Wanneer ik denk aan Engeland dan denk ik aan de Olympische Spelen en aan de bekende Engelse ontbijtjes. Toast met spek, worstjes, witte bonen in tomatensaus en een gebakken eitje. Allemaal dingen die ik héél erg lekker vind, al hoef ik dit niet per se bij mijn ontbijt te hebben…
Engeland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk: een eiland dat links van Nederland ligt. Het land heeft ongeveer 51.000.000 inwoners. Vooral rond de feestdagen is dit land populair onder de toeristen, maar ook in de zomer zijn er veel mensen die dit land bezoeken.
In Engeland kennen de mensen nét even wat andere eetgewoonten dan wij in Nederland gewend zijn.
Een leuk weetje: uit een onderzoek onder 7000 Engelse gezinnen is gebleken dat de Engelsen gemiddeld £ 3,40 uitgeven aan groenten en £ 2,80 aan fruit. Dit is best weinig, gezien er alleen aan chocolade al gemiddeld £ 2 per week wordt besteed!
Ontbijt
Engelsen moeten vaak weinig weten van een licht ontbijt, ze zijn juist gewend meteen zwaar te beginnen. Als je het écht op zijn Engels wil doen dan begin je je dag met een traditioneel ‘English breakfast’. Dit ontbijt bestaat vaak uit bacon, (gebakken) eieren, tomaten, champignons, toast met boter, baked beans en aardappelen. Dat is nog eens een goed begin van je dag 😉
Lunch
Alsof het uitgebreide ontbijt niet genoeg is eten Engelsen vaak ook bij de lunch warm. Ze eten dan bijvoorbeeld een (club)sandwich met wat er bij, een ‘jacked potato’ bijvoorbeeld. Ook de ‘fish and chips’ zie je in Engeland regelmatig terug tijdens de lunch.
De mensen gaan tussen de middag meestal niet uitgebreid staan koken, vaak halen ze hun lunch even snel bij een pub of fastfoodketen. Nu kunnen deze volwassen mensen vaak nog zelf beslissen wat ze kiezen, maar op school krijgen ook de kinderen vaak een te uitgebreide en te vette hap voorgeschoteld.
Jamie Oliver heeft hier een aantal jaar geleden een project voor opgestart:
De ‘school lunch photo wall‘. Dit project laat kinderen een foto van hun lunch op de photo-wall posten. Deze lunch krijgt vervolgens van iedereen die de foto op de site bekijkt een score. Op die manier kunnen kinderen een beter idee krijgen van hoe gezond hun lunch nu eigenlijk is en hoe een gezonde lunch er uit ziet.
High tea
Tegen vijf uur in de middag hebben Engelsen traditioneel een high tea. Tijdens de high tea heb je allerlei lekkere hapjes en vaak ook verschillende soorten thee. De hapjes die vaak tijdens zo’n high tea genuttigd worden zijn bijvoorbeeld scones, lemoncake en cheesecake, muffins, cakejes, koekjes en bonbons.
Oorspronkelijk was de high tea bedoeld om de honger die je had te stillen als het nog lang duurde voordat het diner klaar zou zijn. Dit is bij de mensen blijven hangen en is inmiddels zo uitgegroeid dat de high tea een stuk uitgebreider is geworden. Het heeft ook al lang niet meer het zelfde doel, zoals je verderop zal lezen dineren mensen in Engeland vaak pas heel laat.
Diner
Zoals al eerder gezegd hebben de Engelsen daze maaltijd vaak pas laat vanwege de high tea, meestal eten mensen in Engeland pas tegen 20.00 uur. Er zijn een hoop typisch Engelse dingen te noemen die bij het late avondeten horen:
- Jacked potato: dit is een gepofte aardappel die wordt gevuld met bijvoorbeeld witte bonen in tomatensaus, of met kaas.
- Fish and chips: deze maaltijd bestaat uit een in beslag gedoopte gefrituurde vis, en chips. Chips is niet helemaal het zelfde als de friet die we in Nederland hebben. De chips zijn vrij dikke, stevige aardappelsliertjes die gefrituurd worden.
- Shepherds pie: een ovenschotel met veel vlees en een korst van aardappel en kaas
- Sausage and mash: dit zijn worstjes met aardappelpuree en een soort van uiensaus.
Traditioneel hebben de Engelsen ook nog een aantal lekkere toetjes! Zo sluiten zij hun maaltijd vaak af met apple crumble, spotted dog, sponge pudding, trifle of custard.
De zondag
Het is in Engeland de traditie om op zondag uitgebreid te lunchen. De zondagmiddag wordt vaak gereserveerd om met de familie te kunnen eten. Ze eten dan vaak roasted meat of iets uit de buitenlandse keuken.
De feestdagen
De feestdagen is in veel landen reden om eens extra uit te pakken met eten, zo ook in Engeland. Er zijn een aantal feestdagen waarop Engelsen traditioneel een bepaald gerecht eten. Zo eten ze op goede vrijdag hot cross buns, dat zijn ronde paasbroodjes die vaak versierd zijn met een kruis.
Met halfvasten (een katholieke feestdag halverwege de vastenperiode) eten mensen in Engeland traditioneel een Simnel Cake. De Simnel Cake is een fruittaart. De taart is versierd met 11 marsepeinen bolletjes die de 12 apostelen voorstellen (11, omdat Judas die Christus verraadde niet meegeteld wordt). De taart wordt afgedekt met een laagje marsepein.
Met kerstmis wordt in Engeland vaak christmas pudding geserveerd. Deze pudding wordt vaak al vier of vijf weken voor aanvang van kerst bereid. Iedereen uit het gezin roert daarbij een keer in de pan waarbij diegene een wens doet.
Drinken
Natuurlijk kennen ze in Engeland ook de dranken die wij in Nederland en in andere landen ook kennen. Maar er zijn ook een paar typisch Engelse dranken zoals het Engelse bier. In Engeland drinken ze hun bier vaak op een andere manier dan wij in Nederland zijn gewend. De populairste bierstijlen in Engeland zijn de ‘bitter’ en de ‘stout’ (denk maar aan het wereldbekende bier ‘Guiness’). Ook de regel van twee vingers schuim op je biertje kennen ze in Engeland niet, zij zien het liefst heel weinig schuim op hun bier. Ook wordt het bier vaak lauw gedronken, ongeveer op 10 graden Celsius.
Niet alleen bier is in Engeland een populair drankje, ook thee wordt gezien als iets typisch Engels. Engeland is een echt theeland. Zij drinken hun thee vaak wel twee keer zo sterk als wij. Nog een (voor ons) gekke gewoonte is dat mensen in Engeland soms melk bij de thee doen.
Tussendoortjes
In Engeland eten ze veel dezelfde tussendoortjes als wij in Nederland ook doen. Maar net als bij andere landen hebben ze ook in Engeland een aantal typische Engelse tussendoortjes. Zo is er bijvoorbeeld de Engelse drop: een mix van verschillende soorten drop. Het verhaal gaat dat een dropfabrikant per ongeluk verschillende soorten drop door elkaar had gegooid. Dit zou de klanten zo goed bevallen zijn dat hij het als nieuw soort drop had geïntroduceerd: Engelse drop.
Een ander bekend tussendoortje uit Engeland is natuurlijk de cupcake.
Het eerste cupcake-recept is terug gevonden in een kookboek van Eliza Leslie en dateert uit 1828. De eerste cupcakes werden in die tijd vaak gebakken in kleine bakjes of kopjes (‘cups’), vandaar natuurlijk ook de naam!
Wat vind jij van de Engelse eetgewoonten?
Foto1:flickr, foto2:flickr, foto4:flickr,
foto5:flickr, foto6:flickr
Geef een reactie