Regelmatig hoor ik terug dat het eten thuis wel gaat maar dat het eten op school zo lastig is. Wat kan je hier nou aan doen? Maar laten we eerst de volgende vraag beantwoorden “waarom moet je op school eten, ik kan toch ook alleen thuis eten?
Bij de opbouw van je voedingspatroon is het belangrijk om minimaal 6 eetmomenten op een dag te hebben. Op die manier zorg je ervoor dat je stofwisseling goed blijft werken en dit is ook gunstig voor je honger en verzadigingssysteem. Wat vaak wordt gezegd is “maar waarom moet ik eten? ik heb helemaal geen honger”
Maar doordat je niet regelmatig eet komt je stofwisseling niet aan de gang en is het ook logisch dat je geen trek krijgt. Dat hongergevoel komt juist weer terug als je die regelmaat weer terugbrengt in je eten.
Waarom kost eten op school soms zoveel moeite?
Hoe kan dat nou dat eten thuis wel lukt maar juist op school zo lastig gaat? Redenen die ik hoor zijn: bang zijn dat iedereen naar je kijkt bij het eten en dat er op je wordt gelet wat je eet. Maar is dat wel zo? Iedereen is namelijk met van alles bezig, of ze zijn zelf aan het eten of er wordt gekletst over kleding, uitgaan van alles. Ze hebben helemaal geen tijd om op jou te letten. En in een kantine eten, dat is juist de plek om te eten en waarschijnlijk valt het juist meer op als je in een kantine niet eet dan als je hier wel eet.
Of er wordt gedacht: mijn klasgenootjes eten ook niet in de kantine dus is het juist raar als ik wel wat eet. Dan zullen ze vast denken ‘die eet ook veel’. Dit zijn vervelende gedachtes die je niet helpen maar juist je eetstoornis goed uitkomt. Maar je weet niet wat iemand misschien al ervoor heeft gegeten of tussendoor nog eet of drinkt. Probeer je alleen op jezelf te richten en op jouw eigen doelen en je niet te laten leiden door je eetstoornis.
Tips bij het eten op school
Stel je bent je eten aan het opbouwen en je gaat daarbij ook naar school. Maar je hebt wel spanning rondom het eten op school. Wat kan je dan het beste doen? Je kan er voor zorgen dat je iemand in vertrouwen neemt op school. Dit kan een leerkracht zijn of je mentor of een goede vriend(in). Je kan vragen of je ergens apart kan eten in een kamer waar je alleen of met een vriend(in) kan eten. Wil je juist niet apart zitten dan kan je ook samen met een vriendin tegelijk wat gaan eten en drinken in de kantine of samen een plekje vinden waar je rustig kan eten.
Als je klasgenootjes weten dat je problemen hebt met eten kan het ook zijn dat ze juist meer op je gaan letten. Probeer dit je niet te laten beïnvloeden. Je weet waarom voor jou het juist belangrijk is om te eten en blijf dit dan dus ook zeker doen. Gaan ze goed bedoeld aanmoedigen om te eten of vragen ze of je al gegeten hebt kan je altijd uitleggen dat je bezig bent met je behandeling en dat je dit zelf al goed onder controle hebt. Kan je de extra hulp juist goed gebruiken dan kan het ook net dat steuntje in de rug zijn om ook op school wat te eten. Kies de personen om je heen bij wie je je vertrouwd voelt om te eten.
Ben je al verder in je behandeling dan kan je jezelf ook gaan aanwennen om te gaan eten waar andere mensen ook in de buurt zijn. Je kan dit oefenen met je ouders in een restaurant of een keer met vrienden gaan lunchen. Dan zal je merken dat het een volgende keer steeds beter zal gaan om met andere mensen in de buurt te eten en dat dit je veel minder spanning zal geven dan in het begin.
Wat kan je meenemen naar school?
Als het eten op school je nog veel spanning geeft dan kan een tussenstap zijn om iets van drinken mee te nemen naar school. Denk aan zuiveldrankjes. Hetzelfde kan je doen met je fruit dat je in plaats van een stuk fruit een pakje vruchtensap meeneemt naar school. Heb je nutridrink wat je moet nemen dan kan je dit ook overgieten in een ander flesje als je dit prettiger vindt.
Tussendoortjes kan je prima mee variëren. Denk aan een pakje evergreen, time-out, milk-break om mee te nemen. Maar ook nootjes zijn makkelijk om mee te nemen. Dit is namelijk ook een lekker en voedzaam tussendoortje. Een belegde boterham is natuurlijk ook een goede keuze als tussendoortje. Vind je brood wat al belegd is minder lekker om op school te eten dan kan je ook je beleg apart meenemen zoals worst of een plak kaas en dat je het pas op je boterham doet als je al op school bent. Komkommer of tomaatjes op een boterham met kaas zorgt ervoor dat je boterham ‘verser’ blijft smaken.
Geef een reactie