Op mijn vraag waar jullie een blog over zouden willen lezen kreeg ik het verzoek om te schrijven over zwangerschap en een eetstoornis. Als je een eetstoornis hebt en je bent zwanger zijn er dan nog specifieke punten qua voeding waar je op moet letten? En als je een kinderwens hebt moet je daar met je voeding dan al rekening mee houden?
Zwangerschap en voeding
Als je weet dat je graag zwanger wilt worden is het goed om met al een paar zaken rekening te houden.
Zo is het goed om een voedingssupplement te nemen met vitamine B11 (foliumzuur) en te stoppen met het drinken van alcohol. Bij een zwangerschap zijn er zeker bepaalde punten in de voeding waar je op moet letten. Zo zijn bepaalde voedingsmiddelen niet geschikt voor zwangere vrouwen. Denk aan rauw vlees, rauwe kazen of lever. Hetzelfde met rauwe vis. In filet American wordt bijvoorbeeld deels rauw vlees verwerkt.
Rauwe eieren kunnen salmonellabacteriën bevatten en zijn vaak verwekt in toetjes zoals bavarois, mousse, tiramisu en zelfgemaakt ijs. Let bijvoorbeeld ook op cafeïne. Cafeïne zit niet alleen in thee en koffie maar ook in cola en energiedrankjes. Het advies bij energiedrankjes of koffie is om niet meer dan 1 portie per dag te nemen. Dropjes moet ook beperkt gegeten en gedronken worden in verband met een bloeddrukverhogende stof wat hierin voorkomt. (glycyrrhizinezuur). Om die reden wordt ook het gebruik van zoethout thee ook beperkt tijdens de zwangerschap. Neem bij vragen over jouw specifieke situatie altijd contact op met je eigen verloskundige.
Zwanger en een eetstoornis
Bij alle eetstoornissen kunnen menstruatiestoornissen voorkomen. Stel je hebt ondergewicht dan is je lichaam niet in optimale conditie. Dan kan het zelfs zijn dat je menstruatie wegblijft waardoor je verminderd vruchtbaar bent. In sommige situaties kan dit leiden tot (blijvende) onvruchtbaarheid.
Maar ook overgewicht kan ervoor zorgen dat je minder makkelijk zwanger kan raken. Heb je ondergewicht en je bent zwanger dan zal je kindje zijn voedingsstoffen bij jou halen wat ervoor kan zorgen dat je zelf nog verder ondervoed raakt. Het advies is eigenlijk om een eetstoornis te behandelen voordat je zwanger gaat worden. Actieve eetstoornissen kunnen ook gevolgen hebben voor het verloop van de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind.
Zo is er meer kans op een miskraam, een lager geboortegewicht, baby met groeiachterstand, moeilijkheden met borstvoeding en ondervoeding van je kindje. Ben je zwanger dan is het goed onder behandeling te zijn van een gynaecoloog en daarnaast psychische begeleiding. Geef aan dat je een eetstoornis hebt zo krijg je de juiste begeleiding en kan je problemen voor jezelf en voor je kindje voor zijn.
Ben je zwanger dan kan dit voor de moeder ook extra spanning opleveren. Je lichaam verandert, je wordt zwaarder. Juist die toename van gewicht kan angsten geven. Wat als gevolg kan hebben dat je juist meer gaat compenseren. Als je kindje geboren is is het ook belangrijk om je eetgedrag onder controle te hebben. Doordat je een voorbeeldfunctie bent voor je kindje en je anders niet het goede voorbeeld geeft hoe zij om zouden moeten gaan met eten. Door je eigen angst zou je je kindje kunnen ondervoeden uit angst dat ze dik worden. Dit voorbeeldgedrag kan invloed hebben op de ontwikkeling van je kindje.
Feiten en fabels over zwangerschap en voeding
• Als je zwanger bent is het nodig om voor 2 te eten
Fabel: Je hoeft niet voor 2 te eten als je zwanger bent. Je hebt wel meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen dus het gaat meer om de soort voedingsmiddelen die je eet.
• Je komt aan als je zwanger bent.
Feit: Je komt gemiddeld tussen de 10 en 15 kg aan bij een zwangerschap.
• Lijnen is gevaarlijk als je zwanger bent
Feit: Bij afvallen komen er afvalstoffen vrij en deze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje en je kind kan onvoldoende voedingstoffen krijgen.
• Zoetstoffen zijn schadelijk voor je ongeboren kindje
Fabel: Zoetstoffen zijn bij normaal gebruik niet schadelijk voor je kindje en kun je dus veilig in je voeding gebruiken
Geef een reactie