Misschien heb je ze inmiddels al op de menukaarten gezien of heb je het zelfs al eens geproefd. Het lijkt een versie van de sushi, maar het is echt een maaltijd op zichzelf. Ik heb het over de poke bowls! Je kunt ontelbare varianten maken door telkens andere ingredienten te kiezen. Het hangt er maar net vanaf waar je zin in hebt. Het ziet er in ieder geval heel leuk en lekker uit!
Ondanks dat je het zou linken aan sushi is het geen Japans gerecht. De poke bowls komen namelijk uit Hawaii. Het gerecht bevat rijst en ingredienten zoals groenten, fruit, vis/vlees of tofu. Dit wordt in kleine stukjes gesneden en in een kom gelegd. Daar komt een sausje bij waarna je het geheel kan mengen. Je eet dit in principe koud en het is dus een maaltijdsalade met rijst.
De poke bowls bestaan al heel wat jaren in Hawaii maar tegenwoordig hoef je er niet zo ver meer voor te reizen. In Nederland begint het ook steeds meer bekendheid te krijgen en zie je ze steeds vaker op menukaarten terug. Er zijn ook enkele restaurants die zich enkel richten op poke bowls, zoals Poke Perfect en Poke Bowl. Deze vind je in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
Is dit alsnog wat ver weg? Dan kan je ze ook thuis maken!
Ingredienten:
- Rijst
- Rijstazijn
- Blikje tonijn
- Edamameboontjes
- 1/4 Komkommer
- 1 Avocado
- 1/2 Mango
- (Zwarte) sesam
- Soja saus
♦ Kook de rijst volgens instructies en laat het een beetje afkoelen. Meng het met een scheutje rijstazijn en laat het verder afkoelen.
♦ Snij ondertussen de komkommer, avocado en mango in kleine stukjes. Prak de tonijn een beetje los met een vork en haal de edamameboontjes uit zijn omhulsel.
♦ Schep de rijst in een kom en leg de ingredienten naast elkaar op de rijst zodat je de rijst bijna niet meer ziet. Strooi er een lepeltje (zwarte sesam) over.
♦ Voeg op het laatst een scheut sojasaus toe en meng alles goed door elkaar.
Heb je nog wat inspiratie nodig?
Heb jij al eens een poke bowl geprobeerd?
Geef een reactie