Negatieve gevolgen van boulimia

Boulimia Nervosa kent naast psychologische problemen ook veel lichamelijke gevolgen zowel door het hebben van eetbuien als het compenseren daarvan. Als je kampt met boulimia heb je veelal dus last van eetbuien, met daarbij ook nog compensatie van deze eetbuien wat zich kan zich uiten in bijvoorbeeld braken of veelvuldig bewegen.  

Gevolgen eetbuien
De definitie van een eetbui is: ”het nuttigen van een grote hoeveelheid voedsel in een korte tijd die gepaard gaat met controleverlies.” Een belangrijk gevolg hiervan is een verstoring van je bloedsuikerspiegel.

Door grote hoeveelheden voedsel in korte tijd te nuttigen krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel. Als je voor een eetbui langere tijd niet gegeten hebt dan veroorzaakt dit pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel . Een nadeel hiervan is dat dit kan samenhangen met een verstoring in je honger en verzadigingssysteem. Je lichaam weet door de onregelmatige aanvoer van eten niet wanneer het wel en niet iets van eten kan verwachten. Maar ook als eetbuien afgewisseld worden door periodes van te weinig te eten kan dit ervoor zorgen dat je stofwisseling trager gaat werken. Samenvattend kun je dus zeggen dat je stofwisseling in de war raakt door de onregelmatige aanvoer van energie.

Gevolgen braken
Braken kan ervoor zorgen dat je kalium/natrium balans in je bloed verstoord raakt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je spieren en met name voor je hart dat immers ook een spier is. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hartritmestoornissen. Verder zorgt het maagzuur voor aantasting van je slokdarm en ditzelfde zuur kan ook het glazuur van je gebit ernstig aantasten.

Gevolgen bewegen
Ook overmatig bewegen kan slecht zijn voor je lichaam. Als je ondergewicht hebt en je gaat overmatig bewegen dan kan je op een gegeven moment je eigen spieren gaan afbreken. Ook bij een gezond gewicht kan te veel sporten erg schadelijk zijn. Het lichaam is immers niet berekend op zoveel beweging, zeker niet in combinatie met een verstoord eetpatroon.

Gevolgen laxeermiddelen
Ook laxeermiddelen worden gebruikt om ”gewicht kwijt te raken”. Wat hebben die voor gevolgen voor je lichaam? Bepaalde laxeermiddelen zorgen ervoor dat je darm het vocht niet goed kan ontrekken waardoor je diaree kan krijgen. Nu verlies je hiermee wel gewicht maar dit is alleen vocht en zorgt dus ook niet voor blijvend gewichtsverlies. Hierdoor raakt je vochthuishouding in de war wat uitdroging en darmklachten kan veroorzaken als je dit langdurig en zonder medische toezicht gebruikt.

Overige fysieke gevolgen
Door afwisselend eetbuien en braken kunnen er ook niet meteen waarneembare lichamelijke klachten ontstaan zoals een vitamine tekort of andere lichamelijke gevolgen die je niet meteen merkt. Verder kunnen er door een onregelmatig eetpatroon ook problemen optreden rond de menstruatie, soms blijft deze op een gegeven moment zelfs uit.

Psychische gevolgen
En dan hebben we natuurlijk ook nog de psychische gevolgen van een eetbui en het compenseren van een eetbui. Stel dat je niet wilt eten omdat je denkt dat je hiermee kan afvallen. Door honger ga je op een gegeven toch eten en dan kan je niet meer stoppen en heb je een eetbui. Na zo’n eetbui voel je je vaak rot en kan je bepaalde gedachten hebben: ‘zie je het is vandaag weer niet gelukt’ of ‘zie je dit mislukt ook al, ik kan niets’. Dit soort gedachten kunnen er vervolgens voor zorgen dat je de eetbui wilt kwijtraken en daardoor voel je de drang om te braken of om te bewegen. De angst om aan te komen is dan zo groot dat je toch gaat braken of gaat bewegen. Daarna voel je je meestal weer rot omdat je gebraakt hebt en zo is de cirkel weer rond en blijf je hierin hangen. Dit soort veelal voor depressieve gevoelens. Daarnaast kun je door deze negatieve spiraal echt geisoleerd raken van de buitenwereld omdat je alleen nog maar bezig bent met eetbuien en het compenseren hiervan.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

14 reacties op “Negatieve gevolgen van boulimia”

  1. ik heb soms ook dat ik diaree heb en dan denken mijn psychologen dat ik afgevallen ben, maar dat is niet zo en dan verbazen ze zich als ik de volgende week superveel bijgekomen ben :p

  2. Ik heb vaak last van maagzuur na eetbuien, terwijl ik niet braak, maar gewoon puur doordat ik enorm veel gegeten heb.. Is dit logisch of komt het dan ergens anders door?

  3. fijn deze informatie. wat heb ik hier aan als ik mijzelf hier helemaal in kan vinden maar niet weet hoe ik hier uit moet komen. En zelfs mijn psycholoog niet ziet dat ik hier last van heb?
    Hopeloos voelen.

  4. Dit wist ik allemaal al, en toch schrik ik hier weer van.
    Het maakt me bang,
    ik heb al lichamelijke klachten,
    en wat als ik m’n lichaam straks zo erg heb beschadigt van binnen dat de schade blijvend is?
    En toch, toch lukt het me niet om hieruit te komen..
    Zelfs niet na al die behandelingen en opnames 🙁
    Maarja, never lose hope!
    Liefs X

  5. Ik kan het niet meer stoppen,, ik kan ook gewoon niet meer 🙁

  6. Natuurlijk is het naar om de negatieve gevolgen voor je lichaam te lezen. Maar iedereen kan voor zichzelf de hulp regelen door heel duidelijk tegen artsen of hulpverleners te roepen: Ik heb boulimia, ik kom er niet alleen uit en help me. En volhouden. Iedereen kan er uit komen! Jullie denken dat de schade blijft of je leven verpest wordt door de eetstoornis. Dat kan zo zijn maar nu weet je het nog niet zeker; dat weet je alleen als je genezen bent en dan de proef op de som neemt.

  7. Wat een goed artikel. Zelf heb ik geen boulimia, althans, daarmee ben ik nooit gediagnosticeerd. Wel heb ik geregeld eetbuien en braak ik. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn eetbuien vrij ‘subjectief’ zijn. Hetgeen denk ik ook maakt dat ik niet in de categorie boulimia kan worden geplaatst. Maar toch, het is precies hetzelfde in feite.. Hoeveel je ook subjectief/objectief in een eetbui eet, het gaat om de wijze waarop het gebeurt, de snelheid, de afgunst, de waardeloosheid, de angst en tegelijkertijd de ‘rush’ die het met zich mee brengt. Je hebt je eigen voedselfeestje, waar je in het begin, de eerste seconden van je eetbui, nog graag wil blijven, maar al snel slaat dat ‘feest’ dan om in zoveel narigheid. Argh.. Hoe je hieruit komt, is ook voor mij nog steeds een raadsel. In de hulpverlening is er weinig aandacht voor, is mijn ervaring. Er wordt veelal gezegd: als je normaal eet, je mealplan volgt, dan heb je de behoefte ook minder om eetbuien te hebben. Maar toch, bij mij ontstaan eetbuien niet alleen gepland, maar eigenlijk ook vooral ‘ongepland’ wanneer ik na een maaltijd nog wat in de keuken aan het opruimen ben bijvoorbeeld of me opeens tóch schuldig ga voelen over wat ik net heb gegeten.. Mijn enige oplossing is dan weer: gewoon maar helemaal niet eten. En inderdaad, dan doorbreek je de cyclus niet.. 🙁
    Overigens had ik ook nog een aanvulling op de lichamelijke gevolgen. Zelf heb ik namelijk erg veel last van opgezette klieren, pijnlijke kaken (kaakspieren) en een opgeblazen hoofd. Nog een reden om hard te vechten tegen eetbuien. Het is het zo niet waard allemaal! 🙁

  8. Dit soort veelal voor depressieve gevoelens
    soort zal wel ”zorgt” moeten zijn…. 😉

  9. De negatieve gevolgen van boulimia.
    Zijn er dan ook positieve gevolgen? 😛

  10. Op de lange termijn denk ik niet.
    Maar even ‘het niet voelen’ is een soort werking die je positief zou kunnen vinden.
    Trap er steeds in.

  11. @ronja
    same here

    Kunnen die gevolgen dan nog herstellen. Ik weet dat je blijvend onvruchtbaar kan worden in sommige gevallen. Maar herstelt je schildklier/stofwisseling als je weer beter gaat eten. Ik zou hier graag een antwoord op krijgen want daar maak ik me wel eens zorgen over.
    Ik krijg nu wel hulp van een dietist en psycholoog en voor het eerst heb ik een beetje hoop maar het blijft moeilijk

  12. Hoe groot is de kans om onvruchtbaar te worden?

  13. Ik ben 40 jaar en al vanaf mijn 15de jaar boulimia..
    Ben er nu zo klaar mee….want wil wel oud worden..
    Heb nu 2 weken geen buien meer gehad..
    Eet 3 x per dag gezonde maaltijden en tussendoortjes..
    Geen laxeermiddelen en braken meer
    Maar kom nu wel aan en houd veel vocht vast..
    Is dit tijdelijk?
    Of heb ik nu mijn lichaam gewoon zwaar beschadigd…
    Ben zo bang als ik blijf aankomen weer in mijn oude patroon val..

    1. Ik heb ook al van mijn 17de boulimia.. nu 38jaar en ben het zo beu…is er nog hoop op herstelling? Als ik kan stoppen…of is er geen weg meer terug..Ik wil niet sterven..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *