Twee boterhammen met kaas en hagelslag doen het minder goed op Instagram dan een Acai Bowl met bijzondere superfood zaadjes. Normaal eten is niet meer in de mode. Een boodschappentas met een pot pindakaas, bruin brood, appels, cruesli uit pak, melk en een zakje stroopwafels is veel minder sexy dan een mand vol met amandelmelk, kokosbloesemsuiker, quinoa, soba noodles en passie fruit. Eten is een mode dingetje geworden.
Wil je graag de nieuwste trends ontdekken en volgen, dan moet je eigenlijk een raw vegan cheesecake eten met een macha latte. Geen cappuccino met appeltaart! Wil je echt hip zijn, dan moet je quinoa sushi eten en een tarwegrassmoothie. Geen aardappels met groenten en vlees, appelmoes en een glas water! Met een bruin brood onder de arm naar huis lopen is niet zo Instagrammable als een Soy Latte van de Starbucks. Een foto van je lunch met bruine boterhammen met smeerkaas plaats je niet op social media, die houd je voor jezelf. Maar eet je een keer een smoothie bowl of home made cruesli, dan gooi je het meteen online als of het je dagelijkse kost is.
Eten is nog nooit zo trendgevoelig geweest als nu. Achter elkaar duiken de meest gezonde kruiden, wortelen, poedertjes en repen op. Het liefst moet alles lactose- en glutenvrij zijn en daarnaast vegan, biologisch, fair trade en vooral ULTRA GEZOND zijn. Zo extreem gezond dat je je eigenlijk afvraagt hoe je al die tijd zonder hebt kunnen bestaan. ”Dit is onmisbaar, zo gezond.” Bijkomende gezondheidsvoordelen worden uitgedrukt in uiterlijke kenmerken, zoals een stralende huid, gezonde teint, heldere ogen, sterke nagels en vol haar. Dat soort dingen krijg je enkel als je op deze manier ultra gezond gaat eten namelijk..?
Als ik ondertussen zo op internet rond kijk, is het volkomen logisch dat je een Nakd bar eet en deze mega lekker vindt, ook al zijn ze om te kotsen. Een Snickers daarentegen is enkel like-waardig als hij superfoods bevat, rauw is gemaakt of uit het buitenland komt en een speciale green tea of peanutbutter smaak heeft. Een gewone is #boring. Het komt er op neer dat het plaatsen van wat je hebt gegeten op social media hip is. Maar dan moet het wel de laatste trends volgen. Food-porn en foodies zijn hip. Waarom willen we zo graag laten zien wat we eten?
Natuurlijk is het leuk om een bijzonder mooi gegarneerd bord even te tonen aan je vrienden. Ik snap dat wel en doe dat ook graag. Bijzonder eten is steeds meer te vinden en dus ook steeds meer te delen. Zelf vind ik het ook leuk om deze voedingsmiddelen af en toe uit te proberen of nieuwe recepten te ontdekken, maar echt niet elke dag of bij iedere maaltijd. Kijk jij hier naar en heb je zelf problemen met eten dan kan dit beeld leuk, maar ook erg verwarrend zijn. Eten al die mensen echt alleen maar van zulke mooi opgemaakte borden? Eten ze echt alleen maar Acai bowls als ontbijt? Hoe zit het dan met frietjes, een Magnum, een appeltje uit de hand, volkoren boterhammen met kaas en pannenkoeken? Of eten ze echt alleen nog maar pannenkoeken van speciaal samengesteld meel en plantaardige melk? Wat is er mis met Koopmans?
Ben je onzeker of heb je een eetstoornis, dan voel je misschien niet enkel een druk wat betreft het schoonheidsideaal en modetrends, maar ook steeds meer een druk om hip te eten. Want dat is knap, mooi en gezond. (controle?) Dat krijgt meer positieve bevestiging dan dingen die niet in de mode zijn. Het geeft je het gevoel dat je erbij hoort, dat je het goed doet en dat je iets kunt. Terwijl je ondertussen het gevoel hebt fake te zijn, erg je best moet doen en het liefst gewoon een bord eten van je moeder zou eten…
Wat normaal eten is, is inmiddels vergeten. Ik weet wel dat normaal eten, eten is naar behoefte. Eten waar jij je goed bij voelt. Eten omdat je trek hebt en soms gewoon omdat je iets erg lekker vindt. Meer opscheppen omdat je gesport hebt of juist omdat het gewoon zo goed smaakt. Minder eten omdat je snel vol zit vandaag. Normaal eten is eten zoals jij dat wilt, niet zoals anderen dat doen.
Naast dat eten zoals anderen dat lijken te doen vaak een onrealistische droomwereld is die je opvolgt, kan het je ook juist ongezond maken. Lichamelijk en geestelijk. Als je gaat eten wat iemand anders op zijn Instagram plaatst, heb je misschien niet door dat diegene ook let op vleesvervangers, extra eiwitten, genoeg vezels of vitamines slikt. Je weet niet wat die persoon nog meer eet en al helemaal niet wanneer die persoon zichzelf de vrijheid geeft om gewoon lekker te snacken. Je doet een ander na, maar legt jezelf daarmee misschien wel onnodig en niet helpend een restrictie op. Misschien moet je wel enorm veel geld uitgeven aan bijzondere voedingsmiddelen, wat je eigenlijk niet hebt.
Hip eten is niet nodig om je goed te voelen. Hip eten is niet nodig om gezond te zijn. En hip eten is al helemaal niet nodig om gewaardeerd te worden. Houd jij van brood met worst en kaas, eet dat dan gewoon! Kook je graag uit een pakje van Maggie, ga je gang. Is je lievelingsgerecht niet gemaakt met rice paper, maar houd je ultiem van aardappels met jus, wat houdt je tegen? Eet wat jij wilt en laat je niet teveel meeslepen in al die trends die toch wel weer over waaien. Zelf vind ik het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen en natuurlijk wil ik graag gezond eten en goed voor mijn lichaam zorgen. Maar dat is wat anders dan blind de trends opvolgen natuurlijk. Probeer hier en daar iets nieuws, zoals bulgur, wortelsapjes of een stuk tropisch fruit. Maar doe vooral wat goed voelt voor jou. Niet enkel wat er mooi uit ziet op Instagram. En geloof niet alles wat je daar ziet, oke?
Ervaar jij druk om ‘hip’ te eten?
Geef een reactie