normaal als je maar niet gaat compenseren door juist minder eten te gaan nemen. Probeer die regelmaat van voldoende eten iedere dag aan te houden.

Uiteindelijk heeft zij haar streefgewicht bereikt en volgt zij nu een lijst met gewone hoeveelheden en met gewone voeding. Ook haar bewegingsbeperking was niet meer nodig. Nu sport ze voor de lol en niet meer omdat het moet.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

7 reacties op “De dietist”

  1. Dietiste zijn heel fijn.
    Je meet dan juist meer of minder gaan eten,
    Je moet dan en hebt dan minder snel een schuldgevoel.
    Dat dat je uit je zelf meer gaat eten,
    is mijn ervaring.

    Mijn dietiste heeft het allemaal heel netjes opgehoogd. Niet te veel en vroeg telkens wat ik er zelf van vond.
    Vaak zijn dietistes in een ziekenhuis wel met eetstoornissen bekend.

  2. Mm ik heb ook een dietiste, maar ik heb er nog niet heel veel profijt van gehad. Toch vind ik de dingen die ze uitlegd enzo fijn en ik heb wel een lijst. Dat er niet zoveel gebeurd ligt meer aan mezelf. Maar het is wel een stok achter de deur en meer controle.
    Ook is ze heel aardig en met eetstoornissen bekend en voel ik me er heel fijn bij 😉

  3. Ik heb ‘hulp’ van een dietiste gehad die ervaring scheen te hebben met eetproblemen/stoornissen. Alleen praatte ik niet makkelijk over mijn gevoel, en werd er eigenlijk alleen naar de zakelijke kant van eten gekeken. Allerlei papieren en lijsten met wat nodig was qua voedingsstoffen, wat gezond was en wat niet. Wist ik wel. We maakten wel afspraken over hoe ik mijn eetpatroon kon aanpassen in kleine stapjes. Ik wist wel hoe het moest. De eerste 4 weken leek het redelijk goed te gaan en toen heb ik er eigenlijk zelf de bons aan gegeven. Ben niet meer gekomen en wou weer afvallen.
    Ik volg inmiddels deeltijdbehandeling, alleen mijn eetproblemen komen niet echt aan bod en daar is ook weinig begrip voor bij de behandelaars.

  4. @Lily,

    heb je dit wel aangekaart met de behandelaren? En is er geen mogelijkheid dat iemand binnen de therapie wel meer aandacht geeft aan je eetproblematiek?

  5. kost een dietist geld?

  6. Welke eetstoornis je ook hebt, ga EERST naar een psycholoog/psychotherapeut voor je bij de dietiste langsgaat… Ik ben eerst een half jaar naar een dietiste geweest. Ik verloor 7kg (ik heb de eetbuistoornis) dus het ‘werkte’ wel door de controle die je hebt. Maar daarna heb ik m’n gezonde gewicht slechts een half jaar kunnen behouden. Er zijn weer 10 kilo’s bij door het wegeten van problemen. Ondertussen ga ik naar een psychotherapeute en boek ik beetje bij beetje vooruitgang.

  7. Ik heb net mijn eerste afspraak bij een dietiste gehad. Ik heb de schijf van 5 meegekregen terwijl ik veganistisch eet. En ik moet 6 eetmomenten op een dag hebben maar echt inhoudelijk kwa voeding ben ik niets wijzer….. Ze had het maar over op gevoel eten en ‘gewoon’….. Laat dat nu net zijn wat ik niet snap/durf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *