Buiten eten met een eetstoornis

Nu het warmer weer is, wordt er ook steeds vaker buiten gegeten. We houden een gezellige barbecue, eten op het strand, eten ijsjes, pakken een terrasje of gaan op vakantie. Klinkt allemaal leuk en lekker, maar toen ik een eetstoornis had, dacht ik daar heel anders over. Het maakte me bang en gaf me heel wat stof om over te piekeren of zelfs wakker van te liggen. Het zou zo fijn zijn geweest als die eetstoornis er op die momenten even niet was, maar zo werkt het niet helaas.

Als jij op dit moment een eetstoornis hebt, in welke fase dan ook, gun ik het je om te genieten deze zomer. Ook juist van die gezellige eetmomenten of je vakantie. Of je nu het vermoede hebt dat je een eetstoornis hebt, al jaren lang een eetstoornis hebt, net klaar bent met behandeling, een terugval hebt of midden in je behandeling zit, je kunt altijd een manier vinden waarop je toch kunt genieten. Als je herkent wat ik in de inleiding schrijf, dan is het goed om daar natuurlijk in eerste instantie over te praten met mensen in je omgeving en hulp te zoeken. Maar daar gaan we het in deze blog niet over hebben. Ik geef je nu gewoon wat handige tips om meer plezier te hebben in het buiten eten.

♦ Je lichaam in de zon
Op terrasjes, bij etentjes in de zon of op het strand zijn er een aantal dingen die ik heel lastig vond. Ten eerste vond ik het ongemakkelijk om mijn blote armen en blote benen te laten zien. Ik vond mezelf niet mooi en te dik en vond warm weer dan ook niet altijd fijn op dat gebied. Als het warm is zit iedereen er vaak toch iets bloter bij. Zoek voor jezelf een gemakkelijke outfit uit, zoals een lange rok die je eventueel wat omhoog kunt doen of een luchtige blouse. Ben je wat verder in je herstel, dan is dat ‘blote’ weer juist een goede uitdaging voor je. Bespreek je gevoel of stress erover ook gerust met de vriendin met wie je bent of bijvoorbeeld met je partner. Veel vrouwen, ook zonder eetstoornis, moeten even wennen aan warmer weer en hoe hun lichaam eruit ziet na de winter. Geef jezelf de kans om te wennen, door het stap voor stap aan te gaan.

♦ Terrasje pakken
Op een terrasje bestel je meestal geen glas water of een appel. Nou is het sowieso goed om gevarieerd te eten en is leven op water en appels absoluut niet gezond natuurlijk, maar vaak vond ik het extra moeilijk om op een terras iets luxe te bestellen. Een stukje taart, een uitgebreide lunch, diner, een glas frisdrank of snacks waren hele grote uitdagingen voor mij. Omdat er zoveel te eten is, kan dat een flinke discussie opleveren in je hoofd. Probeer daarom voor jezelf een duidelijke afspraak te maken. Er is altijd wel iets dat je toch durft te eten, zonder dat het een super anorectische keuze is, zoals een stuk komkommer of enkel cola light, terwijl je vriendinnen wel iets anders bestellen of uitgebreid lunchen.

Laat jezelf ook een beetje genieten. Misschien kun je beginnen met een drankje, later een snackje, daarna een keertje een simpele lunch en zo steeds een stapje verder gaan. Het is helemaal niet zo dat je dik word van eten dat je eet bij een restaurantje of op een terras. Het is ook gewoon eten, zoals het eten dat je thuis hebt. Probeer dus te relativeren en zet hierin stapjes, zodat ook jij gewoon kunt genieten van dit soort momentjes en ze niet deze hele zomer aan je voorbij laat gaan.

♦ Eten in het openbaar
Vaak had ik veel moeite met eten in het openbaar toen ik nog een eetstoornis had. Ik vond het heel moeilijk om goed te eten op school, omdat daar andere mensen bij waren. Ik vulde allerlei rare, eetgestoorde gedachtes in voor de mensen die mij zouden zien eten. In werkelijkheid, nu ik geen eetstoornis meer heb, zie ik dat mensen helemaal niet zo letten op wat anderen eten. Enkel als ze iets lekkers geserveerd zien worden en denken: ‘O, dat wil ik ook wel’. Het voelt misschien ongemakkelijk om te eten waar vreemden of nieuwe mensen bij zijn, zeker omdat eten voor jou ‘een heel ding’ is geworden. Probeer ook daarin te oefenen en stapjes te zetten. Het lijkt allemaal heel eng, maar in werkelijkheid kloppen niet al je gedachtes, omdat je onder invloed bent van je eetstoornis.

♦ Ijsjes eten
Bij de zomer denken heel veel mensen aan een ijsje. Jij misschien ook wel, al vind je het door je eetstoornis heel erg lastig. Je ontzegt jezelf die genietmomentjes uit angst om er van aan te komen of in door te slaan. Ik raad je aan om af en toe als tussendoortje of als toetje, ook al kan het ook prima als extra daarnaast natuurlijk, een ijsje te gaan eten met vriendinnen. Het kan zo gezellig en lekker zijn en omdat je met andere mensen samen bent, geeft dat ook wat afleiding. Zeg ook tegen degene met wie je gaat dat het een uitdaging voor je is en zie het als experiment. Je komt niet aan van een ijsje.

