Een intake bij de dietist

Bij de vraag waar jullie meer over willen lezen was ook het verzoek: Wat kan je verwachten bij de diëtist en dan bijvoorbeeld bij een intakegesprek. Nou werk ik zowel bij een instantie, Centrum Eetstoornissen Ursula als bij mijn eigen praktijk. Daar zit wel wat verschil tussen. Ik zal van beide kanten meer vertellen over hoe het er aan toe gaat. Ik heb al eens eerder een blogje geschreven over een afspraak bij de diëtist. Deze blog vind je hier: een afspraak bij de dietist.

Intake bij de instelling
Goed om erbij te vertellen is dat ik werk voor de afdeling Jeugd. Hieronder vallen jongeren tot en met een leeftijd van 19 jaar. Voorheen zag ik op een intake zowel de ouders/verzorgenden als de jongere zelf. Nu sinds een jaar of langer zie ik behalve bij de BED (binge eating disorder) intake enkel de ouders of verzorgenden. Dit heeft te maken met de behandeling die we hier aanbieden, de MGDB (Meerdere Gezins Dag Behandeling). De focus van deze behandeling is dat ouders weer de regie gaan nemen. Voor de jongere met BED is er een aparte BED groep.

Maar goed wat kan je dan precies verwachten bij de intake.
Tijdens de intake bespreek ik met ouders/verzorgende hoe het eten nu gaat. Wat iemand gemiddeld op een dag eet. We lopen dan de hele dag door van ontbijt tot avond tussendoortje. Ik vraag in detail na hoeveel gram muesli, ml yoghurt en welke variant yoghurt of melk of hoeveel boterhammen iemand eet. Maar ook wat voor soort beleg. Of iemand zelf de boterhammen smeert of dat ouders of verzorgende dat doen. En of er gebruik wordt gemaakt van light producten. Ook vraag ik na of er boter wordt gebruikt en/of bereidingsvet bij de avondmaaltijd. Verder vraag ik ook of iemand vegetarisch eet of niet.

Ook de hoeveelheid vocht wordt uitgevraagd. Vaak heb ik van tevoren al in een dossier kunnen teruglezen of iemand nog iets aan beweging doet of misschien een bewegingsbeperking heeft. Als iemand eetbuien heeft vraag ik na wanneer deze zijn en wat er bij zo’n eetbui precies wordt gegeten of gedronken.
Voordat er een intake bij mij wordt ingepland is een jongere vaak ook al gezien door de kinderarts. Die bepaald hoe de lichamelijke conditie is en hoe het eten kan worden uitgebreid, in kleine stappen bijvoorbeeld als er kans is op refeeding. Ook wordt hier het gewicht en lengte bepaald en aan de hand van de groeigegevens wordt een minimaal gezond gewicht berekend.

Bij een BED intake zie ik de jongere zelf en vraag ik eigenlijk dezelfde onderwerpen na. Na de intake maak ik een voedingsadvies gebaseerd op de behoefte van de jongere, rekening houdend met ieder zijn persoonlijke situatie. Bij ieder is het 1e advies om uit te breiden naar 6 eetmomenten. Als iemand nog niet op een volledige voeding zit maak ik stappen waarmee de huidige voeding kan worden uitgebreid. Hoe snel dit wordt uitgebreid hangt af van de lichamelijke conditie. Soms is het beter om in kleine stappen uit te breiden, bijvoorbeeld als er kans is op refeeding. Bij de MGDB is de aankomeis eigenlijk altijd 5 ons per week.

Als iemand te weinig aankomt, dan kan een stap op de eetlijst groter worden gemaakt of er wordt gekeken naar de hoeveelheid beweging die iemand heeft. Ik zie de jongeren van de MGDB bij de intake en nog een keer tijdens de MGDB zelf waar ook de ouders en verzorgers bij zijn. Soms vaker op verzoek van de hoofdbehandelaar. Bij de BED gaan de jongeren meestal naar de BED groep waar ik ook 1 maal in de zoveel tijd bij ben om vragen te beantwoorden of onderwerpen te bespreken.

Intake eigen praktijk
Bij mij op de praktijk zie ik zowel jongeren als volwassenen. Eigenlijk gebeurt hier hetzelfde als bij de instelling maar dan uitgebreider. Bij het 1e gesprek vraag ik allerlei onderwerpen na. Een intakegesprek is eigenlijk een soort kennismaking. Maar de 1e vraag die ik stel is wat ik voor iemand kan doen, wat de hulpvraag is. 

De onderwerpen die ik bespreek zijn bijvoorbeeld hoe het gewicht was als kind, gewicht van andere familieleden, eerdere diëtistische begeleiding, of iemand nog andere begeleiding krijgt van bijvoorbeeld een psycholoog of andere behandelaar. Leefomstandigheden: Denk aan werk, gezinssamenstelling, woonsituatie en dergelijke. Medische achtergrond: Denk aan lichamelijke status, ziektes, medicijngebruik en dergelijke. Maar ook hun huidige lengte en gewicht. Er wordt niet standaard in de praktijk gewogen.

