Ieder jaar zijn er weer andere trends op het gebied van eten. Denk maar eens aan de macaron die een tijd geleden enorm hip was. Een eenvoudig koekje uit Frankrijk dat werd verkocht voor hoge prijzen. Koffie van Starbucks is een ander goed voorbeeld. Ook dit jaar zijn er weer allerlei food trends in ontwikkeling. Online ben ik op zoek gegaan naar verschillende food trends van 2016. Veel food blogs en trendspotters leken het wel met elkaar eens. Ik heb een lijst samengesteld van 10 food trends die dit jaar hoogstwaarschijnlijk aanwezig zullen zijn.
Zijn er food trends die ik vergeten ben? Laat het dan zeker even weten! Ik ben heel benieuwd naar welke trends op het gebied van voeding ik nog meer kan verwachten het aankomende jaar.
1. Ambachtelijke productie
We willen met zijn alleen steeds minder industrieel geproduceerd eten. We willen weten hoe ons eten is gemaakt en wat er allemaal exact in een product zit dat we kopen. Hierdoor worden de labels op producten ook steeds duidelijker. We willen steeds meer en vaker producten die ambachtelijk zijn bereid en gaan daarom eerder naar een bakker om vers brood te halen, dan naar de supermarkt om hier supermarkt brood te halen. Bovendien raken light producten echt uit. We gaan weer voor volle producten.
2. Eerlijker vlees
Iets waar ik erg blij mee ben is dat we met elkaar steeds meer aandacht krijgen voor eerlijk vlees. Vlees dat op een ‘goede’ manier geproduceerd is. We willen meer biologisch vlees en letten meer op diervriendelijkheid. Initiatieven als Koopeenkoe worden steeds populairder.
3. Meer groentes
Groentes krijgen een steeds grotere plek op ons bord. Hiermee wordt de plek van vlees steeds kleiner. Het vlees verdwijnt niet volledig, maar bij recepten zal groente ene steeds grotere en belangrijke rol gaan innemen.
4. Vers gemalen koffie
Goede koffie vinden we steeds belangrijker. We zijn niet meer tevreden met een simpele koffie van de kiosk, maar we willen versgemalen koffie met verse geklopte melk. De keuze voor koffie zal in 2016 steeds kritischer worden.
5. Streetfood
In Amerika zie je dit al jaren, maar in Nederland nog niet zo veel. Toch zal je in 2016 steeds vaker voedsel op straat kunnen kopen. De bekende food trucks winnen dit jaar enorm aan populariteit. Eten op straat is dan niet enkel fast food, maar juist allerlei vers bereide maaltijden.
6. Pittig eten
Dit jaar zullen we steeds meer interesse krijgen in flink pittig eten. Ikzelf ben niet zo goed met pittig en vind eten dan niet zo lekker meer, dus ik ben benieuwd of ik echt mee zal gaan in deze trend. Anyway, ons eten zal dit jaar meer en meer worden beïnvloed door smaken uit Mexico en Zuidoost-Azië.
7. Slow food aan huis bezorgen
Iets bestellen vanuit huis is heel handig, maar het nadeel vind ik dat de keuze vaak zo beperkt is. Het is altijd pizza, sushi of chinees. Veel verder kom je niet als je niet in Amsterdam woont. Gelukkig zal hier in 2016 steeds meer verandering in komen. We zullen dan meer slow food (ambachtelijke bereide) maaltijden kunnen bestellen. Ik kan niet wachten! De apps TringTring en Foodora winnen hierdoor aan populariteit.
8. Buitenlandse producten in Nederland
We halen het buitenland naar Nederland door in Nederland steeds meer buitenlandse producten te gaan produceren. Denk maar eens aan Nederlandse boeren die quinoa verbouwen.
9. Bijzondere kruisingen
Er zullen in 2016 meer bijzondere kruisingen worden geproduceerd. Denk hierbij aan pineberry (ananas x aardbei), Kalettes (boerenkool x spruitjes) en Broccokool (broccoli x bloemkool). Om eerlijk te zijn hebben ik geen van deze producten al geprobeerd, maar ik ben er nu wel benieuwd naar!
10. Homecooking
Tenslotte zal het thuis bakken van allerlei heerlijke gerechten steeds populairder worden in 2016. Dit doen we omdat we ons bewuster zijn van hoe ons eten wordt gemaakt én omdat we meer op ons geld letten.
Welke food trend spreekt jou aan?
Geef een reactie