♦ Aankomen van luxe eten
Ik was heel vaak bang dat ik van al dat ‘andere’ eten aan zou komen in gewicht; iets wat ik absoluut niet wilde. Ik wilde liever afvallen dan aankomen, dus was de angst voor ‘ander’ eten enorm groot. Uit eten gaan, terrasjes pakken of een barbecue vond ik dan ook enorm spannend. Ik compenseerde dan vooraf of achteraf heel erg en kon er helemaal niet meer ècht van genieten. Misschien herken je dat wel. Ik wil je dan vragen om dit blog goed door te lezen en mijn tips echt op te gaan volgen, zodat je super snel weer gewoon echt kunt leven.

Van af en toe lekker uitgebreid dineren, lang tafelen, een barbecue, patatje, ijsje of een snack op het terras kom je niet aan. Veel gerechten zijn gewoon gezond en kunnen helemaal geen ‘’kwaad”. Het hoort erbij. Relativeer dat echt en probeer het schuldgevoel dat je mogelijk zult hebben echt de baas te zijn en uit te zitten. Je sloopt je lichaam door te compenseren (braken, laxeren, overmatig lijnen/sporten). Stop daarmee. Wil je weten hoe snel je aan kunt komen van eten, lees dan dit eens en laat je niet mee slepen in je eetstoornis.

♦ Barbecue met een eetstoornis
Als eerst wil ik je zeggen, dat je daarover alles kunt lezen in deze blog van onze diëtist. Zelf wil ik daar nog aan toevoegen dat het belangrijk om het haalbaar voor jezelf te maken tijdens de BBQ en je niet te veel op het eten te richten. Natuurlijk is dat een belangrijk onderdeel, maar richt je ook op de mensen om je heen en de gezelligheid. Zorg dat je eet wat voor jou op dat moment haalbaar is of met je therapeut/dietist is afgesproken. In het blog van de diëtist vind je hoeveelheden die als normaal worden gezien, maar iets meer eten is bij een speciaal etentje helemaal niet zo gek. Ook twee of meer keer ‘opscheppen’ is heel normaal als je uitgebreid eet.

♦ Dooreten of eetbuidrang
Na het eten van eten dat je heel erg lekker vindt of eten wat je jezelf heel lang hebt ontzegd, kan het zijn dat je misselijk wordt omdat je lichaam eraan moet wennen of omdat je het gewoon super spannend vindt. Echter kan het ook zo zijn dat je lichaam natuurlijk prima reageert, in de meeste gevallen. Als je last hebt van eetbuien, kan het zo zijn je zin krijgt in meer van dit eten of drang krijgt om een eetbui te gaan houden. Soms kan het daarom fijn zijn om de volgende dingen te doen: Alcohol beperken. Onder invloed van alcohol geef je makkelijker toe aan eetdrang. Iemand aan zijn mouw trekken als je het gevoel hebt door te willen eten. Een wandeling maken na het eten of nog en tijdje bij iemand te blijven na het eten. Bespreek je gevoelens, want vaak is er iets negatiefs dat de eetdrang trigger. Dat kan een negatief oordeel over jezelf, het gesprek die middag of vermoeidheid zijn. Onderzoek dat en volg eventueel deze tips op.

♦ Daag jezelf uit
Zet deze zomer eens een paar stoere stappen tegen je eetstoornis in. Denk niet alleen aan uitdagingen zoals ijsjes eten, maar ook aan dingen zoals een haalbare afspraak maken over de barbecue. Daag jezelf uit en laat je niet steeds zo meeslepen in de angst die je eetstoornis bij je veroorzaakt. Dat wat je eetstoornis ‘zegt’ is een gemeen verhaaltje dat helemaal niet klopt. Jij mag ook gewoon genieten deze zomer!

Lees ook: Je eetpatroon op vakantie. 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

7 reacties op “Buiten eten met een eetstoornis”

  1. komt als geroepen 🙂

  2. Wat ik altijd aan mezelf vraag is of ik als klein meisje (toen ik nog geen flauw benul had dat er uberhaupt verbanden zaten tussen eten en calorien en aankomen ) aankwam door dit soort gelegenheden.
    Ik vond het juist superleuk en lekker en genoot er van en bestelde wat ik ècht graag wilde, en van deze dingen ben ik nooit aangekomen. (natuurlijk werd ik over de lange periode wel zwaarder want he, groeien).
    Waarom zou mijn lichaam nu anders werken?
    En daarom moet je altijd gewoon lekker genieten van iets wat je echt lekker vind, want dat specifieke ding laat je niet aankomen 😉

  3. Lieve Nouska, jouw blogs doen me zóóveel goed!
    Dankjewel, heb ik echt nodig.

  4. Ik ben heel blij met deze blog: je geeft echt hele goede tips. Hier kan ik echt wat mee.
    Ik ben toch zo blij dat proud bestaat!

  5. Wat schrijf je toch goed! Mooie blog weer!

  6. Heel herkenbaar.
    Zelf vind ik het moeilijk om te eten/drinken met mensen in de buurt. Ik schaam me dan zo voor mijn lichaam en denk wat anderen van me zouden vinden.

    Mijn diëtist zegt iedereen moet eten en drinken en het valt juist op als je niks neemt terwijl anderen genieten.

    Ook al heeft ze dat mooi gezet het blijf moeilijk.

  7. super goed geschreven!
    Ik ga dit jaar ook een uitdaging aan voor mezelf.
    Ik ga voor het eerst in 16 jaar een korte broek in de zomer aan doen!
    Ik ben zover dat ik nu gewoon ga genieten van mijn leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *