Regelmatig lees ik op het forum of in onze mailbox voor advies de vraag: ‘’Eet ik te weinig?” Meisjes en jongens vragen zich af of ze wel voldoende eten en of ze dit dan zouden moeten veranderen. Vaak wordt zo’n mail of forumbericht afgesloten met een paar regels over de angst die meer eten mogelijk zal losmaken. Hoe kom je er achter dat je te weinig eet en wat kun je er aan doen? In deze blog vertel ik je meer hierover.
Sommige mensen eten meer dan andere mensen. Dat heeft te maken met hoeveel iemand verbruikt of gewoonweg waar iemand trek in heeft. Eten is iets heel persoonlijks. Je hebt grote eters, kleine eters en middelmatige eters. Sommige mensen eten graag hartig, anderen vaak zoetig en weer anderen eigenlijk van alles. Probeer jezelf niet teveel te vergelijken als het om jouw eetpatroon gaat. Luister naar je lichaam dan merk je vanzelf wat jouw lichaam wel en niet zo fijn vindt om te eten.
Je eet te weinig als je onvoldoende calorieën binnenkrijgt per dag. Maar niet alleen te weinig eten, ook onregelmatig eten kan ongezond zijn. Als je alleen ‘savonds de calorieën eet die je over de hele dag zou moeten verspreiden, eet je te weinig overdag. Je hebt dan misschien wel enorme honger in de avond waardoor je alles inhaalt. Ook kun je moe worden van te weinig eten, afvallen terwijl het niet nodig is en uiteindelijk op lange termijn tekorten opbouwen aan vitamines en andere belangrijke bouwstoffen.
Afhankelijk van je bouw en inspanning op een dag is het in ieder geval goed om minimaal als vrouw ongeveer 2000 calorieën en als man 2500 calorieën per dag binnen te krijgen. Dit verspreid je bijvoorbeeld over drie hoofdmaaltijde en tussendoortjes. Je eet ongeveer drie tussendoortjes per dag. Het is namelijk belangrijk om je suikerspiegel goed op pijl te houden. Dit doe je door elke twee a drie uur iets te eten. Je drinkt hier gedurende de dag ongeveer 1 a 1,5 liter vocht bij.
Wil je een voorbeeld bekijken van een eetlijst, dan vind je die hier. Ook hebben we hier een lijst met voorbeelden van tussendoortjes op een rij gezet. Als je deze lijst vergelijkt met jouw eetpatroon op dit moment kun je zien of jij te weinig of te veel eet. Een beetje boven deze eetlijst zitten of er een beetje onder zitten is niets om je zorgen over te maken. Vooral niet als je gewoon een gezond gewicht hebt. Heb je overgewicht en/of eet je echt teveel, dan verwijs ik je naar deze blog.
Ook als je te weinig eet en geen ondergewicht hebt, is het toch belangrijk om iets meer te gaan eten en in de buurt te komen van deze eetlijst. Vooral de hoofdmaaltijden zijn dan belangrijk. Op die manier zorg je ervoor dat je voldoende en diverse voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je ondergewicht hebt en te weinig eet is het ook heel belangrijk om meer te gaan eten. Je lichaam geeft met een te laag gewicht duidelijk aan dat dit niet goed is voor jouw lichaam. Ondergewicht brengt behoorlijk wat risico’s met zich mee en daarom is het belangrijk om te zorgen dat je een gezond gewicht bereikt.
Vind je het moeilijk of eng om aan te komen, dan kun je de drie stappenlijst van Proud2Bme gebruiken. Je kunt daarmee rustig jouw eetpatroon weer opbouwen. Doe dit stap voor stap, maar doe er ook weer niet weken of maanden over. Hoe eerder jij weer een gezond eetpatroon en/of gewicht hebt, hoe beter. Je kunt om aan te komen ook onze aankomlijst gebruiken. Dit is een rijkere eetlijst waarmee je eventueel aan kunt komen. Lukt het je niet zo goed met deze lijstjes, vraag dan hulp van je huisarts of diëtist.
Wees je er bewust van dat je lichaam misschien wel even moet wennen aan jouw nieuwe eetpatroon. Misschien voel je je vol, heb je weinig trek of heb je last van verstopping. Dat gaat allemaal langzaam weer over. Mogelijk kom je iets aan in gewicht, maar dit hoeft niet zo te zijn. Als dit wel zo is, heeft je lichaam dit blijkbaar nodig. Je gewicht zal vanzelf weer stabiliseren op een gezond gewicht als jij naar behoefte en voldoende leert eten.
Als je bang bent om aan te komen en daarom te weinig eet of zelfs streng lijnt, is het ook heel belangrijk dat je toch wat meer gaat eten. Heb je angsten rondom je gewicht, dan is het alleen wel lastig om zomaar meer te gaan eten. Praat daarom over de angsten die jij hebt en probeer ook gezonde gedachtes te bedenken die jou helpen weer goed voor jezelf te zorgen.
Als je zelf niet over de angst om beter te gaan eten heen komt, is het goed om hulp te zoeken. Praat eens met vriendinnen, een vertrouwenspersoon op school of je ouders. Professionele hulp kun je aanvragen via jouw huisarts. Deze kan jou mogelijk verwijzen naar een diëtiste, psycholoog of centrum voor eetstoornissen. Je kunt zelf ook gericht naar een verwijzing vragen door eerst een instelling te zoeken via onze zoekmachine. Samen met een hulpverlener kun je onderzoeken waar jouw problemen rondom eten vandaan komen en hoe je hier samen stap voor stap aan kunt gaan werken.
Lees ook: 10 Nadelen van ondergewicht
Geef een reactie