Door mijn eetstoornis ontwikkelde ik naast de bestaande liefde ook haat voor eten. Ik had er een hekel aan. Op een gegeven moment wilde ik wel netjes aankomen, maar ik had gewoon geen zin in die strijd tijdens de zes afgesproken eetmomenten per dag. Het liefst nam ik eens per dag een pil waar alles in zat, zodat ik de rest van de dag niet meer met die discussie in mijn hoofd hoefde bezig te zijn. Ik vond eten niet meer leuk. Mijn relatie met eten was verpest door de negatieve lading die er op kwam te liggen door mijn eetstoornis. Eten werd een strijd, een gevecht in mijn hoofd tussen mijn gezonde herstel-brein en mijn destructieve eetstoornis. Ik kon niet meer genieten van eten.
Een eetstoornis zorgt er eigenlijk voor dat je een dubbel leven gaan leiden. Je wilt namelijk in de kern van je zijn, helemaal niet kapot, jezelf uithongeren, braken of een eetbui hebben. Je wilt jezelf juist opbouwen en gelukkig leren zijn. Dat lukt, om welke reden dan ook, niet en daardoor leef je in een enorme tweestrijd. Een strijd tussen je beter willen voelen en jezelf juist verdoven en allerlei omwegen bedenken. Je leeft een dubbele rol en bent enorm veel in discussie met je gedachtes over eten, gewicht, jezelf, je lichaam en compenseren.
Genieten van eten wordt niet bij iedereen compleet verpest door de eetstoornis. Ik kon soms ineens weer heel kort genieten van een ijsje bijvoorbeeld. Daarna alleen niet. Want na zoiets gegeten te hebben, raakte ik in paniek, maar dat is een ander verhaal. Op dat ene korte momentje kon ik wel genieten, ook al was het maar een beetje en wat het tussen de discussie door. Dat is ook bij sommige mensen die last hebben van eetbuien zo. Ze genieten heel kort even van de chocolade of chips die ze opeten tijdens de eetbui, maar daarna ontstaat een schuldgevoel. Maar genieten, zoals je genoot van eten voor dat je een eetstoornis kreeg of wanneer je weer bent herstelt, dat is een heel ander soort genieten dat genieten tussen het overleven door. Wat is dat genieten eigenlijk? Dat heb ik mezelf wel eens afgevraagd toen ik herstellende was.
Ik begreep het niet meer. Ik vond genieten eng. Juist omdat het mij het gevoel van controle verlies gaf. Ik verwarde controle met balans en controleverlies met vrijheid. Zelf was ik bezig met controle, grip hebben op wat ik at, hoeveel ik woon en nog veel meer. Hoe kun je genieten van eten als het een middel is geworden om jezelf te verdoven? Eten is een âdrug’ geworden. Of het nu lijnen, maaltijden overslaan of een eetbui is. Genieten is voor iedereen iets anders. We genieten immers allemaal ook van andere dingen, smaken of momenten. Genieten wordt op veel verschillende manieren omschreven.
Ik heb het eens op gezocht. Genieten: ‘Voordeel hebben van iets.’ Het voordeel van eten is, dat je lichaam wordt gevoed. Maar daarnaast is het ook fijn als je van dat voeden kunt genieten en er dus een voordeel van hebt. Ook âTot zich nemen’ behoort tot de uitleg van wat genieten precies is. Wanneer je eten tot je neemt, is dat heel plat en puur functioneel. Maar wanneer je de volledige ervaring van eten tot je neemt, kun je er van genieten. En verder is genieten vooral ook âHet naar de zin hebben’ of âErgens plezier aan beleven’.
Genieten van eten heb ik ontzettend gemist en het heeft ook best wel even geduurd voor ik er weer met volle teugen van kon genieten. Want heel vaak werd dat momentje van plezier verpest door schuldgevoelens, piekergedachtes, paniek, angst of boosheid. In veel andere blogs kun je lezen hoe ik ben gekomen waar ik nu sta. Ik kan je in ieder geval wel laten weten dat je weer kunt leren genieten van eten. Ook na een eetstoornis. Of je nu juist het gevoel hebt de controle erover te verliezen of het gevoel hebt de controle te kunnen vasthouden door middel van eten, je kunt leren die controle los te laten en in de vrijheid, open en oprecht, weer te leren genieten van eten. Stap voor stap.
Hieronder geef ik je kort wat tips waarmee je aan de slag kunt gaan, zodat ook jij weer kun leren genieten van eten.
â¦Â Neutraal
Probeer in het begin, als je herstellende bent, niet overmatig bezig te zijn met eten. Het is belangrijk volgens deskundigen, dat je eerst gewoon weer leert eten. Goed voor je lichaam zorgen staat voorop. Het is goed om je dan niet door een bepaalde food trend, hype of door heel veel nieuwe dingen te laten meeslepen. Het is juist goed als eten even niet meer een onderdeel van je âlifestyle’ wordt, maar iets gewoons, wat er bij hoort. Iets wat niet overdreven veel aandacht krijgt, maar wat ook gewoon gebeurt. Van daaruit kun je het genieten weer leren.
â¦Â Focus
Als je weer wilt leren genieten van eten, is het soms goed om eerst te beginnen met genieten van het moment zelf. Aan tafel met familie, vrienden of huisgenoten bijvoorbeeld. Probeer je te richten op de gezelligheid en laat niet al je aandacht naar het eten gaan. Een etentje kan namelijk enorm gezellig zijn. Als je leert ontspannen tijdens eetmomenten, kun je ook groeien naar echt genieten.
â¦Â Nieuw eten
Probeer veel nieuwe dingen uit. Probeer daarbij vooral bezig te zijn met de smaak, kleur of afkomst van het eten. Richt je op andere dingen dan waar je je op richtte vanuit je eetstoornis. Door nieuwe recepten op te zoeken, uit eten te gaan, met vrienden te koken of iets nieuws te kopen in de winkel, kun je de andere kant van eten letterlijk ontdekken. Duik hier niet in door alle food trends en hypes te volgen, maar doe dit op een rustige manier, af en toe.
â¦Â Vroeger
Eet weer eens dingen die je vroeger ook at. Deze smaken brengen vaak allerlei herinneringen met zich mee. Probeer recepten van je moeder uit, koop eens oud snoep of ga heel ouderwets gezellig ergens eten waar jullie vroeger vaak kwamen. Oude smaken kunnen je helpen herinneren aan geniet momentjes van eten. Dit haalt dat weer even naar boven en kan je helpen om dit ook weer te kunnen met eten dat je nu dagelijks eet.
â¦Â Uitgedaagd
Al eerder scheef ik iets over experimenten aan gaan. Ook dat is heel belangrijk als het gaat om de controle loslaten en weer durven te genieten. Probeer dus eens wat uitdagingen aan te gaan, praat over wat dit met je doet en blijf stapjes zetten om eten een steeds minder belangrijke, overheersende rol te geven in jouw leven.
â¦Â Gunfactor
Het is misschien niet zo makkelijk om te leren, maar toch heel belangrijk; jezelf gunnen om te genieten van eten. Na een eetstoornis is dat vaak een hele uitdaging. Toch is het belangrijk en verdien je het. Ook al sloeg je vroeger vaak door in eten of werd je er bang van, eten kan weer leuk worden. En dat verdien je, ook als je die stomme eetstoornis hebt gehad. Gun jezelf herstel, gun je zelf mooie momentjes en lekker eten, zoals je een vriendin dat ook zou gunnen.
â¦Â Tijd
Geef het ook allemaal wat tijd. Je kunt niet ineens weer heel snel volop leren genieten van eten. Of wel, maar meestal duurt het even. Blijf ondertussen stapjes zetten, kleine en ook grote. Praat erover en zoek hulp als je dat nodig hebt. Je kunt het weer leren, laat er wat tijd overheen gaan, terwijl je met je neus de goede richting op blijft wijzen.
Hoe ga jij hier mee om?
Geef een reactie