Wanneer je voor een eetstoornis of andere psychische problemen naar de huisarts gaat, dan zal hij of zij je in de meeste gevallen doorverwijzen voor gespecialiseerde hulp. Op het gebied van hulpverlening, voor zowel eetstoornissen als andere problematiek, zijn er natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden, waaronder een behandeling bij vrijgevestigd psycholoog. Dit is een zelfstandig psycholoog met een eigen praktijk die vaak ook gespecialiseerd is in bepaalde psychische stoornissen of therapieën. In deze blog kun je lezen wat een vrijgevestigd psycholoog precies is en welke voor- en nadelen het kan hebben om naar een vrijgevestigd psycholoog te gaan.
Als we praten over de vrijgevestigde psycholoog, dan kan het eigenlijk ook gaan over ander soort therapeuten gaan. Psychotherapeuten, psychiaters, (gz-)psychologen en klinisch psychologen kunnen namelijk allemaal een eigen praktijk beginnen. Wie en welke problemen zij precies behandelen, verschilt per behandelaar. Dit is onder andere afhankelijk van zijn of haar achtergrond qua studie en ervaring. Het is dus belangrijk om je vooraf goed te laten informeren zodat je een verwijzing krijgt naar de therapeut die het best bij jou en jouw problematiek past.
Hoe zit het met de vergoeding en verzekeringen?
Wanneer je op zoek gaat naar een vrijgevestigd therapeut, is het van belang om te kijken naar wat jij belangrijk vindt, wat voor therapie jou aanspreekt en vanuit welke invalshoek de therapeut werkt. Er zijn veel verschillende psychologische stromingen en het ene kan beter bij je passen dan het andere. Veel therapeuten hebben een eigen website en daar kun je vaak informatie lezen over hun visie en manier van werken. Je kunt ook kijken naar de beroepsverenigingen waarbij de psycholoog is aangesloten. Dit zegt veel over of het een erkende psycholoog is en een bepaalde registratie kan ook een voorwaarde zijn voor een vergoeding van de zorgverzekering.
Het is niet onbelangrijk om te kijken naar de vergoedingen. Sinds 1 januari 2014 is de GGZ onderverdeeld in de generalistische basis GGZ en gespecialiseerde GGZ. De bedoeling hiervan is dat mensen met de zogenaamde ”milde” klachten te behandelen in de basis GGZ en de mensen wat complexere klachten te behandelen in de gespecialiseerde GGZ. Op deze manier wordt iedereen zoveel mogelijk direct op de juiste plek geholpen wat kostenbesparend zou moeten werken. In de praktijk heeft dit ook gevolgen voor de vergoeding van bepaalde behandelingen. Een behandeling in de basis GGZ wordt niet altijd volledig vergoed. Soms worden er bijvoorbeeld slechts een aantal gesprekken vergoed of hangt de vergoeding af van de verzekering die je hebt. Zorg uit de gespecialiseerde GGZ wordt in veel gevallen wel vergoed.
Niet elke therapievorm wordt dus vergoed door alle zorgverzekeringen. Het is verstandig om van te voren even te kijken naar de polisvoorwaarden van jouw verzekering en uit te zoeken wat wel en niet vergoed wordt. Hierover kan je huisarts je wellicht ook meer vertellen.
Welke voordelen heeft een vrijgevestigd psycholoog?
– Zelf kiezen: Ik denk dat het een groot voordeel kan zijn dat je zelf meer inspraak hebt als het gaat om het kiezen van een therapeut waar het mee klikt wanneer je doorverwezen wordt naar een vrijgevestigde psycholoog. Het kan zijn dat jouw huisarts een suggestie doet op basis van zijn/haar kennis en jouw problematiek. Je kunt ook altijd zelf met suggesties komen.
“De zoektocht naar een goede vrijgevestigd therapeut was niet eenvoudig. Ik had geen idee waar te beginnen en hoe ik erachter kwam of iemand goed was. In eerste instantie verwees mijn huisarts me naar iemand met een enorme boekenkast en grote sofa. De dame in kwestie was helemaal van het Freudiaanse en ik helemaal niet. Ik voelde me er vreselijk ongemakkelijk en na de eerste afspraak ben ik nooit meer gegaan. Een flinke tijd later kwam ik opnieuw terecht bij een vrijgevestigd therapeut. Dit was een dame waarmee ik wat meer een klik had. Ze had een hondje dat soms door de praktijk liep en ze was vriendelijk en kritisch. De meest prettige ervaring met een vrijgevestigd therapeut, was die met een vrijgevestigd psychiater in Amsterdam. Een vrouw met daadkracht, praktisch ingesteld en met goede adviezen.” – Sophie
– Je kunt vaak snel terecht: Bij grote instellingen zijn er vaak (lange) wachtlijsten voordat je met therapie kunt starten. Soms kun je wel al snel terecht voor een intake, maar kan het daarna nog weken duren voordat er een advies komt en je met de behandeling kunt starten. Dit gaat vaak bij een zelfstandig therapeut sneller en voor veel mensen is dit een groot voordeel.
