Al zolang ik mezelf kan herinneren haal ik de boodschappen in huis. Vroeger deed ik altijd samen met mijn vader boodschapjes en nu haal ik ze voor mezelf en soms ook voor m’n ouders. Ik vind het leuk om mijn eigen smaakjes te bepalen en door de schappen te neuzen welke nieuwe producten er weer zijn. In de tijd van mijn eetstoornis hadden boodschappen doen voor mij een hele andere reden, die ik in deze blog graag met jullie wil delen.
Geuren in de supermarkt
Tijdens de periode van mijn eetstoornis ging ik altijd elke vrijdag nauwkeurig samen met mijn vader naar de Albert Heijn. Ik weet het nog goed, eerst langs het fruit en de groente, dan langs het voorverpakte vlees, dan richting de slager en vervolgens naar de zuivelproducten en het snoepgoed. Het fruit en de groente waren voor mij natuurlijk ‘heilig’ en die lagen bij elkaar in de boodschappenkar. Dan volgde de keuze voor het vlees. Dit was altijd tot op de calorie nakijken en omdat ik zag dat hier in verhouding best veel calorieën in zaten, werd het vlees niet bij het fruit en de groente gelegd.
Vervolgens gingen we naar de slager, waar mijn vader fan van was. Hij zocht dan altijd snijwaar uit en dit moest van mij dan bij het andere vlees liggen. Ik rook de geur van het gesneden snijwaar en was dan bang dat ik hierdoor ook calorieën binnen zou krijgen. Daarom legde ik het altijd goed onder het andere voorverpakte vlees, zodat ik de geur niet meer rook. Als laatste volgden mijn favoriete afdelingen, de zuivel- en snoepafdeling. Ondanks mijn eetstoornis hield ik erg van zuivel en (gezonde) koekjes, dit rook niet vies en ik kon natuurlijk altijd een light variant ervan kiezen.
Het pak yokidrink zonder suiker kreeg dan ook een ereplek in mijn karretje. Ook de voorverpakte koekjes zagen er perfect uit, waren mooi per stuk verpakt en hadden geen geuren bij zich die de andere producten zouden kunnen ‘besmetten’. Als laatste moest er natuurlijk worden afgerekend en ook dit ging volgens mijn protocol. Eerste de ‘gevaarlijke’ dingen afrekenen en dan de ‘goede’ die van elkaar werden gescheiden in de tas.
Sortering van producten in de koelkast
Eenmaal thuis moesten de boodschappen worden opgeruimd. Ook hier had ik mijn eigen structuur in. De producten die voor mijn ouders waren, lagen sowieso op een apart rek in de koelkast. Hiernaar hoefde ik dan ook niet meer te kijken. Mijn eigen veilige producten stonden apart in de deuropening van de koelkast en mijn koekjes zaten opgeborgen in een doos. Op deze manier had ik het idee dat mijn eigen eten en drinken geen andere geuren of calorieën van die andere dingen zouden overnemen.
Het hele traject van boodschappen halen en boodschappen opruimen, kostte altijd heel veel tijd en veel energie. Het nadenken of alles wel veilig in de kar zou komen en of alle producten die ik wilde er ook waren, leverde veel stress op. Dan was ik ook nog bang dat ik door sommige geuren weer calorieën zou binnen krijgen, wat natuurlijk helemaal niet kan door alleen maar te ruiken.
Het omgaan met eten nu
Zoals ik al schreef, doe ik nu (na mijn eetstoornis) nog altijd boodschapjes. Ik vind het fijn om mijn eigen smaken te kiezen en ook leuk om bijvoorbeeld de nieuwe Milka varianten te spotten. Het idee dat ik nu van de geur van bijvoorbeeld de gesneden leverkaas dik kan worden of dat het aanraken van de verpakking van mijn moeder’s zalm mij ook vet oplevert, is nu weg. Toch ben ik nog wel altijd van het scheiden van producten in de koelkast. Ik heb er namelijk een ontzettende hekel aan wanneer mijn moeder salami heeft open gemaakt en vervolgens heel de koelkast er naar ruikt of wanneer er pittige kruiden in de koelkast liggen en dit mijn chocola bederft.
Ik denk wel dat dit realistische gedachten zijn en dat iedereen zulke soort gedachten mag hebben, maar laat jezelf niet meeslepen in de gedachten dat je van geuren dik wordt of dat je door verschillende producten op elkaar in de boodschappenkar of koelkast meer calorieën binnenkrijgt. Ik heb deze gedachten ook gekend, maar achteraf denk ik waarom heb ik ooit zo moeilijk gedaan.
P.s. Herken je je nou in bovenstaande én zou je het prettig vinden om hierover eens door te praten, kom dan gerust eens langs in onze dagelijkse chats tussen 19:00 uur en 21:00 uur of open een topic op ons forum.
Hoe doe jij je boodschappen?
Geef een reactie