Eiwitten zijn 1 van de bouwstoffen in onze voeding en leveren net als koolhydraten en vetten ook een bijdrage aan onze totale benodigde hoeveelheid aan energie op een dag. Naast energie leveren eiwitten ons ook bouwstenen, de zogenoemde aminozuren.
Deze aminozuren hebben een belangrijke functie in de opbouw van onze cellen maar ze doen meer. Nou moeten we eerst een onderscheid maken in type aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken maar een andere groep moeten we aangeleverd krijgen uit onze voeding. Deze laatste groep aminozuren noemen we essentiële aminozuren. Er zijn 9 essentiële aminozuren. Er bestaan ook een groep aminozuren die het lichaam normaal gesproken zelf kan maken maar in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij bepaalde aandoeningen, lukt dit niet en hebben we ook deze uit de voeding nodig. Deze groep aminozuren noemen we semi-essentieel. Er zijn totaal 22 soorten aminozuren.
Functie van eiwitten
Eiwitten hebben een belangrijke rol in de opbouw en herstel van lichaamscellen. Verder zijn de meeste enzymen gemaakt van eiwitten. Enzymen regelen veel lichaamsprocessen in ons lichaam. Ook bepaalde hormonen zijn gemaakt van eiwitten.
Hoeveel eiwitten hebben we nodig
In het algemeen hebben we 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Bepaalde groepen hebben echter meer nodig, kinderen hebben meer eiwitten nodig omdat zij nog in de groei zijn. Voor iedere leeftijdsgroep is een aanbevolen hoeveelheid eiwitten.
Ook bij verwondingen of verbranding heeft het lichaam meer eiwitten nodig. Maar denk ook aan vegetariërs en veganisten, deze hebben ook meer eiwitten nodig om voldoende aminozuren binnen te krijgen.
Sporters zoals duursporters en krachtsporters hebben meer eiwit nodig, echter krijgen deze vaak al meer eiwitten binnen met de voeding omdat hun verbranding hoger ligt. Duursporters komen gemiddeld uit op 1.2-1.4 gram eiwit per kg lichaamsgewicht en krachtsporters komen uit op 1.7-1.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Er is ook een maximum aan eiwitten, maximum ligt op 25 en% aan eiwitten per dag.
Eiwitten en (onder)voeding
Bij ondervoeding is de behoefte aan eiwitten hoger. Die ligt dan gemiddeld op 1.2-1.5 gram per kg lichaamsgewicht. Omdat je bij ondervoeding een lager lichaamsgewicht hebt gaan we uit van een minimaal gezond BMI en bijbehorend gewicht.
Welke voedingsmiddelen bevatten meer eiwitten, ofwel welke voedingsmiddelen kan je dan het beste kiezen?
Eiwitpreparaten/Bijvoeding
Soms lukt het niet om met gewone voeding aan voldoende eiwitten te komen. Denk aan een bepaalde ziekte bijvoorbeeld waardoor eten lastig gaat. Dan kunnen eiwitpreparaten of bijvoeding een goede aanvulling zijn. Het gebruik van deze dieetvoeding wordt in overleg gedaan met een arts of diëtist. Welke soorten bestaan er:
Van het merk Nutricia heb je bijvoorbeeld Protifar. Dit is een aanvullende eiwitbron in poedervorm. Dit kan je toevoegen aan diverse gerechten of aan dranken omdat het een neutrale smaak heeft. Per gram levert dit 0,87 gram eiwit. Dus 1 maatschepje van 2.5 gram levert 2.2 gram eiwit.
Nutridrink protein: is tevens een dieetvoeding voor medische gebruik met als verschil dat het naast eiwitten ook koolhydraten, vetten en vitamines en mineralen bevat.
Een flesje van 200 ml levert 18 gram eiwit.
Nutridrink (yoghurt style): deze variant levert per flesje van 200 ml 12 gram eiwit
Nutridrink juicy style: deze variant levert per flesje van 200 ml 8 gram eiwit
Belangrijk is om alleen in overleg met een diëtist of arts deze preparaten te gebruiken.
Geef een reactie