“Het voordeel van een vrijgevestigd therapeut vond ik dat er geen maanden wachttijd was. Bovendien hoefde ik niet bang te zijn dat ik weer therapie in een groep zou moeten volgen. Ik kwam niet terecht in de grote malle molen van de GGZ waarin ik me soms een nummer voelde. De praktijk was klein en huiselijk, wat een groot verschil was met de soms grote, zakelijke GGZ instanties waar ik was geweest.” – Elise
– Het kan wat persoonlijker voelen. Ik hoor regelmatig van mensen dat zij zich een nummertje voelen in de grote wereld van de geestelijke gezondheidszorg. Dat begint al bij dat er geen plek voor je is terwijl je die hulp zo hard nodig hebt. Je komt op een wachtlijst en misschien ben je wel pas nummer 21 en moet je nog heel lang wachten. Pas wanneer er een aantal klaar zijn met de behandeling, ben jij aan de beurt. Therapie bij een vrijgevestigd psycholoog kan wat persoonlijker voelen en zijn waardoor je je soms misschien wat minder een nummertje voelt.
Welke nadelen kan een vrijgevestigd psycholoog hebben?
– Niet altijd meerdere soorten therapie: Wanneer je voor een specifiek probleem naar een psycholoog wil, is het belangrijk om goed research te doen en te kijken naar de ervaring en specialisaties van een psycholoog. Sommige vrijgevestigd psychologen bieden een wat bredere therapie aan. Wanneer je dit niet zoekt, kan het in sommige gevallen misschien fijner zijn om bij een gespecialiseerde instelling in behandeling te zijn omdat zij kennis hebben van die specifieke psychische stoornis, omdat er vaak verschillende therapieën beschikbaar zijn en er soms ook een combinatie wordt aangeboden van bijvoorbeeld individuele therapie, groepstherapie en creatieve therapie.
“Het nadeel van een vrijgevestigd therapeut vond ik dat er weinig geschakeld kon worden, zoals dat binnen een GGZ instantie vaak wel kan. Toen het een stuk slechter met mij ging, kon de therapeut de verantwoordelijkheid niet meer dragen en moest ze me al snel doorverwijzen. Binnen een GGZ instantie is dit niet zo snel nodig. Hier bevinden zich veel verschillende disciplines onder één dak waardoor je voor heel veel dingen aan het juiste adres bent” – Amber
– Minder snelle doorverwijzing: Wanneer de problematiek toch niet lijkt te passen bij de therapie van jouw psycholoog, wanneer het niet klikt tussen jullie of om andere redenen, kan het nodig zijn om door te verwijzen zodat je wel zo goed mogelijk geholpen wordt. Dit gaat bij een vrijgevestigd psycholoog soms wat minder makkelijk dan wanneer je in behandeling bent bij een grotere organisatie. Ook bij ziekte of vakantie kan het als het om vervanging gaat in veel gevallen makkelijker geregeld worden.
– Minder overleg: In grote instellingen kan het zijn dat je meerdere therapieën krijgt van verschillende therapeuten. Zij kunnen ook met elkaar in overleg en elkaar aanvullen als het gaat om het maken van een inschatting wat jou het beste kan helpen. Dit kan waardevolle inzichten opleveren.
Wat het beste werkt, hangt heel erg van de persoon af en de klik die je hebt met je psycholoog. Ik denk dat dat laatste, de relatie die je hebt met jouw therapeut, het allerbelangrijkste is, en dat het dan niet eens meer zoveel uitmaakt in wat voor gebouw of setting je zit. De ene persoon voelt zich fijner als het wat kleinschaliger is en zoekt liever het vaak wat huiselijkere sfeertje van een vrijgevestigde psycholoog op en de ander voelt zich fijner en zekerder in een grotere organisatie. Het is goed om voor jezelf na te gaan wat jij fijner vindt of fijner denkt te vinden en om dit eventueel ook te bespreken met je huisarts.
Zoek je hulp bij jou in de buurt? Kijk dan eens hier en op de website voor vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten.
Wat zijn jouw ervaringen en waar zou jij voor kiezen?
Geef een reactie