Eetbuien en braken

Als je last hebt van eetbuien is dat al naar en moeilijk genoeg, maar als je deze compenseert met braken is het van groot belang om dit zo snel mogelijk te stoppen. Hoe pak je dit aan en wat moet je doen na het braken? Vandaar een blog om je hierover te informeren en te ondersteunen.

Stoppen van eetbuien
Je hebt last van eetbuien en je wilt hier van af. Hoe pak je zoiets aan? Belangrijk is om eerst een onderscheid te maken met wat voor soort eetbui we te maken hebben. Eet je bijvoorbeeld een zak chips achter elkaar leeg dan kan het mogelijk voelen als een eetbui maar dit valt officieel onder een subjectieve eet/snaaibui. Als we spreken van een objectieve eetbui dan moet je denken aan de volgende criteria:

Het binnen een beperkte tijd (bijvoorbeeld twee uur) eten van een hoeveelheid voedsel, die beslist groter is dan wat de meeste mensen in eenzelfde periode en onder dezelfde omstandigheden zouden eten. Een gevoel de beheersing over het eten tijdens de episode kwijt te zijn (bijvoorbeeld het gevoel dat men niet kan stoppen met eten of dat je niet zelf kan bepalen wat of hoeveel men eet).

Op Proud2Bme staan meerdere blogs over eetbuien en het hiermee stoppen. Samenvattend komt het erop neer; maak stappen om de cirkel te doorbreken. Iedere stap is er 1. Stop met lijnen, werk toe naar een gezond en regelmatig eetpatroon. Dus dat betekent: om de 2-3 uur iets te eten nemen en zo op te bouwen naar een regelmatig eetpatroon van 6 eetmomenten. Als dat niet meteen lukt is dat niet erg, maar zorg wel dat je stappen blijft maken en doe er niet te lang over. Maak bijvoorbeeld iedere 2-3 dagen een nieuwe stap. Op de site kun je voorbeelden vinden hoe je dit zou kunnen aanpakken. Met een stappenlijst of een wenlijst heb je een goed beginpunt waaruit je steeds verder kan uitbreiden.

Gevolgen van braken
Over de gevolgen van braken zijn ook meerdere blogs geschreven. Braken is dus zeker niet zonder lichamelijke gevolgen. Naast gevolgen voor je uiterlijk, zoals het onstaan van gaatjes in je gebit vanwege de aanslag op je glazuur, heeft het met name grote gevolgen voor je lichaam die misschien niet meteen zichtbaar zijn aan de buitenkant. Zo onstaan er tekorten aan vitamines en mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Door braken verlies je bijvoorbeeld veel vocht wat tot uitdroging kan leiden. Naast een droge huid kan het tot gevolg hebben dat je je duizelig voelt. Maar ook je honger- en verzadigingssysteem kan uit balans raken door het braken. Braken kan echter ook slokdarmbeschadigingen en hartproblemen geven. Hartproblemen kunnen zelfs de dood tot gevolg kan hebben.

Gebraakt en nu?
Heb je gebraakt wat is dan goed om te doen? Je eerste ingeving na het braken zal zijn om je tanden te poetsen, maar dat is juist niet goed om te doen. Omdat door het braken je glazuur aangetast is kan het poetsen ertoe leiden dat je het glazuur juist meer beschadigd. Dus je mond spoelen met water is dan beter om te doen. Blijf voldoende drinken. Door het braken verlies je veel vocht.

Probeer na het braken het eten weer op te pakken. Door kleine beetjes te eten. Je kan in het begin je brood roosteren waardoor het wat minder zwaar op je maag valt. Wees niet boos op jezelf, het stoppen met braken is een proces wat gaat met vallen en weer opstaan. Iedere dag is weer een nieuwe kans. Bedenk waarom je het braken wilt stoppen en hou je vast aan deze gedachten.

Hulpmiddelen
De oorzaak van eetbuien is divers, naast lichamelijke oorzaken zoals honger door bijvoorbeeld een lijngericht eetpatroon is vaak ook een psychische component aanwezig. Merk je dat het je niet lukt om de eetbuien onder controle te krijgen schakel dan hulp in van een deskundige. Een psycholoog kan bijvoorbeeld in samenwerking met een diëtist kijken hoe je uit deze vicieuze cirkel komt. Naast psychische begeleiding kan ook medicamenteuze ondersteuning in sommige gevallen een hulpmiddel zijn. Medicatie zoals fluoxetine zou mogelijk kunnen zorgen voor een een afname in eetbuien. Medicatie wordt met name in combinatie gegeven met psychotherapeutische interventies zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.

Fluoxetine 
De plaats van fluoxetine bij de behandeling van boulimia nervosa is nog onduidelijk. Op korte termijn kan een hoge dosering fluoxetine het aantal eetaanvallen en de braakfrequentie doen afnemen. Gegevens ontbreken over effectiviteit op lange termijn (> 4 maanden); bij staken van de behandeling is er een grote terugval. Bij boulimia nervosa staat in alle gevallen niet-medicamenteuze behandeling (psycho-educatie (voorlichting en opvoeding), psychotherapie) op de voorgrond; in sommige situaties kan het kortdurend worden aangevuld met fluoxetine. Een eventueel ‘extra’ effect met fluoxetine als toevoeging aan een vorm van psychotherapie is echter niet aangetoond.(Bron: farmacotherapeutisch kompas)

Fotografie: Emma Brown


De schaamte doorbreken: Heb jij last van eetbuien en zou je jouw ervaringsverhaal willen delen? Mail dan naar redactie@proud2Bme.nl jouw verhaal, liefst met enkele foto’s van jezelf.


Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

8 reacties op “Eetbuien en braken”

  1. Naast anorexia braak al 20 jaar heb ook eetbuien en inderdaad dit alles niet zonder gevolgen. Als ik foto’s terug kijk van jaren terug wordt ik verdrietig, mijn gebit is aangetast en mijn haar is niet meer mooi. Ik had een mooie lach, en mijn haar kreeg veel aandacht een bos mooie krullen……… Laat staan hoe ik me soms voel, duizelig, moe en futloos, geen zin in leuke dingen………
    Ik hoop dat iemand dit leest die het eten/ braken nog niet zo lang heeft ontdekt/ ervaren en de kracht vind om in te grijpen, en zelfs te stoppen. Je verdient zo veel meer dan dit…………. XXX

  2. Ik zou toch ook graag zien dat er wat meer wordt benadrukt dat het bij een eetstoornis waarbij frequent wordt gebraakt of gelaxeerd, VAN HET GROOTSTE BELANG IS OM REGELMATIG DE BLOEDWAARDES TE LATEN CONTROLEREN.

    Ik weet dat dit voor veel ES-patiënten een lastig dingetje is, want dat vereist dat je open en eerlijk bent over je eetproblemen tegen bijvoorbeeld je huisarts. Hartritmestoornissen en hartfalen ten gevolge van verstoringen in de mineraalhuishouding komen VAAK voor. Tot op zekere hoogte is dat wat op te vangen door toediening van kaliumchloride en/of natriumchloride en/of magnesium. Daarnaast is orgaanfalen ten gevolge van ernstige tekorten een puntje bij boulimia.
    Oh, en osteoporose. Dat ook. Dus laat je regelmatig controleren en probeer toe te werken naar het loslaten van de eetstoornis. Als dat niet meteen lukt, zorg dan in ieder geval dat je ook de fysieke ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

    En die gaatjes in je tanden, ach ja. Daar blijft het echter niet bij. Ze slijten ogewoon af, rotten weg of vallen uit.

    Dat merk je nog niet als je pas net in die vreet/braak cirkel zit. Dat begint pas duidelijk te worden na een paar jaar.

    Ik heb zelf ruim tien jaar lang boulimia gehad. Inmiddels al een hele tijd genezen. Maar ik wilde dat ik de ondersteuning had gezocht en gekregen om de lichamelijk schade te beperken.

  3. Ja mensen, helemaal eens met wat hierboven staat. CONTROLEER JE BLOED. Als dat niet gebeurd was bij mij kon ik dit nu niet zeggen. Bloedwaarden gaan snel achteruit bij braken.

  4. Goede informatie..ik denk dat het voor ieder mens anders is. Ik heb al ruim acht jaar lang boulimia, en braak helaas frequent. Mijn bloedwaardes zijn nooit bijzonder afwijkend geweest, en werd dus ook altijd gewoon weer naar huis gestuurd desondanks bepaalde lichamelijke klachten. Of nog erger, geen bloedonderzoek toegewezen krijgen want ”het zal wel aan je eetstoornis liggen”.

    Fluoxetine heeft mij een paar jaar geleden wel een tijdje geholpen, dus dat kan ik mensen wel ‘aanraden’ (in hoeverre je medicatie kunt aanraden). Helaas had ik er geen goede therapie bij, dus ben ik na een tijdje gewoon terug gevallen.

    Oh ja, en spoelen! Spoel je mond met water elke keer nadat je braakt. Gebruik goede tandpasta en mondspoeling in je dagelijkse routine, ik denk dat dit voor mij veel verschil heeft gemaakt. Ik heb hier in dan wel ècht geluk gehad en in de laatste 6 jaar geen nieuwe gaatjes ontwikkeld (of een slechte tandarts!). Ik ben veel bezig met m’n tanden, misschien juist door de angst van gaatjes.

  5. Ik heb ook jaren heel veel eetbuien gehad en gebraakt en ben er heel slecht aan toe geweest. Mijn kaliumwaarde was zover gedaald dat het niet meer met het leven verenigbaar was en mijn ouders zijn toen meerdere keren gewaarschuwd omdat ik elk moment kon overlijden vanwege ernstige hartritmestoornissen. Hoewel ik in die tijd mezelf een soort ‘murw’ voelde en het me eigenlijk niet eens heel veel kon schelen dat ik er zo aan toe was, besef ik nu ik terugkijk wel dat ik door het oog van de naald ben gekropen en ben ik nu heel dankbaar dat ik er nog ben. Ik ben inmiddels gelukkig getrouwd en heb een geweldig zoontje gekregen. Een leven waarvan ik nooit heb gedacht dat het voor mij weggelegd zou zijn. Lieve meiden, vecht ervoor! Je bent zoveel meer waard dan je nu van jezelf denkt!

  6. Goede blog!!

    Door de fluoxetine ben k afgevallen tot bijna ondergewicht, sinds ik het niet meer gebruik heb k licht overgewicht…. toch ben ik in behandeling gebleven en afvallen nu, lukt gewoon niet meer…eetbuien worden meer en de bewegingsdrang minder….

  7. Toch vind ik het verschil tussen ‘objectieve’ en ‘subjectieve’ eetbuien onduidelijk. Van beiden zijn duidelijke voorbeelden, dat wel, maar ik bijv. eet een normale portie in een normaal tempo en braak dan. Ik doe het alleen 15 uur achter elkaar… dan kan ik het toch echt niet subjectief noemen…

    En lichamelijke gevolgen, ja daar kan ik over meepraten… 1.5 (voor)tand uitgevallen (uit zichzelf!), hartkloppingen, hypo’s, flauwvallen, en nu waarschijnlijk zelfs nierfalen… Nee zoek hulp als je hiermee struggelt, en eindig ajb niet zoals ik!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *