Boulimia Nervosa kent naast psychologische problemen ook veel lichamelijke gevolgen zowel door het hebben van eetbuien als het compenseren daarvan. Als je kampt met boulimia heb je veelal dus last van eetbuien, met daarbij ook nog compensatie van deze eetbuien wat zich kan zich uiten in bijvoorbeeld braken of veelvuldig bewegen.
Gevolgen eetbuien
De definitie van een eetbui is: ”het nuttigen van een grote hoeveelheid voedsel in een korte tijd die gepaard gaat met controleverlies.” Een belangrijk gevolg hiervan is een verstoring van je bloedsuikerspiegel.
Door grote hoeveelheden voedsel in korte tijd te nuttigen krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel. Als je voor een eetbui langere tijd niet gegeten hebt dan veroorzaakt dit pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel . Een nadeel hiervan is dat dit kan samenhangen met een verstoring in je honger en verzadigingssysteem. Je lichaam weet door de onregelmatige aanvoer van eten niet wanneer het wel en niet iets van eten kan verwachten. Maar ook als eetbuien afgewisseld worden door periodes van te weinig te eten kan dit ervoor zorgen dat je stofwisseling trager gaat werken. Samenvattend kun je dus zeggen dat je stofwisseling in de war raakt door de onregelmatige aanvoer van energie.
Gevolgen braken
Braken kan ervoor zorgen dat je kalium/natrium balans in je bloed verstoord raakt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je spieren en met name voor je hart dat immers ook een spier is. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hartritmestoornissen. Verder zorgt het maagzuur voor aantasting van je slokdarm en ditzelfde zuur kan ook het glazuur van je gebit ernstig aantasten.
Gevolgen bewegen
Ook overmatig bewegen kan slecht zijn voor je lichaam. Als je ondergewicht hebt en je gaat overmatig bewegen dan kan je op een gegeven moment je eigen spieren gaan afbreken. Ook bij een gezond gewicht kan te veel sporten erg schadelijk zijn. Het lichaam is immers niet berekend op zoveel beweging, zeker niet in combinatie met een verstoord eetpatroon.
Gevolgen laxeermiddelen
Ook laxeermiddelen worden gebruikt om ”gewicht kwijt te raken”. Wat hebben die voor gevolgen voor je lichaam? Bepaalde laxeermiddelen zorgen ervoor dat je darm het vocht niet goed kan ontrekken waardoor je diaree kan krijgen. Nu verlies je hiermee wel gewicht maar dit is alleen vocht en zorgt dus ook niet voor blijvend gewichtsverlies. Hierdoor raakt je vochthuishouding in de war wat uitdroging en darmklachten kan veroorzaken als je dit langdurig en zonder medische toezicht gebruikt.
Overige fysieke gevolgen
Door afwisselend eetbuien en braken kunnen er ook niet meteen waarneembare lichamelijke klachten ontstaan zoals een vitamine tekort of andere lichamelijke gevolgen die je niet meteen merkt. Verder kunnen er door een onregelmatig eetpatroon ook problemen optreden rond de menstruatie, soms blijft deze op een gegeven moment zelfs uit.
Psychische gevolgen
En dan hebben we natuurlijk ook nog de psychische gevolgen van een eetbui en het compenseren van een eetbui. Stel dat je niet wilt eten omdat je denkt dat je hiermee kan afvallen. Door honger ga je op een gegeven toch eten en dan kan je niet meer stoppen en heb je een eetbui. Na zo’n eetbui voel je je vaak rot en kan je bepaalde gedachten hebben: ‘zie je het is vandaag weer niet gelukt’ of ‘zie je dit mislukt ook al, ik kan niets’. Dit soort gedachten kunnen er vervolgens voor zorgen dat je de eetbui wilt kwijtraken en daardoor voel je de drang om te braken of om te bewegen. De angst om aan te komen is dan zo groot dat je toch gaat braken of gaat bewegen. Daarna voel je je meestal weer rot omdat je gebraakt hebt en zo is de cirkel weer rond en blijf je hierin hangen. Dit soort veelal voor depressieve gevoelens. Daarnaast kun je door deze negatieve spiraal echt geisoleerd raken van de buitenwereld omdat je alleen nog maar bezig bent met eetbuien en het compenseren hiervan.
Geef een reactie