Meestal weegt iemand thuis. Voordeel hiervan is dat iemand dezelfde weegschaal kan aanhouden en iedere week op een vast tijdstip kan wegen en zo zijn of haar gewicht kan volgen. Ook vraag ik na wat iemand doet in het dagelijkse leven. Beweging en energieverbruik: Denk aan sport, maar ook aan dagelijkse beweging op weg naar of tijdens school, werk of vrije tijd. Als de algemene vragen zijn besproken vraag ik na hoe de voeding nu is. Denk ook aan eetgewoontes, speciale voorkeuren, voedselallergieën, bereidingswijzen en dergelijke. Ook dan loop ik een gemiddelde dag door. Bijvoorbeeld wat iemand de dag ervoor heeft gegeten en gedronken. Dan bespreken we de doelen die iemand heeft en welke stappen we hierin kunnen gaan maken.

Een intake gesprek duurt meestal een uur. Daarna werk ik het gesprek uit en maak ik een voedingsadvies wat ik toestuur. Meestal maak ik voor de week erna een vervolgafspraak. Beetje afhankelijk hoe het gaat zie ik iemand in het begin om de 1-2 weken. In het begin dus frequenter en dan op een gegeven moment gemiddeld 1 maal in de 3-4 weken of naar behoefte.

Bij mijn eigen praktijk werk ik vaak met een eetdagboek. Dit heeft veel voordelen. Zo krijgt iemand zelf meer inzicht wat hij of zij eet en hoeveel en of er een bepaalde regelmaat is in de voeding. Meestal laat ik ook een weekenddag bijhouden omdat er vaak in het weekend anders wordt gegeten en gedronken.
Wat ik vaak ook doe is het laten bijhouden van emoties die er op een dag zijn. Om te achterhalen of er bij een bepaalde emotie anders wordt gegeten en wat de gebeurtenis was die er aan vooraf is gegaan. Omdat ik tevens psycholoog ben werk ik ook veel met g-schema’s.

Hoe heb jij een intake bij de diëtist ervaren?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

6 reacties op “Een intake bij de dietist”

  1. Ik post normaal nooit iets onder een blog of op het forum, maar dit blog komt echt precies op het juiste moment! Morgen ga ik namelijk een afspraak maken met een diĆ«tiste voor een intake en ik vind dit erg spannend, omdat ik niet goed wist wat ik me moest voorstellen bij zo’n intake. Nu heb ik hier een beter zicht op en dit geeft meer moed om morgen te bellen!

  2. Mijn intake was wel appart, want het was met een stagaire. Al met al een half uurtje. Ik paste mijn voeding te veel aan, op een bepaalde diagnose en ik kreeg me op het hart gedrukt weer gewoon naar behoefte te eten.
    We bespreken dingen als sport, uit eten, moeilijke gerechten, en voedingsstoffen. Eigenlijk wel gezellig altijd.

  3. ik heb nog een vraagje.
    Kan je ook bij een dietist terecht als je jezelf niet wil (laten) wegen?
    ik wil echt niet meer bezig zijn met het getalletje op de weegschaal, maar wel mijn eetpatroon aanpassen. Kan dat, of moet je standaard wel wegen bij een behandeling met een dietist?

  4. Bij mijn opname was het gesprek met de dietist niet echt zinvol. Iedereen kreeg toch dezelfde voedingcentrum eetlijst, alleen mensen met erge ondergewicht moesten een of twee boterhammen meer eten. De eetlijst was ook totaal niet wat ik gewend was, en dan bedoel ik dus voor de ES ;).

    Later, ben ik opzoek gegaan naar een orthomuleculaire dietist en deze gesprekken hebben mij wel verder geholpen omdat zij meer keek naar mijn behoefte en beter geĆÆnformeerd was over wat gezond is en wat niet (met ruimte voor wat snoepen, don’t worry). Doordat mijn eetpatroon overdag gezond was (in mijn ogen – ik weet dat de meningen hier over verschillen), kon ik ‘s avonds, of bij sociale gelegenheden, makkelijker genieten van iets lekkers. Dat kon ik eerst niet omdat er voor mijn gevoel geen ruimte meer was voor ongezonde dingen, omdat de eetlijst al niet gezond was. Voor mij maakte dat de ES alleen maar meer aanwezig en kon ik niet genieten van lekkere dingen.

    Gelukkig ben ik al geruime tijd af van mn ES en eet ik weer gewoon zoals ik dat wil, waardoor ik me ook veel gezonder voel dan met zo’n eetlijst. Het leven is zoveel leuker zonder te letten op wat je eet of moet eten! šŸ™‚

  5. @marleen
    Ik heb mezelf een lange tijd niet gewogen bij de diƫtist. Nu wel weer voor gekozen maar was mijn keuze!!
    Ik zit wel bij een diƫtiste gespecialiseerd in eetstoornissen maar het kan dus wel!

  6. Wow, ik heb mijn intake heel anders ervaren. Een stuk minder persoonlijk/gedetailleerd en ik kreeg volgens mij ook een standaard “eetlijstje” toegestuurd achteraf. Dan vind ik dit toch veel beter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *