Een eetstoornis hebben brengt een hoop ongemakken met zich mee. En ook als je op school zit of een studie gaat beginnen kan een eetstoornis behoorlijk in de weg zitten. Leren is vaak lastig, het contact met klas- of studiegenoten kan moeizaam verlopen en bovendien is een studie niet gemakkelijk te combineren met een behandeling. De vraag of je kunt studeren met een eetstoornis is dan ook niet zo makkelijk te beantwoorden.
Wat voor invloed kan een eetstoornis hebben op het studeren?
Als je ondergewicht hebt, kan dit zorgen voor concentratieproblemen waardoor het lastig kan zijn je aandacht bij de stof te houden. Maar ook het leren en onthouden van wat je gelezen hebt kan moeilijk worden. Door vermoeidheidsklachten is het daarbij ook moeilijker om het een hele dag vol te houden op school. Dit geldt natuurlijk niet alleen bij ondergewicht, maar ook bij normaal gewicht, maar te weinig eten. Ook dan kan je last krijgen van concentratieproblemen en snelle vermoeidheid!
Op school kun je spanning krijgen rondom het eten met klasgenoten. Door niet samen te eten in de pauzes of door het eten van specifieke voedingsmiddelen kan dit vragen oproepen bij je klasgenoten. Je plaatst jezelf hierdoor een beetje buiten de groep en maakt jezelf hiermee anders en eenzaam. Met schooluitjes kan het zijn dat je lichamelijk niet fit genoeg bent om hieraan mee te doen of je maakt je zorgen over hoe het zal gaan met het gezamenlijk eten. Door deze klachten kun je vaak niet voldoen aan de hoge eisen die je jezelf oplegt waardoor je voor je gevoel faalt en dit kan je eetstoornis weer versterken. Je ontzegt jezelf leuke uitjes en plaatst jezelf hierdoor steeds meer buiten de groep.
Wat kan je doen als je een eetstoornis hebt?
Als je een eetstoornis hebt kan je je mentor of decaan inlichten. Op die manier kan er soms wat flexibeler worden omgegaan met het inleveren van werkstukken of het maken van proefwerken. Ook kan een mentor je helpen met het eten op schooltijden, door bijvoorbeeld een ruimte beschikbaar te stellen waar je in rust je eten kan opeten. Daarbij kan je wat extra gesteund worden in deze moeilijke tijd van je leven.
Naast het inlichten van je school kan je ook klasgenoten die je goed kent inlichten. Dan hoef je je eetproblemen niet te verbergen en kan je diegene ook om hulp vragen als je het moeilijk hebt. Echter, naast sociale contacten is goed voor jezelf zorgen natuurlijk het belangrijkste. Hulp zoeken voor je eetstoornis staat voorop. Daarbij op tijd naar bed gaan, voldoende rust nemen en als je een eetlijst hebt die goed volgen, zijn daarbij heel belangrijk.
Als je geen ernstig ondergewicht hebt maar je bent nog wel in behandeling dan kan een deeltijdrooster je al weer meer rust geven. Dan ga je het aantal uren wat je naar school gaat steeds verder uitbreiden. Stel daarbij niet te hoge eisen aan je schoolprestaties. Probeer te kijken naar wat er al wel lukt en wat je al hebt bereikt.
Vervolgstudie ja of nee?
Als je wilt doorleren is het goed om van tevoren te bekijken of deze studie voor jou op dit moment wel handig is. Stel je doet een intensieve behandeling, is het dan verstandig om ernaast nog een studie te volgen of kan je dit dan beter uitstellen? Daarbij is ook de richting van je studie belangrijk om hierin mee te nemen. Wil je sportleraar worden en je gewicht is nog niet gezond, bedenk dan dat het lichamelijk gezien heel moeilijk is om zo’n zware opleiding vol te houden. Hetzelfde geldt voor een studie zoals voeding en dietiek. Als je nu volop in je eetstoornis zit is het misschien niet zo fijn en handig om continue met eten en voeding en lichaamsgewicht bezig te zijn.
Vraag jezelf ook af of je kunt accepteren dat een studie tijdelijk niet lukt. Kun je hiermee omgaan of ga je je hierdoor juist depressiever voelen? Wees realistisch naar jezelf toe. Is het nu wel het goede moment in je leven om hiermee bezig te zijn of moet je je eerst richten op het genezen van je eetstoornis en werken aan jezelf en de achterliggende problemen? Halverwege je studie alsnog moeten stoppen kan pijnlijker zijn dan je studie nu even een jaartje uitstellen. Maar misschien is er ook wel een middenweg mogelijk door intensief aan jezelf te gaan werken en bijvoorbeeld in deeltijd te gaan studeren. Onderzoek uitgebreid jouw mogelijkheden en vraag jezelf hierbij voortdurend af: wat is goed voor mij?
Geef een reactie