Veel mensen met een eetstoornis vermijden liever koolhydraten. Dat is ook niet gek, aangezien koolhydraten al jaren niet zo populair zijn. Bij veel diëten worden koolhydraten afgeraden en afgeschilderd als dikmakers. Er zijn zelfs mensen die koolhydraten volledig uit hun voedingspatroon bannen. Wat zijn koolhydraten nu eigenlijk en zijn deze inderdaad zo slecht als veelal wordt gedacht?
Koolhydraten als energiebron
Koolhydraten is de verzamelnaam voor een hoop verschillende soorten suikers en zetmelen. Zo valt bijvoorbeeld lactose maar ook fructose (uit fruit) onder koolhydraten. Tevens vallen ook zetmelen uit brood onder koolhydraten. Een overeenkomst tussen deze drie is dat ze alle drie energie leveren. Het verschil zit echter in de lengte van zogenaamde ketens, wat hieronder nader toegelicht zal worden.
Koolhydraten worden veelal vergeleken met een ladder met treden. Hoe meer treden hoe complexer de koolhydraten. Heb je een ladder met slechts 1 trede dan heb je het over de kleinste vorm van een koolhydraat, ofwel glucose. Glucose is het enige dat je hersenen als brandstof kan gebruiken. Zetmelen zijn juist weer meer complexe koolhydraten, deze hebben dus veel treden. Dan zijn er ook nog een hoop tussenvormen waaronder lactose en fructose.
Koolhydraten komen in heel veel voedingsmiddelen voor. Er zijn voedingsmiddelen die alleen maar uit koolhydraten bestaan waaronder bijvoorbeeld witte suiker. Ook zijn er producten die uit meerdere bouwstoffen bestaan, zoals melk. Hier zit bijvoorbeeld lactose in, maar ook melkvet en eiwitten.
Koolhydraat-arm eten
Koolhydraten worden in je lichaam opgeslagen met behulp van vocht. Als je minder koolhydraten gaat eten, verlies je hierdoor vanzelf ook meer vocht en dat zie je terug op de weegschaal. Dat is ook de reden dat in het begin iemand sneller gewicht verliest omdat de opslag van koolhydraten en vocht minder wordt. Dit is geen vetverlies.
Nu is er dus een verschil tussen de lange keten koolhydraten (met veel treden) en de korte keten koolhydraten (met weinig treden). De korte keten koolhydraten wordt makkelijker verwerkt door je lichaam en dus sneller opgenomen. De lange keten van koolhydraten, ook wel langzame koolhydraten genoemd, heeft meer tijd nodig om verwerkt te worden. Je zou dus kort door de bocht kunnen zeggen dat je lichaam langer profiteert van de langzame koolhydraten. En zo komen we eigenlijk terecht bij de glycemische index.
Glycemische index
De glycemische index zegt iets over de snelheid waarmee de koolhydraten uit een voedingsmiddel wordt verwerkt en als glucose wordt opgenomen in de bloedbaan. Zoals hierboven beschreven is glucose de kleinste keten van koolhydraten en deze wordt dus ook het snelste opgenomen in je bloedbaan. De GI (Glycemische Index) van glucose heeft het getal 100. Ter vergelijking, de GI van een appel ligt rond de 35. Als je spreekt over langzame koolhydraten zijn dit meestal voedingsmiddelen met een GI rond de 55 of lager. Heb je het over snelle koolhydraten dan zit je meer rond de 70 of hoger.
Dit betekent dus dat hoe sneller een voedingsmiddel verwerkt wordt, hoe eerder je er energie van krijgt. Deze energie is echter ook weer sneller verdwenen. Misschien herken je het wel. Je eet iets maar na een korte tijd heb je al weer trek. Dit kan komen doordat een voedingsmiddel veel snelle koolhydraten levert. Heb je een voedingsmiddel met meer langzame koolhydraten dan duurt de verwerking langer en dus kan je lichaam er langer mee doen en heb je minder snel trek. Als je voor je gezondheid wat af moet vallen, kan het dus handig zijn als je producten kiest waar je langer mee kan doen om te voorkomen dat je minder snel trek krijgt. Je bent dan immers langer verzadigd.
Koolhydraten en een eetstoornis
Als je last hebt van eetbuien, probeer dan eens na te gaan of je tijdens eetbuien veel snelle koolhydraten eet. Als dit zo is, dan kan het helpen om tijdelijk deze koolhydraten te vermijden en te kiezen voor de wat langzamere koolhydraten. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zorgen voor minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
Koolhydraten leveren energie en de voedingsmiddelen waar ze in zitten leveren ook andere belangrijke bouwstoffen, denk aan jodium, ijzer, B-vitamines en vezels in brood. Het is dus belangrijk om koolhydraten te eten. Als je jezelf voedingsmiddelen met koolhydraten ontzegt, dan blijft bovendien de focus op eten liggen terwijl je hier, als je last hebt van een eetstoornis, juist vanaf wil zodat je weer alles durft te eten.
Geef een reactie